Privatnicima u Kolašinu prodavana i stepeništa

Građani Kolašina razmijenili mišljenja o gradnji i tome kakao grad treba da izgleda u budućnosti

3311 pregleda 8 komentar(a)
Sa diskusije u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović
Sa diskusije u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović

U kreiranju planova strateškog razvoja Kolašina treba da učestvuju građani, a oko toga kakav Kolašin treba da bude u budućnosti neophodan je dijalog sa donosicima odluka.

To su, između ostalog, zaključci nakon serije razgvora koje su sa građankama i građanima tog grada organizovali predstavnici Incijative “Zeleni Kolašin”.

Poromjene u prostoru Kolašina, nedostatak infrastrukture, eventualne posledice budućih velikih infrastrukturnih projekta, aktuelna i njavljena planska rješenja teme su koje su njaviše zaokupile pažnju građana. Podsjetili su na raniju masovnu prodaju opštinskog zemljišta, među kojim su i neke javne površine u samom centru grada. Razgovaralo se i o neophodnosti značajnije podrške postojećim kulturno-umjetničkim manifestacijama, po kojima kojima je Kolašin prepoznat, ali i osmišljavanju samoodrživih događaja, koji će privući turiste.

Učesnici su podsjetili i da je vrijednost krajolika, odnosno, njegova devastacija mogu značajno uticati na cijenu nekretnina, pa i smještaja u određenom turističkom mjestu. Takođe, i na rizik poslejdica stihijske gradnje.

“Imamo nekoliko primjera u Kolašinu da su građevine, započete prije vijše od 10 godina napuštene, jer je nestalo novca ili interesovanja. Potrebna je garancija da će nešto što se stihijski gradi biti i iskorišćeno nekad. Sva gradnja trebalo bi da je udjenuta u širi plan za taj prostor”, čulo se, između ostalog, od učesnika.

Prema riječima Mila Lazarevića, u situaciji hipergradnje komunalna i saobraćajna infrastruktura su osnovni kolašinski problemi. On je potencirao neophodnost osmišljavanja strategije održivog turizma za grad.

“Kolašin najhitnije treba da napravi strategiju razvoja turizma i postavi granice za gradnju. Kolašinci treba da iskorste i čuvaju obilje prirodnih ljepota i mnogo tradicionalnih manifestacija. Neophodno je da na nivou grada postoji svojevrstan savjet, koji bi planirao u tim oblastima unaprijed, a ne minut do 12”, rekao je on.

Raško Begović naveo je primjere gdje su i stepeništa u centru grada ranije prodavana privatnicima. Podsjetio je i na situacije iz prošlosti u kojima je se dešavalo da parkovi, koji su nastali tako što su kolašinske porodice poklonile svoje zemljište opštini, promijene vlasnike ili namjenu.

Organizatori Tango kampa Darko Dožić i Duško Raketić podijelili su svoje iskustava, izazove i benefite koje je ta manifestacija donijela gradu. Oni su govorili o načinima da se internacionalnim događajima promoviše grad.

Miodrag Vlahović, odbornik GI URA u lokalnom parlamentu protencirao je problem tretmana otpadnih voda iz mnogobrojnih hotela na Bjelasici. On se osvrnuo i na eventualne posljedice gradnje planiranog sistema za osnježavanje skijališta.

Bonus video: