Zaposleni u Institutu opet blokirali prelaze ka Hrvatskoj, protestovaće dok se ne potpiše kolektivni ugovor

Predsjednica Sindikalne organizacije Instituta dr Marija Obradović pozvala je predstavnike Vlade da započnu pregovore sa manjinskim akcionarima o otkupu akcija, jer će protesti trajati dok god se to ne dogodi

10843 pregleda 20 reakcija 18 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zaposleni u Institutu "Dr Simo Milošević" iz Igala i ovog petka su blokirali u 18 sati saobraćaj na graničnim prelazima prema Hrvatskoj, Debelom brijegu i Kobili. Sa protesta je poručeno da će sa okupljanima nastaviti dok ne bude potpisan kolektivni ugovor.

Portal RTHN-a prenosi da je grupa francuskih turista, koja je bila na jednodnevnom izletu u Crnoj Gori, izašla iz autobusa i podržala radnike u njihovom protestu. Vodičkinja iz Dubrovnika kazala je da su bili ljuti kada su zastali u koloni, ali da su se pridružili skupu kada su čuli zašto je granica blokirana.

Fabijen Flo, predsjednica sindikata CTG u Francuskoj, koji broji oko 700.000 članova, kako navodi RTHN, kazala je da lično shvata probleme radnika i da se solidariše jer treba braniti radnike bez obzira koliko će čekati u koloni.

"Na više mjesta u Evropi smo primijetili da radnici blokiraju glavne saobraćajnice i treba istrajati do ostvarivanja prava", kazala je ona. CTG je jedan od organizatora i posljednjih protesta u Francuskoj protiv penzionih reformi.

Predsjednica Sindikalne organizacije Instituta dr Marija Obradović osvrnula se na terenske posjete u akciji prikupljanja potpisa i prenijela riječi bivših pacijenata, koji su, kako je rekla, zadovoljni napustili tu zdravstvenu ustanovu i nisu primijetili pod kakvim uslovima su radili zaposleni.

"Terenske posjete nastavljamo dalje, zato što svi građani Crne Gore moraju da znaju da se u Institutu Igalo brani njihovo pravo na liječenje i rehabilitaciju, ono što im je zakonom zagarantovano naše države i Svjetske zdravstvene organizacije. Ako izgubimo Institut, izgubili smo priliku da se rehabilitujemo i imamo kvalitetan život", navela je ona.

Obradović je ponovila zahtjeve i poručila da su radnici danas primili jednu zaostalu platu, "koju su sami zaradili", zbog čega, kako je rekla, i dalje ne vjeruju u avansnu uplatu dok novac ne legne na njihove bankovne račune.

Uz zaostala dugovanja, važna stavka je kolektivni ugovor, povodom kojeg radnici još uvijek čekaju odgovor Vlade. Proteste će, naglašavaju, nastaviti dok god kolektivni ugovor ne bude potpisan.

Obradović je podsjetila da su minulih dana ponuđena mnoga rješenja za dug prema Jugobanci, što je, kako je kazala, mogli biti učinjeno još prije godinu.

Pozvala je predstavnike Vlade da započnu pregovore sa manjinskim akcionarima o otkupu akcija, jer će protesti trajati dok god se to ne dogodi. Na kraju je zahvalila predsjedniku Jakovu Milatoviću na poruci koju je juče uputio, a koja je "ohrabrila radnike zbog činjenice da je on shvatio važnost" Instituta.

Pacijent Instituta, Goran Rašović je poručio Vladi da "rješava ono što je obećala".

"Vidjećemo se u Podgorici. Ovo je spas cijele države", kazao je Rašović, kako prenosi RTHN.

Dugogodišnja pacijentkinja Jelena Ristov iz Podgorice rekla je da država mora hitno reagovati i sačuvati Institut.

"Mi imamo naš brend – Institut koji treba da se spasi, država treba da pomogne i Vlada, i to treba hitno da se riješi da se ne čeka više, jer već je prošlo dosta vremena, a Institut i sad radi, kao da se ništa ne dešava, čak je i usluga na istom nivou", kazala je ona.

Bonus video: