Kancerogeni azbest paljen u centru Berana

Slučaj proslijeđen tužiteljki nakon prijave Beranke Danojle Raičević, radnici nijesu znali da je riječ o opasnom materijalu jer se isti koristi i u vodosnabdijevanju

41389 pregleda 212 reakcija 32 komentar(a)
Navodno, danima gorjelo, Foto: Privatna arhiva
Navodno, danima gorjelo, Foto: Privatna arhiva

Kancerogeni azbestni materijal, skinut sa krova dijela Kliničko-bolničkog centra (KBC) Berane tokom rekonstrukcije te zdravstvene ustanove, odložen je a potom i zapaljen praktično u centru grada.

Slučaj je nedavno policiji prijavila Danojla Raičević, koja je “Vijestima” kazala da je azbest danima gorio i da radnici nijesu znali da rukuju sa kancerogenom materijom.

Da je azbest sa krova KBC Berane na 50 metara od zgrade opštine odložila firma “Tehnogradnja” iz Pljevalja, proizilazi i iz inspekcijskog pregleda, navoda KBC Berane i preduzeća “Komunalno” Berane.

Raičević je u prijavi policiji protiv Opštine Berane, ministarke ekologije Ane Novaković Đurović, NN lica koje koordinira odlaganjem otrovnog otpada i firme koja je po ugovoru zadužena za odlaganje otrovnog otpada, navela da se na pomenutoj lokaciji na nepropisan način odlaže opasni medicinski azbestni otpad.

“Već nekoliko dana na lokaciji lijeve strane Lima, u neposrednoj blizini opštine Berane, odlagao se azbestni materijal bivšeg infektivnog odjeljenja Opšte bolnice Berane”, navela je Raičevićeva u prijavi policiji, tražeći hitnu reakciju nadležnih organa.

Prijavila slučaj: Danojla Raičević
Prijavila slučaj: Danojla Raičevićfoto: Privatna arhiva

Iz OB Berene je saopšteno da je slučaj proslijedila državnoj tužiteljki Jadranki Mićović.

Ekološki inspektor Sejdo Đukić nakon ispekcijskog pregleda firme “Tehnogradnja”, koja je postupala sa građevinskim otpadom koji se “generiše tokom rekostrukcije zgrade za neurologiju i infektivno odjeljenje”, u izještaju navodi da se rekostrukcija izvodi na osnovu saglasnosti državnog arhitekte i prijave građena u decembru prošle godine.

“Na krovu zgrade Bolnice, je između ostalog, predviđena i rekonstrukcija krova sa uklanjanjem starog pokrova (krovnog pokrivača od azbestno-betonskog valovitog salonita) u površini 690 metara kvadratnih”.

Na dan kontrole, konstatovano je da su u toku radovi i da je krov uklonjen.

“Azbestno-betonske valovite ploče su odložene na lokaciji pored Lima u blizini kuće Softića, u neposrednoj blizini centra grada na oko 500 metara”, zaključio je Đukić u zapisniku o ispekcijskom pregledu.

Šef gradilišta Milenko Šljukić, koji je bio prisutan tokom inspekcijskog nadzora, kazao je da nije bio upoznat sa činjenicom da je riječ o opasnom otpadu, s obzirom na činjenicu da pljevaljski Vodovod koristi azbestne cijevi...

Azbest se tokom 20. vijeka masovno koristio u građevinarstvu, ali su razvijene zemlje odavno prekinule s tom praksom jer je utvrđeno da je kancerogen, odnosno potencijalno opasan po zdravlje ljudi...

Obilaskom privremene deponije, u prisustvu Šljukića, konstatovano je da odlaganje azbestnog salonita izvršeno na toj lokaciji, ali da je materijal pomjeren građevinskom mašinom.

Đukić je obišao KBC Berane i u zapisniku obavljenom radi utvrđivanja činjeničnog stanja i preduzimanja mjera otklanjanja neporavilnosti, naveo je da je nakon obilaska lokacije utvrdio da je odložena određena količina azbestnog pokrova (azbestno-betonskih tabli). Konstatovao je da su vidljivi tragovi rada građevinske mašine na čišćenju platoa. Na osnovu tragova i ostataka materijala, konstatovano je da je riječ o polomlenim azbestnim pločama.

Direktor KBC Berane Milorad Magdilinić izjavio je da nije u saznanju gdje su odložene azbestno ploče sa krova zgrade koja se nekada koristila kao odjeljenje za neurologiju i odjeljenje za infektivne bolesti. Pojasnio je da su, nakon tendera, ugovor o radovima zaključili Uprava za kapitalne projekte i izvođač.

Magdalinić je naveo i da nije u saznanju gdje su odložene azbestno-betonske ploče, jer je kompletna tehnička dokumentacija kod Uprave za kapitalne radove, a jedan primjerak kod izvođača radova.

Kazao je i da smatra da je nejasna situacija oko problema jer se u beranskom Vodovodu za transport pitke vode koriste azbestne betonske cijevi, te da je značajan dio objekata u Beranama pokriven azbestno betonskim pločama - salonitom. Naveo je i da je još čudnije to što se iste i danas mogu kupiti na stovarištima građevinskog materijala.

Direktor je napomenuo da je u skladu sa prihvaćenom ponudom, obaveza izvođača radova bila i zbrinjavanje krovnog pokrivača na odgovarajućoj deponiji, te da nije upoznat gdje je taj otpad deponovan.

Ko je uklanjao ploče s deponije

Inspekcijskim nadzorom u preuzeću “Komunalno” Berane utvrđeno je da se 30. jula na lokaciji nalazio otpad od šuta, ali i određena količina azbestno-betonskih valovitih ploča. Navedeno je i da su u pozadini vidljivi i djelovi polomljenih ploča salonita koji je tu odložen prethodnih dana.

“Dan kasnije konstatovao sam da su azbestne valovite ploče uklonjene sa lica mjesta na kojem su bile prethodnog dana, a teren je zaravnjen mašinama”, navodi Đukić u zapisniku o ispekcijskom predgledu “Komunalnog”.

Direktor preduzeća Milan Lekić je naveo da se predmetna lokacija od ranije koristi za odlaganje građevinskog otpada, koji pored “Komunalnog” tu odlažu i druga lica. Istakao je da “Komunalno” održava lokaciju, ali da to preduzeće nije odlagalo salonit i da ga tokom radova na zaravnjavanju nisu zatekli.

Bonus video: