DPS Žabljak: Nacionalni park Durmitor zaštititi od devastacije

"Ukoliko ne dođe do hitne intervencije nadležnih institucija, bićemo prinuđeni da preduzmemo određene aktivnosti i sprovedemo poštovanje zakona onako kako je to propisano važećim pozitivno pravnim normama naše države", rekli su iz DPS-a

5311 pregleda 21 reakcija 18 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Žabljački odbor Demokratske partije socijalista (DPS) pozvao je Vladu, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, kao i Upravu za šume da što hitnije reaguju i zaštite Nacionalni park Durmitor i tu opštinu od "nedobronamjernih zločinaca" prema prirodnim bogastvima Žabljaka.

Poručili su da će, ukoliko ne dođe do hitne intervencije nadležnih institucija, biti prinuđeni da preduzmu "određene aktivnosti" i sprovedu "poštovanje zakona onako kako je to propisano važećim pozitivno pravnim normama" u Crnoj Gori.

Sječom šume od strane, kako tvrde u DPS-u, partijskih aktivista Demokrata i Durmitorske inicijative, konstituenata lokalne vlasti na Žabljaku, vrši se potpuna devastacija Nacionalnog parka Durmitor, ali i čini svojevrsan zločin prema prirodi.

"I pored činjenice da je NP Durmitor pod zaštitom UNESCO te da je strogo zabranjena eksploatacija šume iz ovog dragulja naše opštine nažalost svjedočimo gotovo svakodnevnom ugrožavanju njegove pejzažne ljepote i urušavanju njegovog biodiverziteta", navodi se u saopštenju.

Očigledno je, smatraju u DPS-u, da lokalna vlast ne samo da ne mari za tu činjenicu, nego "pospješuje takva činjenja time da dozvoljava partijski podobnim i njima bliskim ljudima da vrše takve nezakonite radnje".

"Dajemo punu podršku nevladinim aktivistima koji se bore za zaštitu prirode i očuvanje NP Durmitor, jer sasvim sigurno da ukoliko se ovakvo stanje nastavi, šumi Nacionalnog parka Durmitor slijedi pustoš i prirodna katastrofa", poručuju iz DPS-a.

Bonus video: