Četvrto meče čeka šansu za slobodu

Iz međunarodnih organizacija za zaštitu životinja poručuju da Crna Gora mora hitno naći smještaj za mladunče mrkog medvjeda koje je nedavno na ulazu u imanje našao vlasnik Miljan Miličković. Nije prvi put, podsjećaju, da on preuzima brigu o toj divljoj vrsti i da životinje izlaže kontaktu sa ljudima, te tako umanjuje mogućnost da njihovog vraćanja u prirodno stanište

22727 pregleda 100 reakcija 25 komentar(a)
Mladunče mrkog medvjeda koje je ostavljeno ispred imanja Miličkovića krajem jula, Foto: animalsurvival.org
Mladunče mrkog medvjeda koje je ostavljeno ispred imanja Miličkovića krajem jula, Foto: animalsurvival.org

Mladunče mrkog medvjeda koje je nađeno na ulazu u imanje Miljana Miličkovića u piperskom selu Blizna, hitno mora biti izmješteno sa te lokacije i za tu životinju čim prije mora da se nađe adekvatan smještaj, gdje bi medvjed mogao biti pripremljen za povratak u prirodu. Ako ga je i nemoguće vratiti u prirodno stanište, trebalo bi mu omogućiti šansu da živi u specijalnom rezervatu, gdje bi bio pod nadzorom stručnih lica.

To su, pored ostalog, “Vijestima” rekli iz međunarodnih organizacija Animal Survival International (ASI) i “Four Paws”.

Ovo meče je, a da je javnosti poznato, u šest godina četvrto mladunče te vrste divlje životinje koje je završilo na imanju Miličkovića.

ASI je početkom mjeseca na vebsajtu objavila informaciju da se u selu Blizna, na imanju Miličkovića, nalazi mladunče medvjeda. Informaciju su “Vijestima” potom potvrdili iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove (UBHVFP) i kazali da su ih o tome informisali iz nevladine organizacije “Prihvatilište i oporavak životinja”, čiji je Miličković osnivač.

Kako su tada rekli, u obavještenju on je naveo “da je u noći između 30. i 31. jula na ulaznoj kapiji prihvatilišta, na javnoj površini, zatečen drveni improvizovani transporter sa mladunčetom mrkog medvjeda sa procijenjenom starosnom dobi od sedam mjeseci”, da je mladunče “zatečeno u dobroj tjelesnoj kondiciji, bez vidljivih znakova narušavanja fizičke cjelovitosti, uz pretpostavku da je životinja gajena kao kućni ljubimac”.

Miličković nije odgovarao na pitanja “Vijesti” u vezi sa mladunčetom medvjeda.

Iz organizacija ASI i “Four Paws” kazali su “Vijestima” da bi, ako mladunče bude imalo nadzor stručnog lica i ako se drži u uslovima gdje je interakcija sa ljudima skoro isključena, meče imalo šansu da, nakon rehabilitacije, bude pušteno nazad u prirodu.

“Što je i najbolja opcija za tog mrkog medvjeda i očuvanje populacije uopšte”, kazali su.

Podsjetili su i da su prije nekoliko godina u istom prihvatilištu završila druga dva mladunčeta i da su, nakon što su bili izloženi stalnom kontaktu sa ljudima, ta mečad izgubila šansu da budu vraćena u prirodu.

Brundo, Maša, Ljubo

Dvoje mladih mrkog medvjeda, starosti oko 2,5 mjeseca, pronađeni su u brlogu bez majke početkom 2017. godine, na obroncima Pustog Lisca, kod Nikšića.

Mladunčad, Brunda i Mašu, preuzeo je tada Miličković i zbrinuo na imanje u selu Blizna, uz tvrdnju da su kod njega na programu podivljavanja. Prema fotografijama koje su u to vrijeme na društvenim mrežama objavljivali i Miličković i njegovi posjetioci, te reportažama koje su objavljivali brojni mediji, mladunčad su bila izložena stalnom kontaktu sa ljudima - posjetioci su ih hranili na cuclu, mazili...

“Dva mlada medvjeda koji su ranije držani u prihvatilištu u selu Blizna previše su bila izložena ljudskom dodiru i time su potpuno izgubila šansu za vraćanje u prirodno stanište, što je za njih bio tragičan ishod i suprotno i sporazumu koji je tada postignut sa specijalnim rezervatom koji ih je na kraju prihvatio”, rekli su iz ASI i “Four Paws”.

Kad su nađeni Maša i Brundo imali su oko 2,5 mjeseca (iz arhive)
Kad su nađeni Maša i Brundo imali su oko 2,5 mjeseca (iz arhive)foto: Privatna arhiva

Brundo i Maša tada su, zahvaljujući Centru za zaštitu i proučavanje ptica, u okviru programa te NVO za očuvanje krupnih zvjeri, upućeni u rehabilitacioni centar u Grčkoj. Njihova rehabilitacija, kažu iz ASI, nije uspjela zbog prethodnog “neodgovarajućeg postupanja tokom boravka u privatnom zoološkom vrtu”.

Kod Miličkovića se iste godine kad je preuzeo brigu o Brundu i Maši, pojavio i treći medvjed. Ljubo je danas na imanju u selu Blizna, a nikad nije objašnjeno njegovo porijeklo.

U svakom od tih slučajeva, savjet struke bio je da kontakt sa mečadima bude ograničen, kako se ne bi ugrozila njihova šansa da budu vraćeni u prirodu.

“Ako se novi medvjed i ne može vratiti u divljinu, trebalo bi mu omogućiti šansu da živi pod nadzorom stručnjaka u specijalnom rezervatu, gdje neće biti izložen javnosti. Svaki dan tokom kojeg se ovo meče ne tretira na pravi način, umanjuje tu mogućnost”, kazali su “Vijestima” iz ASI.

Iz “Four Paws” dodaju i da, ako Miličković ili druge osobe sa njegovog imanja, bez plana i kontrole pokušaju da novo meče uvedu na teritoriju gdje sad boravi stariji medvjed, šestogodišnji Ljubo, to može da rezultira “teškom povredom ili čak smrću mladog medvjeda”.

Nedjeljama bez konkretne akcije

“Mladim medvjedima je potrebna stručna njega i postupanje, ali ovo mladunče nema svakodnevni nadzor i niko na dnevnom nivou ne provjerava kako je, što bi trebalo da bude slučaj. Istovremeno, stručnjacima koji nude pomoć, nije dozvoljen pristup medvjedu. Najviše zabrinjava to što Miličković odbija pristup jedinom stručnjaku za krupne zvjeri u zemlji ili ‘Four Paws’, kao međunarodnim stručnjacima. To nije etički”, kazali su iz ASI.

Jedan od stručnjaka za krupne zvjeri Aleksandar Perović angažovan ranije u CZIP-u, sada je u Agenciji za zaštitu životne sredine (EPA).

Iz ASI kažu da bi očekivana reakcija nekoga ko pred vratima nađe “napušteno” mladunče bila da prihvati saradnju i svaku ponuđenu pomoć stručnjaka, kako iz inostranstva, tako i onih lokalnih.

“Kako bi se stvorili pravi uslovi za brigu o medvjedu i omogućilo da se odmah otpočnu sve neophodne provjere zdravstvenog stanja i pripremi papirologija, kako bi se životinja premjestila u specijalni rezervat”, dodaju iz ASI.

Iz međunarodnih orgaizacija za zaštitu životinja kažu i da država Crna Gora nema usklađene procedure i regulativu za slične slučajeve.

“Četiri su institucije - EPA, Ministarstvo ekologije, Uprava za veterinu i inspekcija, uključene u ovaj slučaj, a preko tri sedmice od kako se mladunče ‘pojavilo’ nema nikoga ko bi donio jasan plan akcije, nema stručnjaka koji bi pratio zdravstveno stanje medvjeda, u cijeloj državi nema alternative za njegov smještaj, a za sve to vrijeme nepravilnog držanja, to meče gubi šansu za slobodan život”, kazali su iz ASI i “Four Paws”.

Pismo Abazoviću

Te organizacije obratile su se i Dritanu Abazoviću, kako navode, “kao zelenom premijeru” (GP URA), uz ponudu za, kako kažu, konkretnu pomoć u ovom slučaju. Iz kabineta Abazovića nisu odgovorili “Vijestima” na upit koji je u vezi sa tim dopisom redakcija uputila 15. avgusta.

Prema nezvaničnim informacijama, Vladi je predloženo da ovlasti CZIP, kao organizaciju koja ima stručnjake za velike zvjeri, da ta NVO inicira i pomogne dalju akciju zbrinjavanja mečeta. ASI i “Four Paws”, uz stručnu, ponudili su i finansijsku pomoć za privremeni smještaj životinje dok se ne premjesti u specijalni rezervat za medvjede u Evropi.

Iz EPA su kod Uprave za inspekcijske poslove inicirali inspekcijski nadzor, uz navode da mjesto gdje je medvjed trenutno smješten “nije zoološki vrt, isti ne posjeduje dozvolu za rad”, te da je “u toku postupak za oduzimanje dozvole za držanje većeg broja životinja, s obzirom na to da u toku svog dugogodišnjeg rada, Miljan Miličković nije pokazao spremnost da postupa u skladu sa zakonom, kao i da nema kapacitete da vodi adekvatnu brigu o životinjama”. Nezvanično, EPA je pronašla smještaj za mladunče mrkog medvjeda.

Bonus video: