Udruženje podstanara najavilo krivične prijave protiv osoba koje nelegalno izdaju stanove

Iz tog udruženja su najavili pokretanje sopstvenog projekta "Sigurno i priuštivo-subvencionisano podstanarstvo"

18473 pregleda 58 reakcija 57 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Udruženje podstanara Crne Gore saopštilo je da će početi sa podnošenjem krivičnih prijava protiv osoba koje su se bavile nelegalnim izdavanjem stanova.

Oni su istakli da su se time u Crnoj Gori bavile destine hiljada NN lica, kršeći najelementarnija ljudska prava bez ikakvih sankcija.

Dodali su da će takođe podnijeti krivične prijave protiv državnih organa koji su, kako navode, svjesno ćutali na ovako ozbiljan problem, čime su oštetili državu za stotine miliona eura.

"U neshvatljivom visedecenijskom odsustvu volje,zelje a nadasve lične i društvene neodgovornosti svih onih koji su ovu državu vodili decenijama,danas imamo toliko veliki problem koji je desetine hiljada podstanarskih porodica gurnuo na ivicu življenja na nivou ljudskog dostojanstva. U najacem finansijskom udaru na nase porodice u proteklih godinu dana,nije bilo države I njenih organa da zastite preko 30.000 podstanarskih porodica.Ostali smo potpuno nezaštićeni I nepotpomognuti sopstvenom državom", navodi se u saopštenju Udruženja podstanara.

Iz tog udruženja su najavili pokretanje sopstvenog projekta "Sigurno i priuštivo-subvencionisano podstanarstvo", koji predviđa da Udruženje zakupljuje stanove u korist svojih članova, što će pomoći formiranju registra podstanara, čime će podstanari biti zaštićeni od naprasnog izbacivanja i nerealnih povećanja kirija.

Naglasili su da će sredstva od naplaćenog poreza na rentiranje nekretnina upravo će biti sredstva kojima će se subvencionisati podstanarske kirije.

Zaključili su da ne očekuju pomoć države u ovom projektu, ali da će dokazati svoju ozbiljnost podnošenjem krivičnih prijava protiv "desetine hiljada NN lica koje se bave rentijerstvom u sivoj zoni a suprotno Zakonu o nelegalnom poslovanju" i državnih organa "koji su potpuno svjesno ćutali na ovako očigledno preozbiljan problem."

Bonus video: