Iz gradske kase pola miliona: Luka se vraća Budvi, aranžman sumnjiv za opoziciju

Donijeta odluka da se upravljanje Lukom povjeri Komunalnom preduzeću

18562 pregleda 37 reakcija 20 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Skupština opštine Budva kasno večeras je glasovima odbornika nekadašnjeg Demokratskog fronta i odbornika Građanskog pokreta URA donijela odluku o zaključenju sporazuma radi regulisanja prava i obaveza između Opštine Budva i kompanije „Dukley marina“, kojim je predviđeno da Luka Budva bude ustupljena lokalnoj upravi. Ujedno je donijeta odluka da se upravljanje Lukom povjeri Komunalnom preduzeću.

Protiv tako koncipirane odluke kojom se Opština Budva obevezala da na ime opreme u Luci Budva, dosadašnjem zakupcu "Dukley marini" isplati 530 hiljada eura, glasali su odbornici Demokrata i koalicije okupljene oko Demokratske partije socijalista (DPS), naglašavajući da su oni za to da starogradska marina bude vraćena građanima, ali ne na ovako koncipiranom aranžmanu, ocijenivši ga nezakonitim.

Odluku je predložio predsjednik Opštine Milo Božović

Glavna administratorka Nevenka Božović Jovović istakla je da se ovim ispravlja višedecenijska nepravda i građanima vraća Luka Budva koja je nezakonito oteta.

Odbornik NSD Filip Vujović nezadovoljan procjenom imovine koju "Dukley marina" ustupa, podnio je amandman kojim je iz imovine izuzimaju oko 30 stavki koje nijesu potrebne za funkcionisanje.

A raspravu je otvorio Marko Marković (Demokrate) navodeći da odluke o izmjenama i dopuna Statuta Komunalnog preduzeće i Sporazum o regulisanju prava i obaveza između Opštine i "Dukley marina" nemaju saglasnost skupštinskog Odbora za statut i propise, te kao takve, kako su naznačili, ih ne treba usvojiti.

„Treba da razmotrimo da li se u ovoj formi mogu usvojiti odluke. Trebalo je večeras da sjednici prisustvuju i predstavnici 'Dukley marina'. Mi smo kao javna uprava bili dužni da postupamo u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, jer je riječ o preuzimanju opreme od vrijednosti od pola miliona eura. Imajući u vidu da je 'Dukley marina' već naplatila sve obaveze od korisnika, tako da ove godine ne možemo računati na profit. Još jedno je bitno, ko garantuje da Vlada naredne godine neće raspisati koncesiju i dati u zakup nekome drugome, a mi danas glasamo da se na ime opreme 'Dukley marini' plati pola miliona, plus Morskom dobru ćemo platiti zakupninu. Znate da je put do pakla popločan dobrim namjerama, bojim se da je ova odluka takva. Vlada koja je dala saglasnost Morskom dobru na ustupanje Luke Budva, nije kazala da Opština treba da plati pola miliona 'Dukley marini'“, kazao je Marković te ponovio da je za preuzimanje Luke, ali ne na ovakav način.

Ivanović: Svrsishodnije je bilo kupiti novu opremu

Ivan Ivanović iz Građanskog pokreta URA naglasio je da bi ovo imalo smisla da je sada u pitanju maj mjesec i da se po hitnom postupku ona preuzme.

„Tu bi imala smisla i ova procjena opreme od 529 hiljada eura. Problem u tome je što je sada već 1. septembar , prošla je nautička sezona i ne vidim razloga da se kupuje polovna oprema, deset godina stara, kada bi nova koštala 800 hiljada eura. Mislim da je svrsishodnije da se formira preduzeće koje će upravljati Lukom, a koje će tokom zime raspisati tender za nabavku nove opreme. U javnosti se stvorila slika da onaj ko ne glasa , da je protiv građana, a sa druge strane ako se glasa, punimo džepove nekome. Htio sam da podnesem amandman da se izglasa da se Luka Budva preuzme a da se oprema ne plati ni cent. Ono što me interesuje da li je istina da je Dukley marina predala tužbu u Strazburu i traži odštetni zahtjev od deset miliona eura zbog izgubljene dobiti zbog raskida ugovora“, istakao je Ivanović.

On je pojasnio da ako već plaćaju opremu "Dukley marini", da li će dobiti garanciju od da neće podnositi tužbu.

„Ako nemamo te garancije ja im ne bih dao ni centa“, naglasio je Ivanović.

Radović: Procjena imovine nakaradna, pola miliona za rashodovanu opremu

Krsto Radović (Demokrate) zapitao je ko je uopšte sastavljao odluku i zbog čega je nju zastupala glavna administratorka, a ne sekretar za zaštitu imovine Đorđe Zenović koji ne prisustvuje zasijedanju.

„Pitam ko je dogovorio ovaj modalitet. Lično smatram da je procjena nakaradna, jer ova cifra nije mjerodavna za rashodovane stvari. Još prije šest mjeseci sam predsjedniku Milu Božoviću kazao da treba da se formira posebno preduzeće . Sada se silu na sramotu jednom gubataškom preduzeću, Komunalnom preduzeću, koje ne može da očisti grad i opere ulice, eto takvom preduzeću se daje takav resurs. To ej skandalozno. Mogli ste Turističkoj organizaciji, Pogrebnom preduzeću… Ono što mene interesuje ko je dogovarao ovakav aranžman, da li 'Dukley marina' ima dokaz o vlasništvu za sve što prodaje. Ono što je bitno da li imamo saglasnost Vlade da se Opština oslobodi javnih nabavki. Mi treba da izglasamo nešto da se kupi mimo tendera, pa ovo je krivično djelo. Prosto nemojmo da živimo u zabludi, da Komunalno preduzeće vodi marinu. Dajte da se formira novo preduzeće. Morsko dobro je trebalo da preuzme marinu, rasčisti sve sa 'Dukley marinu', pa izdate u zakup Opštini“, istakao je Radović.

On je kazao da zgrada u marini koja se kupuje je izgrađena bez dozvole na državnoj imovini te da u katastru se "Dukley marina" ne vodi kao vlasnik.

„Zastupnik 'Dukley marina' je jednoj novini izjavio da odluka koju mi treba da usvojimo, nema nikakve veze sa tom firmom, niti su o njoj upoznati“, kazao je Radović.

Tičić: Nijesmo protiv da se Luka vrati Budvi, ali ne na ovakav način

Milan Tičić ( DPS) kazao je da u Sali nema predstavnika Komunalnog preduzeća a treba da upravljaju marinom, te zapitao da li su uopšte u tom preduzeću uradili analizu kako su zamislili da preuzmu upravljanje.

„Kada se pravi sporazum postoje dvije strane. Čitali smo da 'Dukley marina' nije upoznata ni sa kakvim sporazumom. Mi ulazimo u nešto, bez odluke Vlade bez tendera. Zašto Morsko dobro nije kupilo tu opremu i bilo velikodušno i dalo Opštini. Sve ovo je urađeno nakaradno. Mi nijesmo protiv da Luka Budva bude vraćana, ali smo protiv da se to uradi na ovakav način“, kazao je Tičić te dodao da ta partije neće glasati za tako koncipiranu odluku.

Uz naglasak da mu je drago da se Luka vraća gradu i građanima, Nikola Kralj (nekadašnji DF) je kazao da nikako ne treba da se ispusti šansa da se nakon dvije decenije marina vrati građanima.

„Suština je da svi građani, ribari željno isčekuju da se Luka Budva vrati gradu. Da se na miran način sve riješi, da se nešto što je bilo u rukama sumnjivih stranih investitora vrati onome kome pripada“, poručio je Kralj

Kažanegra Stanišić: Što se grbo rodi vrijeme ne ispravi

Dragana Kažanegra Stanišić (Demokrate) istakla je da razumije građane da su željni pravde i slobode, te da se Luka vrati Budvi.

„Ovo je klizav teren da neko ko nije glasao proglašen izdajnikom. Što se grbo rodi vrijeme ne ispravi. Morsko dobro je trebalo da rasčisti odnose sa 'Dukley marina', a ne da prebaca na teret ove odbornike. Odluka sa sobom nosi ozbiljne konsekvence. Jesam da se Luka vrati Budvi, ali ne u ovakvom aranžmanu. Zato nećemo da glasamo“, naglasila je ona.

Vještak koji je uradio procjenu imovine i opreme kazao da je višestruko umanjena vrijednost u odnosu na tržišnu, te da je zaštićen interes države.

Predstavnik ribara Branko Vujičić kazao je da borba da se Luka vrati gradu traje punih 20 godina. Naglasio je da "Dukley marina" tri godine nije platila ni euro Morskom dobru na ime zakupa, te da ima zakona neko bi trebao da bude uhapšen.

„Svi koji budu glasali protiv ove odluke griješe. Luka je trenutno devastirana , pontoni razbacani, to je ruglo za grad i zato moramo da je što prije preuzmemo“, kazao je Vujičić.

Marijana Božović (bivši DF) naglasila je da je prije 23 godine oteto nešto što pripada građanima.

„U prilici smo da ispravimo nepravdu. Volja za građanskom pravdom je odgovor na sva pitanja“, naglasila je ona.

Nezavisni odbornik Mladen Kažanegra naglasio je da je imao velike nedoumice oko glasanja za ovu odluku, ali da je, nakon razgovora sa direktorom Morskog dobra Mladenom Mikijeljom i uvjerenja koje je dobio, odlučio da glasa i "da Luku vratimo Budvi".

Predsjednik Skupštine opštine Nikola Jovanović je kazao da se glasa za javni interes i ispravljanje nepravde.

„Nažalost, nijedna država ne bi dozvila, kao što je tada dozvolilo Morsko dobro da Lukom Budva upravlja privatno lice. Pravo je zadovoljstvo što će Luka sada biti vraćena Opštini, biće povjereno Komunalnom preduzeću na upravljanje. Komunalno preduzeće je nekada upravljalo Lukom. Priča da se može za pet minuta formirati novo preduzeće je priča za malu djecu, to zahtijeva proceduru i veliki trošak Opštini“ naglasio je Jovanović i kazao da kada bude zaključen sporazum, Opština neće moći biti tužena.

Predstavnici “Dukley marina“ nijesu bili pozvani na sjednicu.

Bonus video: