Ulicom Vlada Martinovića u oktobru

U naselju Drač u Podgorici privode kraju uređenje jedne ulice, za drugu dijelom riješeni imovinsko-pravni odnosi

4079 pregleda 1 komentar(a)
Preostala ugradnja ivičnjaka, betonske podloge i kamene kocke: Ulica Vlada Martinovića, Foto: Jelena Kočanović
Preostala ugradnja ivičnjaka, betonske podloge i kamene kocke: Ulica Vlada Martinovića, Foto: Jelena Kočanović

Radovi na uređenju Ulice Vlada Martinovića u naselju Drač, u Podgorici, trebalo bi da budu završeni do kraja septembra. Radovi u Ulici Dragomira Dragog Čejovića u istom naselju ugovoreni su, ali zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa nije poznato i kad će biti započeti. To su “Vijestima” rekli iz Glavnog grada.

Rekonstrukcija Ulice Vlada Martinovića, kako su kazali, započela je 24. marta. Rekli su i da neće prekoračiti rok od 180 dana, pa bi rekonstukcija trebalo da bude završena do kraja septembra.

“Kako bismo izašli u susret građanima, izvođenje radova podijelili smo u tri faze. Najprije su radovi izvođeni na dijelu ulice od raskrsnice sa Bulevarom V proleterske do raskrsnice sa Ulicom Slobodana Škerovića, a potom, u drugoj polovini aprila, radovi su prošireni i na drugi dio ulice, od raskrsnice sa Ulicom Slobodana Škerovića do skretanja za parking i Orahovačku ulicu. Preostalih 100 metara ulice, od raskrsnice sa Ulicom Oktobarske revolucije do parkinga, sve do kraja jula nije bio obuhvaćen radovima, kako bi građanima bio omogućen pristup parkingu i poslovnim objektima”, rekli su iz Glavnog grada.

Dodali su i da se “radovi nisu odvijali predviđenom dinamikom”.

“Zbog izmjena glavnog projekta urađenih na zahtjev mještana i koje su tek prošle nedjelje revidovane, radovi na dijelu ulice od raskrsnice sa Bulevarom V proleterske do raskrsnice sa Ulicom Slobodana Škerovića su u prekidu i biće nastavljeni početkom ove nedjelje”, rekli su “Vijesti”.

ulica Vlada Martinovića
foto: Jelena Kočanović

Na tom dijelu ulice, kako su dodali, preostala je ugradnja ivičnjaka, betonske podloge i kamene kocke.

“I na drugom dijelu ulice bilo je nepredviđenih radova. Projektom nisu bili obrađeni bočni priključci fekalne kanalizacije. Međutim, izvođač radova je boljom organizacijom gradilišta i uz veći broj radnika, svakako mogao uraditi znatno više na nespornom dijelu trase. Ipak, bez bez obzira na sve navedene probleme, ugovoreni rok izvođenja radova, koji iznosi 180 dana, neće biti prekoračen”, piše u odgovoru “Vijestima”.

Ulica Vlada Martinovića vodi od autobuske stanice, pored Jusovače, do Bulevara V proleterske.

Na rekonstrukciju godinama čekaju i stanari Ulice Dragomira Dragog Čejovića, jedne od, kako kažu, glavnih u naselju Drač.

Iz Glavnog grada rekli su da je ta rekonstrukcija planirana Programom uređenja prostora Glavnog grada za 2023, da su radovi ugovoreni.

“Ali zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa još ne možemo precizirati kada će započeti”, dodali su.

Ti radovi su, kako su kazali, prioritetni i obaveza Glavnog grada prema investitorima objekata na urbanističkim parcelama 28, 29 i 30, u zahvatu DUP-a “Drač - Cvijetin brijeg”, sa kojima su zaključeni ugovori o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta.

“Kada je u pitanju rješavanje imovinsko-pravnih odnosa radi izgradnje saobraćajnice u zahvatu DUP-a ‘Drač-Cvijetin brijeg’, Direkcija za imovinu Glavnog grada podnijela je 12.04.2021. predlog za eksproprijaciju nepokretnosti Upravi za katastar i državnu imovinu... po dostavljenom elaboratu eksproprijacije radi izgradnje predmetne saobraćajnice”, rekli su “Vijestima”.

Kazali su da su imovinsko-pravni odnosi djelimično riješeni, “dnosno riješeni su za jedan dio katastarskih parcela po podnijetom predlogu (osam), dok za preostale kat. parcele isti još nijesu riješeni (12)”.

Bonus video: