Konkursi za RE đake i studente

Ministarstvo prosvjete i ove godine dodjeljuje stipendije, prijave od 1. do 30. oktobra

7984 pregleda 0 komentar(a)
Ministarstvo prosvjete, Foto: Boris Pejović
Ministarstvo prosvjete, Foto: Boris Pejović

U cilju bolje dostupnosti i kvaliteta obrazovanja za pripadnike romske i egipćanske zajednice Ministarstvo prosvjete je i ove godine raspisalo konkurse za stipendije. Konkursi su namijenjeni srednjoškolcima i studentima, a prijave se dostavljaju od 1. do 30. oktobra.

Pravo na stipendiju mogu ostvariti studenti i studentkinje pripadnici romske i egipćanske nacionalnosti koji pohađaju osnovne i specijalističke, i dvogodišnje master studije. U konkursu se navodi da moraju da ispunjavaju četiri uslova: da su redovni studenti i da ne ponavljaju istu godinu studiranja drugi put, da podnesu kompletan i adekvatno popunjen prijavni formular i da nijesu korisnici stipendija i kredita iz budžeta države po nekom drugom osnovu.

Za učenike koji konkurišu za stipendiju neophodno je takođe da ne koriste kredit i stipendiju institucija koje su korisnici budžeta. Propisan je i uslov da su u tekućoj školskoj godini upisani kao redovni učenici I, II, III ili IV razreda gimnazije, stručne ili mješovite škole u trogodišnjem ili četvorogodišnjem trajanju bez obzira na opštu srednju ocjenu, da iz vladanja imaju najmanje ocjenu dobar i da u slučaju nedovoljnih ocjena pohađaju redovne dopunske časove u školi.

Konkursi za učenike i studente predviđeni su Strategijom socijalne inkluzije Roma i Egipćana u Crnoj Gori 2021-2025. za narednu školsku i akademsku godinu. U toj strategiji, između ostalog, konstatovano je da stopa završavanja osnovne škole među tom populacijom iznosi 96, a srednje škole 86 odsto.

Ti procenti još manji su u romskim naseljima gdje svega 56 odsto djece završi osnovnu školu, a srednju tri odsto.

“U pogledu percepcije nivoa obrazovanja od strane Roma i Egipćana u Crnoj Gori, istraživanje DeFacta je pokazalo da 32,5 odsto ispitanika romske i egipćanske populacije ne posjeduje nijedan vid obrazovanja”, piše u tom dokumentu.

Bonus video: