Otvoreno pismo premijeru: Smijenite Šehovića

"Ne dozvolite da zbog političkih kvota i odnosa u vladajućoj koaliciji trpi čitav crnogorski vaspitno - obrazovni sistem, svi prosvjetni radnici, roditelji, a pogotovo djeca. Ne dozvolite kreiranje atmosfere nedodirljivosti ministara, glumatanje i populizam, a pod plaštom reformi, koje ovaj ministar nije u stanju ni da izradi, ni da sprovede"
137 pregleda 9 komentar(a)
Damir Šehović, Foto: Boris Pejović
Damir Šehović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.08.2017. 12:18h

Grupa nevladininih organizacija i 186 NVO aktivista, intelektualaca, građanki i građana Crne Gore potpisalo je otvoreno pismo u kojem se od premijera Duška Markovića traži da smijeni ministra prosvjete Damira Šehovića.

"Obraćamo Vam se sa molbom/zahtjevom da smjenom ministra Šehovića učinite ključni iskorak Crne Gore ka poštovanju struke, nauke i odgovornog odnosa prema visokim državnim funkcijama. Želimo da vjerujemo da Vi, na čelu Vlade, imate dovoljno kapaciteta i odlučnosti da se u Crnoj Gori prekine sa diletantskim, nestručnim, partitokratskim i štetnim načinom upravljanja važnim državnim sistemima, kakav je, vjerujemo da ćete se složiti, sistem obrazovanja", navodi se u otvorenom pismu.

Potpisnici, kako se dodaje, smatraju da Šehović "ne samo da nije dostojan ove funkcije, nego nije dostojan ni svog akademskog zvanja".

"Ne dozvolite da, kao što to obično biva, umjesto najodgovornijeg, a to je prvi čovjek jednog resora, odgovara neko na nižem mjestu. To neće biti prihvatljivo i time se neće promijeniti dosadašnja praksa nekažnjvosti najodgovornijih, a zbog njihovih grešaka, žrtvovanje nižih činovnika. Poštovani predsjedniče Vlade, kao što znate, obrazovanje je jedna od najvitalnijih oblasti za razvoj i napredovanje jednog društva. U ovoj oblasti se ne tolerišu kompromisi niti smije biti miješanja bilo kakvih drugih prioriteta osim onih baziranih na struci, znanju i referencama, a sve u najboljem interesu djece, roditelja i prosvjetnih radnika. A gospodin Šehović, osim što je ministar, on je i profesor na fakultetu i to ga dodatno obavezuje da on ne smije biti primjer ovakvog odnosa prema vaspitno-obrazovnom sistemu".

Poptisnici smatraju da je Šehović svojim postupcima, "za veoma kratko vrijeme uspio da degradira struku, uruši sistem vrijednosti, afirmiše partijsku pripadnost i stavi je ispred struke i stručnosti".

"Svojom, nazovi reformom, je napravio zbrku i nanio nepopravljivu štetu imidžu naše države, dovodeći u negativan kontekst crnogorski vaspitno-obrazovni sistem, postavivši nas za predmet osude, poruge i podsmijeha u okruženju. A koliku smo i koliku ćemo tek štetu imati mi građani Crne Gore, djeca, roditelji, prosvjetni radnici?! Dužnost nam je i da Vas upoznamo sa činjenicom da su i prosvjetni radnici ogorčeni na ministra i njegovu reformu, ali to ispoljavaju u tišini, između sebe, u zatvorenim fb grupama, jer se plaše javno da kažu da ne bi ispaštali".

Potpisnici navode da je dosadašnji učinak Šehovića "prepisani nastavni planovi i programi od hrvatskih stručnjaka", "sprovođenje političkog i nezakonitog izbora rukovodioca u obrazovnim ustanovama – slučaj mr Milene Mijović i drugih", "ignorisanje civilnog sektora u vezi Zakona o slobodnom pristupu informacijama – ćutanje administracije", "zloupotreba zvaničnog profila na socijalnim mrežama u partijske svrhe".

"Smatramo da, jedino što bi donekle moglo da ublaži nastalu štetu i spriječi nastanak novih propusta i komplikacija, koje bi svakako nastale nestručnim rukovođenjem ovog čovjeka ovim resorom, je njegova smjena, odlaganje ove i ovakve reforme i izvinjenje cjelokupnoj javnosti, Crne Gore i Hrvatske. Na kraju Vas molimo, da ne dozvolite da zbog političkih kvota i odnosa u vladajućoj koaliciji trpi čitav crnogorski vaspitno - obrazovni sistem, svi prosvjetni radnici, roditelji, a pogotovo djeca. Ne dozvolite kreiranje atmosfere nedodirljivosti ministara, glumatanje i populizam, a pod plaštom reformi, koje ovaj ministar nije u stanju ni da izradi, ni da sprovede", navodi se između ostalog u otvorenom pismu upućenom Markoviću.

Potpisnici pisma su NVO "4 LIFE", Sigurna ženska kuća, LGBT Forum Progress, NVO Prima, Crnogorski ženski lobi, NVO Mogul Ulcinj, NVO Defendologija centar Nikšić, NVO "Naša akcija", Građanski kreativni centar Cetinje, NVO "Aktivna zona" Cetinje, Romska organizacija mladih "Koračajte sa nama - Phiren amenca", NVO "Centar za obuku i obrazovanje", NVU "Sportom protiv droge", Centar "Logos", Odred izviđača "Njegoš", NVO Mediteraneo, NVO Razum, NVO Korak, Društvo za istraživanje zločina nad građanima Crne Gore u II svjetskom ratu, NVO Ćirilica, NVO "Alo beba", NVO Pandora, Herceg Novi, NVO Zaštitnik prava zatvorenika.

Pismo su potpisali, između ostalih, i Saša Mijović, Ljijana Raičević, Aleksandar Saša Zeković, Boris Raonić, Veseljko Koprivica, Mirjana Kuljak, Jelena Božović, Nađa Ljiljanić, Bojana Jokić, Ajša Hadžibegović, Aida Perović Ivanović, Aida Petrović, Džemal Perović, Patricia Pobrić...

Bonus video: