Mještani šavničkih sela Bijela i Miloševići poručuju da se Biovska gora mora sačuvati

Mještani ističu da koncesionar i „privilegovani pojedinci“ nekontrolisano sijeku drveće i plaše se da će za 10-20 godina ostati samo sjećanje na šumu u Biovskoj gori

19895 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Mještani šavničkih sela Bijela i Miloševići traže od nadležnih da stopiraju koncesije u Biovskoj gori u kojoj je, kako tvrde, izvršen ekocid, kao i da se provjere uplate koncesija i posjedovni listovi onih koji sijeku šumu, jer tvrde da koriste tuđe posjedovne listove. Na protestnom zboru koji je održan u zaseoku Kamenita glavica, mještani su istakli da privilegovani pojedinci “uništavaju” šumu, pa traže da se sječa zabrani svima koji nijesu iz tog kraja, kao i da nadležni utvrde kako su iz katastra "volšebno nestale" njihove parcele koje su prepisane državi.

"Ovo što se radi u Biovskoj gori je genocid prema prirodi koju su nam preci ostavili, a onda i prema zajednici koja nema nikakvog benefita od toga, nego pojedinac izvlači korist. Područni šumar je napravio 'masakr' od katastra u ovoj šumi. Prekrojio je granice i privatne šume koje se graniče sa državnom šumom je prepisao državi. Sad mi treba da pustimo koncesionara da uđe i siječe šumu, a mi institucionalno da dokazujemo da je to vjekovima bila naša šuma, ali je 2015. godine volšebno prepisana državi“, kazao je Milutin Memedović iz Miloševića.

Pokazao je posjedovne listove na kojima se vidi da je parcela koja se graniči sa državnom šumom bila u vlasništvu njegove porodice do 2015. godine, a da je nema u novom posjedovnom listu od prošle godine. To isto se, tvrde mještani, dogodilo sa još desetak parcela.

Biovska gora
foto: Svetlana Mandić

Mještani ističu da koncesionar i „privilegovani pojedinci“ nekontrolisano sijeku drveće i plaše se da će za 10-20 godina ostati samo sjećanje na šumu u Biovskoj gori. Prema njihovim riječima, za ovu godinu je data koncesija na 1.600 kubika, a od države je Opštini Šavnik uplaćeno 15 hiljada eura.

"To je šleper tehničke bukove građe. Od tog novca Mjesna zajednica treba da dobije 30 odsto, to je 4.500 eura, a putevi najbolje pokazuju koliko smo novca dobili - ni cent", kazali su mještani.

Šumski makadamski put, koji je u izuzetno lošem stanju, urađen je sredinom osamdesetih godina prošlog vijeka, a porodice kroz čija imanja je put prošao su se odrekle naknade.

Biovska gora
foto: Svetlana Mandić

"Trebalo je da Opština nasipa put i vodi računa o njemu, ali to se nikada nije dogodilo. Nekoliko puta su put nasuli koncesionari, zbog svojih potreba. Treba ući u šumu i vidjeti šta su koncesionari za ovo 40 godina uradili od nje", istakli su mještani.

"Zabrinuti smo za naš šumski ekosistem koji je narušen nekontrolisanom sječom i samim tim pravi i ekonomske i ekološke štete našoj životnoj sredini. Želimo da pošaljemo jasnu poruku nadležnima da se neće dalje tolerisati neogovoran odnos koncesionara prema prirodi i prema ljudima. Inicijativom za inspekcijski nadzor tražili smo od nadležnih inspekcija da izađu na teren, utvrde činjenično stanje i donesu mjere koje će zaštiti javni, a ne interes koncesionara, što nije dalo rezultate“, kazao je Dalibor Šćepanović, iz sela Bijela.

Mještani su nezadovoljni radom Mjesne zajednice pa traže od nadležnih u Opštini da zakažu zbor na kome bi stanovnici pomenutih sela izabrali rukovodstvo koje će voditi računa kako o šumama i vodama, tako i o kompletnoj mjesnoj zajednici.

Biovska gora
foto: Svetlana Mandić

„Pozvao bih ministra Vladimira Jokovića i premijera Dritana Abazovića, koji su jednom rekli kako je došao kraj šumskoj mafiji, da preuzmu ovaj slučaj da nas ne bi natjerali da lijegamo po putevima, po šumama, ispred bagera, šega i lopata. Imamo i mi šege i kamione, imali su i naši očevi i đedovi. Imali su kad i oni i mi ovo pobrati, ali ovaj dragulj moramo sačuvati“, poručio je Šćepanović.

Njegov komšija Milan Istijanović istakao je da će nekontrolisana sječa dovesti do odrona.

„Stvoriće se odroni i prla u šumama, pobjegoše nam vode. Nikakav euro nije uplaćen od tih konceija za opravku naših puteva. Pojedini privatnici su nam belajisali put, oćerali šumu i više ih ne zanima. Sad su došli i ođe da nam i ovu šumu oćeraju. A mi 'svirajmo'. Možda ćemo morati ići u neku drugu opštinu da beremo drva, kako su krenuli. Moraćemo ovdje barikade staviti ako nam se ne obrate Šumsko, ministarstvo i Vlada“, poručio je Istijanović.

Ukoliko im se niko od nadležnih ne obrati, mještani su poručili da će se okupiti i narednog vikenda u još većem broju i da će se tada dogovoriti o narednim koracima jer, kako poručiše, Biovsku goru moraju sačuvati, kako zbog nje same, tako i zbog generacija koje dolaze.

Iz Uprave za gazdovanje šumama i lovištima kazali su „Vijestima“ da nijesu upoznati sa informacijama koje su mještani iznijeli.

„“U toku naredne nedjelje tražićemo pisano izjašnjenje rukovodioca Područne jedinice Šavnik koji će izlaskom na teren provjeriti ove navode. Odmah po prijemu tog izjašnjenja javnost će biti blagovremeno obaviještena o konkretnoj situaciji“, poručili su iz Uprave.

Bonus video: