Mještani Župe na sat blokirali saobraćaj, traže realizaciju obećanih projekata

Nakon jednočasovne blokade saobraćaja u mjestu Krstovače, u Župi nikšićkoj, od 28. avgusta slijedi potpuna obustava saobraćaja ukoliko se ne počne sa rješavanjem problema

7523 pregleda 13 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Privatna arhiva
Sa protesta, Foto: Privatna arhiva

Nezadovoljni odnosom lokalne uprave i države, mještani Župe nikšićke organizovali su jednosatnu obustavu saobraćaja u mjestu Krstovače. Ukoliko se nadležni u državi i opštini, kako rekoše, ne okrenu na njih i počnu zajednički rješavati nagomilane probleme, od 28. avgusta kreću sa danonoćnom blokadom glavne saobraćajnice u mjestu Miolje polje.

„Isključivi razlog blokade saobraćaja je ignorisanje zahtjeva Mjesne zajednica (MZ) Župa od strane Opštine Nikšić i Vlade Crne Gore. Od početka godine pokušavamo da uspostavimo kontakt sa njima. Rukovodstvo Opštine ignoriše naše zahtjeve koji su realni i minorni u odnosu na ono što naše mjesto daje kako opštini, tako i državi, kroz prirodna bogatstva koja se eksploatišu u MZ Župa“, kazao je predsjednik MZ Župa, Dragoljub Radulović.

Radulović ističe da nijesu, kako kaže, ispunjena obećanja o realizaciji projekata u tom kraju, a odnose se na asfaltiranje pet kilometara seoskih puteva u 12 župskih sela, rješavanje pitanja vodosnabdijevanja, jer sada mještani, prema njegovim riječima, „dobijaju vodu svaki treći dan, ukoliko je uopšte i dobiju“.

„Stalo se evo dvije godine sa rekonstrukcijom glavne saobraćajnice, planinski putevi su u katastrofalnom stanju, iako je Ministarstvo poljoprivrede u tu srvhu uplatilo Opštini Nikšić 50 hiljada eura. Problemi se nagomilavaju, ništa se ne rješava, a zašto je to tako to je pitanje za Opštinu, a ne za Mjesnu zajednicu“, kazao je Radulović.

Župa blokada
foto: Privatna arhiva

Prije dvadesetak dana su Župljani organizovali protestno okupljanje i od nadležnih u Opštini tražili da krenu sa realizacijom obećanog. Radulović tvrdi da se „niko iz lokalne uprave nije udostojio da nakon tog okupljanja dogovori sastanak sa Savjetom MZ u cilju rješavanja problema. Kako je istakao, Mjesna zajednica je pokušala da dopisima skrene pažnju na probleme nadajući se da će „sa nadležnima sjesti za sto i odrediti dinamiku rješavanja problema“, ali naišli su, kako tvrdi, na ignorantski odnos ne samo prema Savjetu MZ, nego prema mještanima Župe, a njih je oko 4.0000.

„Nadamo se da će se takav odnos promijeniti. Ukoliko se to ne dogodi, 28. avgusta počećemo sa danonoćnim blokadama glavne saobraćajnice u Mioljem polju, čime će biti blokiran i odvoz rude što će ugroziti posao oko 200 radnika. Međutim, to je problem institucija, kako Opštine, tako i države. Ako ćemo da rješavamo probleme zajednički tu smo, ako neće, neka nam to kažu, pa ćemo se na osmovu toga i postavljati“, poručio je Radulović.

Bonus video: