Kovid test obavezan, mjere niko ne poštuje

Građani negoduju što i dalje prilikom boravka u bolnicama moraju da se testiraju, dok osoblje ne poštuje obavezu nošenja zaštitne maske

60006 pregleda 86 reakcija 31 komentar(a)
Mjere u zdravstvenim ustanovama tokom 2020. godine, Foto: BORIS PEJOVIC
Mjere u zdravstvenim ustanovama tokom 2020. godine, Foto: BORIS PEJOVIC

Negativan test na koronavirus i dalje je potreban građanima koji posjećuju članove porodica koji su na bolničkom liječenju, iako je u maju proglašen kraj vanredne situacije zbog kovida, a preporuke poput nošenja zaštitne maske ne poštuju ni u zdravstvenim ustanovama.

Više građana negodovalo je što su i dalje u obavezi da donesu negativan antigenski test koji nije stariji od 48 sati, dok se zdravstveno osoblje koje je u stalnom kontaktu s pacijentima ne testira, niti pridržava obaveze nošenja zaštitne maske.

Takav je slučaj i u ustanovama dječje i socijalne zaštite gdje, sudeći po fotografijama dostavljenim “Vijestima”, niko ne poštuje propisane mjere.

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) “Vijestima” su odgovorili da su preporuke koje je ta ustanova dala za postupanje prilikom posjeta zdravstvenim ustanovama usmjerene ka hospitalizovanim pacijentima s ozbiljnim poremećajem zdravlja i da kao takve imaju za cilj da ih sačuvaju od komplikacija usljed infekcije nekom zaraznom respiratornom bolešću.

Kazali su da su “kulturološke specifičnosti i ponašanje” u smislu bliskog direktnog kontakta koji ostvaruje posjetilac s pacijentom dodatni razlog zbog kojeg je neophodan negativan test na kovid-19, za razliku od medicinskog osoblja koje nema takvu vrstu rizičnog kontakta.

“Trenutne važeće protivepidemijske mjere nalažu obavezno nošenje zaštitnih maski. Kontrola poštovanja naloženih mjera obaveza je, kako menadžmenta zdravstvenih ustanova, tako i lične odgovornosti zaposlenog. Institut daje preporuke i u njegovoj nadležnosti nije izrada smjernica za postupanje unutar zdravstvenih ustanova. S tim u vezi, menadžment zdravstvenih ustanova mora biti upoznat sa smjernicama i moraju se slijediti njihove interne procedure u zavisnosti od tipa organizacione jedinice”, piše u odgovoru Instituta.

Vlada je epidemiološke mjere posljednji put mijenjala, odnosno ublažila u maju ove godine.

To je učinjeno na predlog Ministarstva zdravlja, a u skladu sa odlukom Komiteta za vanredne situacije Svjetske zdravstvene organizacije od 4. maja da se ukine globalna vanredna situacija zbog kovida, kao i zbog povoljne epidemiološke situacije u Crnoj Gori.

Preporuke IJZ o nošenju zaštitnih maski u zdravstvenim i ustanovama socijalne i dječje zaštite ostale su na snazi.

Na snazi je ostala i obaveza zaraženih koronavirusom da nose zaštitnu masku (N95 ili FFP2) sedam dana od dana dobijanja pozitivnog rezultata testa, uz poštovanje opštih protivepidemijskih mjera (izbjegavanje okupljanja, odlazak u kolektive i slično).

Obavezan je i negativan rezultat brzog antigenskog testa na koronavirus koji je izdat od registrovane laboratorije i nije stariji od 48 časova.

“Obaveza zdravstvenih ustanova je da dozvole posjete licima koja se nalaze na bolničkom liječenju jednom članu porodice ili licu za koje pacijent iskaže želju da ga posjeti, dva puta nedjeljno u trajanju od po 30 minuta, uz obavezno nošenje zaštitne maske i dezinfekciju ruku, a za posjete poluintenzivnim jedinicama i onkološkim i hematološkim odjeljenjima i uz obavezno posjedovanje negativnog rezultata brzog antigenskog testa koji nije stariji od 48 sati”, podsjetili su iz Instituta.

Pojasnili su da je obaveza rukovodioca organizacione jedinice da porodici odobri da bude pored teško oboljelog pacijenta, povremeno ili stalno za određeno vrijeme, uz obavezno posjedovanje negativnog rezultata brzog antigenskog testa, nošenje zaštitne maske i dezinfekciju ruku, o čemu izdaje propusnicu.

U Crnoj Gori juče su bila aktivna 72 slučaja koronavirusa. Tokom posljednje sedmice registrovano je 80 novopozitivnih, od kojih najviše u Budvi.

Iz Instituta su “Vijestima” odgovorili da prate epidemiološke karakteristike obolijevanja i u skladu s tim predlažu izmjene novih mjera. Kazali su da će, u slučaju pogoršanja ili poboljšanja epidemiološke situacije, uputiti predlog Ministarstvu da koriguje aktuelne mjere.

Bonus video: