Tereni na Jazu zarasli, Vodovod isključio vodu

Dok se Opština i mještani inate, brojnim sportskim ekipama onemogućeno da treniraju na Jazu

12873 pregleda 3 komentar(a)
Zarasli teren na Jazu, Foto: Vuk Lajović
Zarasli teren na Jazu, Foto: Vuk Lajović

Travnati tereni na Jazu zarasli su, a nesporazum između mještana okupljenih oko dvije NVO i Opštine, koja se i dalje ne oglašava, doveli su do toga da je sada praktično brojnim sportskim ekipama onemogućeno da tu treniraju.

Problem je eskalirao sredinom maja, kada su članovi NVO “Jaz Mrčevo polje”, koji su tražili da im se predaju ključevi od objekata i terena, jer Opština nije ispoštovala ugovor, metalnim šipkama pretučeni od dijela zaposlenih u opštinskoj firmi Mediteranski sportski centar, kome je Opština povjerila da upravljaju terenima.

Četiri osobe su tada uhapšene, a predstavnici nevladinih organizacija “Jaz Mrčevo polje” i “Jaz plaža” uzeli su ključeve. Međutim, Opština i dalje odbija da im preda ključeve kancelarija koje koriste Turistička organizacija Budve, Mjesna zajednica “Jaz” i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom.

“Kao što ste već upoznati iz ranijih saopštenja NVO “Jaz - Mrčevo polje” i NVO “Jaz Plaža” gazduju terenima na Jazu i dijelom sportskih prostorija koje su preuzele od Mediteranskog sportskog centra. Bez obzira na nemile događaje koji su se događali na Jazu nevladine organizacije su omogućile lokalnom stanovništvu kao i OFK Budva da koriste terene i treniraju. Ključeve prostorija koje koristi MZ ‘Jaz’, TOB i JP Morsko dobro, Opština Budva i dalje odbija da preda” saopštili su Vijestima iz NVO “Jaz Mrčevo polje”.

Raniji izgled terena
Raniji izgled terenafoto: Vuk Lajović

Uprkos tome, kako ističu, njihove organizacije bi bile spremne da nakon predaje ključeva razgovaraju sa predstavnicima Opštine jer, kako s naveli “cijenimo da je svima u korist da, kako tereni, tako i ostali privremeni objekti se stave u funkciju građana”.

“U pogledu travnatih terena, koji su trenutno u lošem stanju, zbog neodržavanja i vremenskih uslova, upućujemo da je po preuzimanju terena Vodovod Budva isključio stadione sa vodovodne mreže te je tu nastao prvi problem. Takođe, ogromna sredstva su potrebna da bi se održavali, odnosno navodnjavali, kosili i sve ostalo što je potrebno za normalno funkcionisanje. Naglašavamo da je naš primarni cilj osnivanja povraćaj samog zemljišta, te da je izvor finansiranja upravo bio zakup tog zemljišta”, naglašavaju u toj NVO.

Iz Opštine i dalje nema signala da žele da obnove ugovor o zakupu zemlje sa nevladinim organizacijama.

Riječ je o kompleksu u zaleđu plaže Jaz na kojem se više od deceniju i po nalaze fudbalski tereni, koncertni plato, na kome je sada karting…

Direktor Mediteranskog sportskog centra Nikola Vučićević prije nekoliko dana “Vijestima” je kazao da je rukovodstvo tog preduzeća više puta iniciralo višestrane sastanke između Opštine Budva i opštinskih organizacija i preduzeća sa jedne i NVO organizacija “Jaz Mrčevo polje” i “, Jaz plaža” sa druge strane, u cilju pronalaženja najboljeg rješenja za travnate terene na Jazu.

“Naše preduzeće bi nastavilo da upravlja tim terenima, dok bi navedene NVO organizacije za to dobile pravednu nadoknadu. Zainteresovanost Opštine da preko našeg preduzeća upravlja travnatim terenima na Jazu bila je isključivo radi interesa budvanskog i crnogorskog sporta uopšte. Razlozi za izbjegavanje sporazuma od NVO organizacija je na tim subjektima da objasne. Smatramo kao što smo rekli, da smo sa travnatim terenima na Jazu upravljali savjesno, odgovorno, efikasno i u službi budvanskog sporta i crnogorskog uopšte”, istakao je on.

Krajem jula “Jaz Mrčevo polje” i “Jaz plaža” su upoznale javnost da su nezadovoljne postupanjem, odnosno nepostupanjem nadležnih državnih i opštinskih inspekcija po zahtjevima za vršenje inspekcijskog nadzora na zemljištu na Jazu.

“Vjerujemo da je šira javnost Crne Gore, s obzirom na veliku posjećenost plaže Jaz, upućena u komunalni nered na Jazu. Dakle, obraćali smo se Upravi za inspekcijske poslove i to Tržišnoj inspekciji zahtjevom za vršenje inspekcijskog nadzora kartinga na Jazu. Istim smo tražili da inspekcija ispita i utvrdi da li karting obavlja djelatnost bez pribavljenih dozvola za rad, i zbog neizdavanja fiskalnih računa, te da prema istima preduzme kaznene mjere. Takođe uputili smo da isti nelegalno, koristi odnosno uzurpira predmetno zemljište, bez saglasnosti nevladinih organizacija”, istakli su i naveli da su se u više navrata obraćali i Komunalnoj inspekciji i policiji Opštine Budva.

Bonus video: