Žele da čuju glas građana o mjesnim zajednicama

Glavni grad objavio anketu, službenici na terenu obišli prostorije MZ, u jednoj, tvrde, zatekli ilegalnu kafanu

3397 pregleda 43 reakcija 4 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Glavni grad Podgorica juče je objavio anketu kako bi ispitao stavove građana o donošenju nove odluke o mjesnim zajednicama. Anketa je dostupna na sljedećoj adresi.

Slično istraživanje početkom aprila “Vijesti” su uradile u saradnji sa Centrom za građanske slobode, ali za mjesne zajednice na teritoriji cijele države. Na upitnik su tada odgovorila 682 građanina, iz svih, osim opština Gusinje i Šavnik. Dio njih odgovorio je da političke partije i političari uopšte zloupotrebljavaju mjesne zajednice za ostvarivanje svojih ciljeva, dio da one ipak služe za opšte dobro. Najveći broj građana koji su odgovorili na taj upitnik, ipak, kaže da im njihova mjesna zajednica nikad nije pomogla da ostvare svoja prava, da ne znaju ko su čelni ljudi, kako se finansira, ni kako njihova mjesna zajednica troši novac.

Iz Glavnog grada juče su saopštili i da su obišli podgoričke mjesne zajednice, a da su u prostorijama jedne od njih, MZ “Ljubović”, u naselju Zabjelo, zatekli ilegalnu kafanu, a da su te prostorije pretvorene u mjesto stanovanja. Kako su saopštili, u MZ “Ljubović” prethodno se nalazio istoimeni klub penzionera, ali su svi takvi klubovi bili u obavezi da, uz izmirene račune za struju i vodu, napuste prostorije nakon što je prije nekoliko mjeseci Glavni grad raskinuo ugovore s Udruženjem penzionera.

“Jasno je da se radi o uzurpaciji i zloupotrebi imovine Glavnog grada, za šta će se utvrditi odgovornost, ali i spriječiti da se ikada više nešto slično ponovi”, rekao je juče zamjenik gradonačelnice Danilo Šaranović.

Iz CEGAS-a su juče kazali da se prostorije date na korišćenje mjesnim zajednicama zloupotrebljavaju, ne samo u Podgorici, već i u drugim opštinama, da “princip neposredne demokratije i decentralizacije nikada nije zaživio”, iako je “Zakon o lokalnoj samoupravi još 2003. jasno odredio principe funkcionisanja MZ u korist građana i građanki, odredivši MZ kao pravna lica, s mogućnošću nezavisnog djelovanja.

“A sve u cilju što većeg učešća građana i građanki u okviru najužih lokaliteta”, kazali su iz te NVO.

Kako su dodali, apelovali su na protivpravno korišćenje prostorija, “koje su se davale u podzakup fizičkim licima, zarad sticanja materijalne koristi”.

Od Glavnog grada, kako su rekli, očekuju spisak svih prostorija koje su davane u zakup, kao i ugovore o zakupu, uz jasno obavještenje šta je od prostorija dato na korišćenje mjesnim zajednicama.

Bonus video: