Kadić: Fond spreman da uplati avans od 200.000 eura, jednostavnije da EPCG uplati pozajmicu direktno Institutu

Ukoliko se nađe model da Ministarstvo finansija iz bilo kojih izvora prebaci Fondu 600.000 eura, proslijediće ih Institutu, kazao je Kadić

17251 pregleda 8 komentar(a)
Kadić, Foto: Boris Pejović
Kadić, Foto: Boris Pejović

Fond za zdravstveno osiguranje spreman je da uplati avans Institutu „Dr Simo Milošević“ u iznosu od 200 hiljada eura i to je, prema riječima direktora Fonda Vuka Kadića, maksimalan iznos koji su u mogućnosti da uplate u ovom trenutku.

Kadić je, kako prenosi RTHN, rekao da je Elektroprivreda izašla u susret radnicima pozajmicom od 600 hiljada, koja mora ići preko Državnog trezora i ukoliko taj novac Ministarstvo finansija „otpusti“, Fond će ga, po riječima Kadića, preusmjeriti Institutu.

"Javnost mora da zna da Fond nema svoj račun, ni mogućnost da mu Elektroprivreda uplati bilo kakav iznos, to mora da ide preko Trezora. Ovo je bio dogovor između Ministarstva finansija i Elektroprivrede, da oni svoju dobit, koju bi svakako trebalo da uplate u Trezor, na taj način uplate i odmah preusmjere Fondu za zdravstveno osiguranje", navodi on.

Ukoliko se nađe model, objašnjava Kadić, da Ministarstvo finansija iz bilo kojih izvora prebaci Fondu 600.000 eura, proslijediće ih Institutu.

Kako Kadić objašnjava, procedura prenosa sredstava jednostavnija je da Elektroprivreda direktno uplatni novac na račun Instituta.

"Da to bude direktan pozajmica i dogovor Instituta i Elektroprivrede, pa da Institut, u zavisnosti od kasnijih faktura prema Fondu bude taj koji će da vrati tu pozajmicu Elektroprivredi. Fond je izlazio u susret do sada i spreman je da uplati tih 200 hiljada, što je bilo spremno još krajem prošle sedmice. One još uvijek čekaju, mogli bismo da ih otpustimo u ponedjeljak, mogli bismo čak i danas, ali čekamo tu dinamiku isplate pozajmice od Elektroprivrede", kaže Kadić.

U Fondu čekaju rasplet situacije i kada Ministarstvo finansija otpusti najavljenih 600 hiljada eura, sredstva će biti proslijeđena na račun Instituta.

Bonus video: