Nadležni reagovali nakon pisanja "Vijesti": Stajalište "Aerodrom" okrečeno, stižu voda i struja

Preduzeće ŽICG uređuje neuslovno stajalište u Golubovcima

44073 pregleda 69 reakcija 32 komentar(a)
Postaviće česmu, solarne svjetiljke: Sadašnji izgled stanice, Foto: Čitalac Vijesti
Postaviće česmu, solarne svjetiljke: Sadašnji izgled stanice, Foto: Čitalac Vijesti

Neuslovno stajalište “Aerodrom”, o kojem su “Vijesti” nedavno pisale, okrečeno je i skinut je metalni natpis na kojem je stajao naziv tog željezničkog stajališta, gdje građani, ali i turisti sa aerodroma u Golubovcima, čekaju voz za Podgoricu i Bar.

O preduzetim radovima redakciju su informisali građani, a da uređuje neuslovno stajalište, “Vijestima” su potvrdili iz preduzeća Željeznička infrastruktura Crne Gore (ŽICG), navodeći da su “u skladu sa mogućnostima, preduzeli aktivnosti u cilju poboljšanja uslova na tom stajalištu”.

“Uvažavajući primjedbe i predloge, kao i potrebe mještana preusmjerili smo zaposlene da što prije sprovedu aktivnosti na uređenju ovog objekta. Planirano je, u skladu sa mogućnostima, ponovno krečenje, u saradnji sa preduzećem ‘Vodovod i kanalizacija’ inicirali smo i dovođenje vode u cilju postavljanja česmi, kao i struje, odnosno osvjetljenja, postavljanjem solarnih svjetiljki, kao i postavljanje korpi za smeće. Planirani su i radovi na uređenju perona sa ciljem bezbjednijeg pristupa putnika vozu”, kazali su iz ŽICG.

“Vijesti” su nedavno objavile da je sporno stajalište omaleni prostor s nekolike klupice, bez hlada, česme s pijaćom vodom, toaleta, ali i neprijatnim mirisima usred ljetnje žege. Dodatno, na toj lokaciji, navalentni divlji taksisti ubjeđuju turiste da će za 15 eura izbjeći čekanje na “otrcani” voz na takvom mjestu.

Iz ŽICG su “Vijestima” u srijedu rekli da primarna namjena tog objekta i nije bila stajalište, već magacinski prostor.

Stajalište prije pisanja 'Vijesti'
Stajalište prije pisanja "Vijesti"foto: Nikola Saveljić

“Sam objekat stajališta ‘Aerodrom’ otvaranjem pruge bio je izgrađen i planiran kao magacin za smještaj opreme i alata neophodnih za održavanje pruge, a sama stajališta bila su označena samo kao mjesta za stajanje vozova, bez zaštite za putnike od vremenskih nepogoda. U posljednjih trideset godina, a na osnovu inicijative mještana, objekat magacina je prilagođen njima i putnicima koji dolaze pješke sa aerodroma”, rekli su “Vijestima”.

Kako su dodali, u skladu s tim, izvršena je prenamjena tog po površini malog objekta.

“Koji je predviđen za putnike kako bi se zaštitili od nepovoljnih vremenskih uticaja (jakog sunca, vjetra, kiše). Kako stajališta (kao i autobuska) nijesu zaposjednuta, obično podrazumijevaju samo nadstrešnicu, zabuna nastaje kada se očekuje da stajališta imaju funkciju stanica sa pripadajućim sadržajima“, navode iz ŽICG.

Podsjetili su da su 2021. “izveli radove na adaptaciji objekta u vidu čišćenja, krečenja, postavljanje novih klupa i time ga dovela u relativno zadovoljavajuće stanje”.

“Nažalost, neodgovorni pojedinci često uništavaju inventar, ispisuju zidove i bacaju smeće gdje ne bi smjeli”, dodaju iz ŽICG.

Kako su dodali, ŽICG održava preko 1.000 objekata, od čega 48 stanica i ukrsnica (sa pripadjućim glavnim i pomoćnim objektima) i stajališta.

U toku ove godine, dodaju, sanirane su željezničke stanice Virpazar i Sutomore, gdje su stanične zgrade okrečene, osposobljeni mokri čvorovi, popravljena osvjetljenja, djelimično popravljena bravarija, produžen peron za putnike u stanici Sutomore.

“U sklopu ovih radova, planirane su i biće preduzete aktivnosti na uređenju željezničkih stajališta, naravno, u skladu sa finansijskim i organizacionim mogućnostima”, rekli su iz ŽICG.

Kažu i da je neophodna bolja veza glavne željezničke stanice u Podgorici sa aerodromom.

“Radi postizanja neophodnog nivoa bezbjednosti, ŽICG je u prethodnom periodu stavila akcenat na aktivnosti koje se odnose na održavanje same pruge i sistema željeznice, ali paralelno i pokrenula inicijativu za izgradnju još jednog kolosijeka od stanice Podgorica do Aerodroma Crne Gore, jer smo smatrali i na tome insistiramo, da je Crnoj Gori i te kako neophodna veza između aerodroma i glavne željezničke stanice Podgorica”, poručili su iz ŽICG.

Bonus video: