Sedmi kontigent Vojske Crne Gore otišao u Avganistan

"Vaši prethodnici su uspjeli da odgovore svim izazovima sa kojima su se suočavali, siguran sam da ćete i vi kvalitetno izvršiti sve dodijeljene zadatke”, rekao je Jokić
187 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 29.08.2017. 11:37h

Sedmi kontigent Vojske Crne Gore (VGC) otišao je u Avganistan u misiji "Resolute Support".

Načelnik Generalštaba VCG general-pukovnik Ljubiša Jokić poželio je vojnicima bezbjedno izvšenje povjerenog zadatka i poručio da od njih očekuje posvećenost, odgovornost i visok stepen profesionalizma u radu, duboko poštovanje i uvažavanje domaćeg stanovništva, njihove kulture i običaja.

"Vaši prethodnici su uspjeli da odgovore svim izazovima sa kojima su se suočavali, siguran sam da ćete i vi kvalitetno izvršiti sve dodijeljene zadatke”, rekao je Jokić, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

On je istakao da iskustva stečena u misijama imaju nemjerljiv značaj u obuci i unapređenju spososbnosti Vojske.

“Na bazi tih iskustava i uvažavajući napore koje NATO i partnerske zemlje ulažu kako bi Avganistan učinili sigurnim i prosperitetnim, dajemo i naš doprinos, i pripadnici VCG su taj cilj uvijek nosili sa sobom”, kazao je Jokić.

On se zahvalio partnerima iz oružanih snaga Hrvatske, Njemačke i SAD sa kojima VCG sarađuje od prvog crnogorskog kontingenta u Avganistanu.

Jokić je ocijenio da aktivnim učešćem u misijama, Crna Gora i njena Vojska grade imidž pouzdanog partnera.

Komandant Sedmog kontingenta poručnik Nemanja Drobnjak zahvalio se na ukazanom povjerenju da predstavljaju državu i vojsku na tako važnom i izazovnom zadatku.

"Obećavam da ćemo časno i dostojanstveno nositi uniformu VCG. Svjesni da u misiji ne predstavljamo sebe, već državu i vojsku i da su naši prethodnici postavili ljestvicu časti i obraza Crne Gore veoma visoko, obećavamo da će i ovaj kontingent nastaviti da u istom ritmu gazi po već dobro utabanoj stazi“, rekao je Drobnjak.

Svečanom ispraćaju prisustvovao je državni sekretar Ministarstva odbrane Slobodan Filipović, predstavnici Ministarstva odbrane i Generalštaba VCG, kao i izaslanik odbrane Sjedinjenih Američkih Država, potpukovnik Majkl Tarkvinto i savjetnik za odbranu Slovenije Primož Šavc.

Sedmi kontingent VCG je i prvi koji se upućuje u misiju “Resolute Support” u Avganistanu od kako je Crna Gora postala članica NATO.

Galerija

Bonus video: