Sabrali se Goranovići po 15. put

Bila je to prilika da se rođaci sretnu, evociraju uspomene, ali i da se prisjete predaka, porijekla, tradicije

4570 pregleda 1 komentar(a)
Skup Goranovića, 15. put, Foto: Privatna arhiva
Skup Goranovića, 15. put, Foto: Privatna arhiva

Porodica Goranović je 1991. godine započela bratska druženja, kada je u Goliji kraj Nikšića, u selu Čarađe, okupila bratstvenike. Ovog ljeta 15. sretanje rođaka, kome je prisustvovalo oko 120 bratstvenika, organizovano je Nikšiću.

Prisutne je pozdravio predsjednik Organizacionog odbora Predrag Jovanov Goranović koji je istakao važnost održavanja porodične veze. Prisutne je podsjetio na istorijat porodice, na migracije predaka iz Golije u Teslić, Lebane i u Rusiju za vrijeme vladavine Petrovića.

“U kontaktu smo sa Konstantinom Goranovićem iz Jekatineburga koji je prije četiri godine prvi put došao u Crnu Goru u potrazi za korjenima i prenio pozdrave od rođaka iz Rusije koji će ovih dana opet doći u Goliju”, kazao je Predrag i poručio da se korijeni ne smiju zaboraviti.

Prema njegovim riječima, naredno okupljanje biće još brojnije jer namjeravaju da pozovu i odive.

Nakon pozdravnog govora, Radoš Pekov se zahvalio bratstvenicima što čuvaju tradiciju, a posebno je pomenuo Goranoviće iz Srbije i Republike Srpske koji nijesu propustili ni 15. okupljanje.

Skup nije mogao da prođe bez gusala, a za to se pobrinuo Slavko Stojanov, uz podsjećanje kako se nekad omladina zabavljala na sijelima i igrankama po Goliji.

Skupovi Goranovića do sada su održavani u Javljenu, Zaljutnici, Krscu, Nikšiću, ali i u mjestima gdje su se vremenom raselili – u Lebanu, Sijarinskoj Banji, Zlatiboru, Beogradu i Donjoj Radnji kod Teslića

Bonus video: