Proširio se požar na Orjenu

V.d. načelnik Službe zaštite i spasavanja u Opštini Herceg Novi, Zlatko Ćirović kaže da je riječ o nenaseljenom i nepristupačnom terenu, a problem je što ni avioni ne mogu da gase na području preko 1.500 metara nadmorske visine
72 pregleda 0 komentar(a)
požar Orjen, Foto: Agencija za razvoj i zaštitu Orjena
požar Orjen, Foto: Agencija za razvoj i zaštitu Orjena
Ažurirano: 29.08.2017. 13:33h

Požar koji u centralnom dijelu Orjenu tinja od početka avgusta , tokom noći proširio prema jugu i jugoistoku, u pravcu Rujišta. Vatra je proteklog vikenda zahvatila i Ubaljsku planinu stvarajući veliki oblak dima koji se protezao na unutrašnji zaliv, pa preko Kotora i Tivta na Grbalj i otvoreno more, saopšteno je iz Agencije za zaštitu i razvoj Orjena. Vatra je zahvatila prvu zonu zaštićenog dijela parka prirode, za koji u Agenciji za zaštitu životne sredine rade Studiju zaštite Orjena.

Strahuju da će se ponoviti stihija iz 2008. godine kada je gorilo na nekoliko lokacija, a požar je bio zahvatio preko 20 hektara niskog rastinja, borove šume i munike koja je endemska vrsta Balkanskog poluostrva.

V.d. načelnik Službe zaštite i spasavanja u Opštini Herceg Novi, Zlatko Ćirović kaže da je riječ o nenaseljenom i nepristupačnom terenu, a problem je što ni avioni ne mogu da gase na području preko 1.500 metara nadmorske visine.

Situacija na požarištu iznad Debelog brijega sinoć je bila mirna.

Ekipa sa Luštice i vatrogasno vozilo iz hercegnovske Službe sinoć su priskočili u pomoć kolegama iz Tivta u gašenju velikog požara, koji je zaprijetio kućama u naseljima Mrčevac i Vrijes u blizini aerodroma.

Bonus video: