Komunalci najavili štrajk u septembru

U Sindikatu stambeno-komunalne privrede nezadovoljni što im Vlada nije potpisala izmjene i dopune GKU-a

6195 pregleda 5 komentar(a)
Nezadovoljni radnim statusom: Sa štrajka, Foto: Nikola Saveljić
Nezadovoljni radnim statusom: Sa štrajka, Foto: Nikola Saveljić

Sindikat Stambeno-komunalne privrede (SSKP) juče je ispred Vlade održao štrajk upozorenja jer im nadležni organi nijesu potpisali izmjene i dopune Granskog kolektivnog ugovora (GKU) i povećali plate, i najavili da će ako im se zahtjevi ne ispune do sredine septembra, stupiti u generalni štrajk.

Sindikalci su u dopisu upućenom Vladi pojasnili da je usaglašavanje GKU s Opštim kolektivnim pokrenuto u martu ali da nije potpisano, zbog čega su zaposleni i poslodavci nezadovoljni. Krajem jula su, kako su kazali, dobili mišljenje Ministarstva finansija (MF) prema bi kojem bi preduzeća koja posluju pozitivno mogla zaključiti kolektivni ugovor, što bi kako navode, značilo da se propisi iz godine u godinu različito primjenjuju.

“Ovo mišljenje djeluje diskriminatorski i suprotno odredbama Zakona o radu, Opštem kolektivnom ugovoru, Granskom ugovoru i Zakonom o zaradama u javnom sektoru”, navodi se u dopisu.

Oni su pojasnili da odgovor tog resora nije u skladu s dopisom koji je prethodno uputilo nadležno Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, koji se odnosio na to da li predviđene izmjene i dopune Granskog ugovora utiču na državni budžet i fiskalnu politiku. Naglašavaju i da je tumačenje MF-a pogrešno jer bi se u slučaju pozitivnog poslovanja Komunalnog preduzeća jedne godine primjenjivao poseban kolektivni ugovor, a u slučaju negativnog naredne godine Zakon o zaradama u javnom sektoru.

“To bi na kraju izazvalo totalnu konfuziju i kontradiktornost u pravnom sistemu i primjerni propisa”, ističe se u dopisu.

Iz Sindikata su naglasili da mišljenje MF-a nije obavezujućeg karaktera jer se preduzeća iz Granskog sindikata finansiraju iz svojih sredstava, a ne iz budžeta.

Kako je na jučerašnjem štrajku rekao predstavnik sindikalaca Branislav Plamenac, njihovi zahtjevi su opravdani i realni a nadležni imaju rok do 15. septembra da ih ispune.

“Svi se nas sjete samo kada nastane kvar. Podsjećamo vlast i građane da postoje i komunalci”, kazao je Plamenac.

Zarada i dalje ispod minimalnog nivoa, za razliku od zarada zaposlenih u drugim javnim sektorima čija su primanja, prema standardima, inflaciji i potrošačkoj korpi, povećana u prosjeku 30-40 odsto

SSKP je na sjednici 10. jula, kojoj su prisustvovali predsjednici sindikata iz svih opština, donijet zaključak da će sva komunalna preduzeća u državi krenuti s restriktivnim mjerama rada, a koje se odnose na održavanje gradske čistoće, održavanje deponija, pružanje usluga vodosnabdijevanja, pružanje parking usluga, održavanje gradske javne rasvjete, održavanje puteva, zelenila. Oni su tada upozorili da će granski sindikat sprovesti štrajk ako se, najkasnije do 25. jula, ne bude riješilo pitanje potpisivanja izmjena i dopuna GKU za tu djelatnost.

Sindikalci su ranije naveli da su im zarade i dalje ispod minimalca.

Bonus video: