ASP: Vuksanović primao dvije penzije i platu u "Sportskim objektima"

"Otvoreno je pitanje da li se radi o fiktivnim uslugama, dok ASP nije u posjedu evidencija o dolasku i odlasku iz "Sportskih objekata“ za Božidara Vuksanovića", naveli su iz ASP

28817 pregleda 60 reakcija 60 komentar(a)
Vuksanović, Foto: Printscreen YouTube
Vuksanović, Foto: Printscreen YouTube

Akcija za socijalnu pravdu (ASP) je saopštila da je nekadašnji direktor Pošte Crne Gore Božidar Vuksanović istovremeno primao dvije penzije i platu u podgoričkom preduzeću "Sportski objekti“, gdje je krajem juna 2021. godine zaključio prvi šestomjesečni konsultantski ugovor za neto iznos od 1.000 eura na mjesečnom nivou.

On je dobio angažman u tom preduzeću, kako su kazali iz ASP-a, nakon što je u aprilu 2021. godine smijenjen sa te pozicije, svega dva mjeseca kasnije.

Njihovo saopštenje prenosimo integralno.

"Podgoričkom firmom je sve do nedavno upravljao kadar Demokratske partije socijalista (DPS) i Vuksanovićev bliski kolega (tokom godina na različitim funkcijama) Vojislav Marković, koji je bio izvršni direktor, a upravo je on predložio angažovanje Vuksanovića", navodi se u saopštenju ASP.

Akcija za socijalnu pravdu (ASP) je, kako se navodi u saopštenju, u posjedu tri šestomjesečna konsultantska ugovora Božidara Vuksanovića sa "Sportskim objektima“, koje se odnose na drugi dio 2021. godine i za čitavu 2022. godinu, dok istovremeno bankarske isplate u posjedu ove nevladine organizacije, prema njihovim riječima, pokazuju da je po ovom osnovu od podgoričke firme on prihodovao najmanje 17.000 eura.

"Dva mjeseca nakon što je Božidar Vuksanović ostao bez direktorske fotelje u Pošti Crne Gore, gdje mu je neto zarada po zvaničnim evidencijama bila 1,8 hiljade eura, Odbor direktora "Sportskih objekata“ je usvojio predlog Vojislava Markovića da se angažuje "stručni konsultant sa naučnim zvanjem iz domena sporta i ekonomskih nauka, na period od šest mjeseci, sa naknadom koja na mjesečnom nivou ne može preći iznos od neto 1.000 eura“", dodaje se u saopštenju ASP.

Prvi ugovor o pružanju konsultantskih usluga sa Vuksanovićem je, kako se navodi, zaključen 29. juna 2021. godine.

"U tom ugovoru on se obavezuje da će pružati usluge vezano za "unapređenje rada u sistemu sportskih objekata, kao i povećanje obima korišćenja sportskih sadržaja“, bez ikakvih daljih detaljisanja, a uz obavezu da izvršnom direktoru dostavi pisani izvještaj po obavljenom poslu", navodi se u saopštenju.

U izvještaju koji je šest mjeseci kasnije dostavio, kako se navodi iz ASP, a koji je datiran na 31. decembar 2021. godine, na nepunoj stranici i po A4 formata, sa duplim razmacima, Božidar Vuksanović taksativno i potpuno paušalno navodi pružene stručne usluge, koje prema njihovim riječima moraju biti dio redovnih poslova stalno zaposlenih u upravljačko-administrativnim strukturama "Sportskih objekata“.

"Vuksanović navodi da je sačinjavao plan za stavljanje u funkciju Univerzalnog sportskog igrališta „Venom“, sačinjavao plan prioritetnih radova na adaptaciji tog igrališta, pratio realizaciju radova na njegovoj adaptaciji, sačinjavao plan njegovog rada na dnevnom, nedjeljnom, mjesečnom nivou, pratio njegovo funkcionisanje...pružao stručnu pomoć u organizaciji sportskih manifestacija "koje će se realizovati u „Sportski objekti“ do kraja godine“", dodaje se u saopštenju ASP.

Taj, kako su kazali, suvoparni izvještaj ne navodi niti jedan dokument, iz kojeg bi se cijenile pružene stručne usluge.

"Otvoreno je pitanje da li se radi o fiktivnim uslugama dok ASP nije u posjedu evidencija o dolasku i odlasku iz "Sportskih objekata“ za Božidara Vuksanovića", naveli su iz ASPa, koje bi, prema njihovim riječima, konsultant sa 1.000 eura neto primanja morao da ima, te bi sve to trebalo da prati izvršenje konsultantskog ugovora.

Krajem 2021. godine Vuksanović je, kako se navodi, dobio novi šestomjesečni konsultantski ugovor, a krajem juna 2022. godine „Sportski objekti“ mu daju i treći konsultantski ugovor na šest mjeseci.

"Ono što ova dva ugovora razlikuje od prvog, koji je zaključen, jeste što se kod imena Božidara Vuksanovića navodi da je nezaposleno lice", dodaje se u saopštenju.

Na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije u imovinskom kartonu, kako navode iz Akcije za socijalnu pravdu, koji je naslovljen kao „godišnji po prestanku funkcije“ i datiran na 7. mart ove godine, Vuksanović je za 2022. godinu prikazao da prima penziju u mjesečnom iznosu od 780 eura i po tom osnovu je ukupno prihodovao za 12 mjeseci 9.360 eura.

"On je istovremeno za proteklu godinu prikazao i da od Ministarstva sporta kao vrhunski sportista dobija mjesečnu sportsku penziju od 820 eura, pa je za 12 mjeseci po osnovu sportskih penzija prihodovao 9.840 eura", dodaje se u saopštenju.

U tom imovinskom kartonu, kako su kazali, se nigdje ne navode prihodi po osnovu konsultantskih usluga, koje je Vuksanović ostvario u „Sportskim objektima“, a koji su u 2022. godini iznosili 12.000 eura.

"I u dva naknadna izvještaja o pruženim konusltantskim uslugama, Vuksanović ih je šturo navodio, poput sačinjavanja planova aktivnosti za organizovanje različitih manifestacija (Plivački miting „Montenegro open 2022“, Evropsko prvenstvo za seniorke u rukometu, Karate kup oslobođenja Podgorice) ili, recimo, stručne pomoći za uspostavljanje internih kontrola u preduzeću", dodaje se u saopštenju ASP.

Zbog osnovane sumnje da se radi o redovnim poslovima u „Sportskim objektima“, navode iz ASP, a nikako usko specificiranim stručnim poslovima, koji zahtijevaju posebna stručna znanja, čitavim slučajem bi trebalo da se pozabavi nadležno tužilaštvo, a koje bi, prema njihovim riječima, moralo da utvrdi da li je bilo još sličnih primjera u podgoričkom preduzeću.

"ASP se ovim slučajem bavi nakon prijave zviždača iz „Sportskih objekata“, koja nam je upućena poštanskim putem još krajem prošle godine, ali je bivši menadžment preduzeča odbio da dostavi podatke, pa je nakon žalbenog postupka Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama nedavno odlučila u korist ASP-a, nakon čega smo dobili dokumenta od nove uprave", navodi se u saopštenju.

U medijima je, dodaje se u saopštenju, ranije objavljeno da je Božidar Vuksanović nakon smjene vlasti 2020. godine izmijenio aneks ugovora u Pošti Crne Gore, kojim je sebi trebalo da obezbijedi veću otpreminu – od blizu 40.000 eura.

"ASP ne posjeduje informacije da li je dobio otpremninu i koliku", navodi se u saopštenju.

Bonus video: