Organizatori Bedem festa pripremaju koncertni prostor, festival počinje u petak

Priprema XIV izdanja pomenutog festivala i čišćenje prostora gdje će isti biti održan, odvija se uz poruku; "Plato čistim, na tvrđavu i Bedem fest mislim"

1605 pregleda 0 komentar(a)
Bedem u Nikšiću, Foto: Bedem fest
Bedem u Nikšiću, Foto: Bedem fest

Organizatori Bedem festa, koji će se ove godine održati 25. i 26. avgusta u podnožju tvrđave, u saradnji sa svim lokalnim službama, kao i brojnim mladim ljudima, rade na uklanjanju sezonskog rastinja, trnja, sakupljanju i odlaganju nagomilanih naslaga smeća, pržine i raznih vrste otpada.

"Opet ćemo osvjetliti prilaz tvrđavi, jer nažalost veoma često stubovi ulične rasvjete u podnožju nijesu u funkciji. U saradnji sa Službom zaštite i spašavanja opraćemo i dezinfikovati ovaj prostor. Uklonićemo i privremeno izmjestiti postojeće kontejnere. Sjajna je stvar da smo od naraslog rastinja i trnja oslobodili dvije sklupture na samom ulazu, tik uz stepenice, kako bi poželjele toplu dobrodošlicu posjetiocima, ali su nažalost veoma često potpuno sakrivene od znatiželjnih pogleda mnogobrojnih turista i stranaca, kojih ove godine nije bilo kao nikada do sada“, navodi se u saopštenju za javnost.

Posebno su zadovoljni, kako ističu, što će sklupturu “Nikšićanka”, rad Radomira Šora Vulanovića, koja je uklesana u stijeni, osloboditi od rastinja i trnja i osvijetliti.

"Nakon završetka Bedem festa, u saradnji sa svim našim partnerima ostavićemo panel na vidnom mjestu sa porukom za sve buduće posjetioce: 'Neka ostane čisto'. U fokusu naše pažnje je afirmativan poziv svima i jedna skroz zdrava inicijativa koja ima za cilj da dobronamjerno ukaže na postojeće stanje koje nije održivo, pozivajući sve aktere da konačno krenemo da razmišljamo kako da pokrenemo život na Tvrđavi, kako da je održavamo, čuvamo, valorizujemo“, poručili su organizatori Bedem festa.

Priprema XIV izdanja pomenutog festivala i čišćenje prostora gdje će isti biti održan, odvija se uz poruku; "Plato čistim, na tvrđavu i Bedem fest mislim".

“Na ovoj divnoj lokaciji nalaze se parking mjesta predviđena za posjetioce tvrđave, kao i nekolika kontejnera. Priprema Bedem festa prilika je da uputimo poziv svima da konačno prestanemo da uzurpiramo i devastiramo ovaj prostor pretvarajući ga u smetlište nesavjesnim i veoma čestim odlaganjem razne količine i vrste smeća i otpada kojima definitivno tu nije mjesto, obzirom na često odlaganje vodokotlića, wc šolja, ostataka starog namještaja i čega sve ne. I pored velikog truda zaposlenih u JU Muzeji i galerije, jednostavno do sada nije bilo moguće izboriti se sa ovom situacijom, jer tek nakon uklanjanja, odmah sljedeće jutro vas dočeka prizor koji nimalo nije prijatan ni za oči ni za nos, obzirom na prilično neprijatne mirise koji se šire”, istakli su iz Bedem festa.

Sjutra počinju sa postavljanjem bine i završnom realizacijom logistike oko festivalskog prostora.

"Dobićemo novi/stari prostor prepun zelenila, divnog pogleda prijatnog za boravak, sa pogledom na drevne zidine ostataka Onogošta i velelepnu Nebojšinu kulu koja je nekada krasila krajolik po kojoj je Nikšić bio nadaleko prepoznat“, zaključuju iz organizacije.

U petak će na Bedem festu nastupiti dječiji hor JU “Zahumlje”, Mostar Sevdah Reunion i Drugi Način, dok je subota rezervirana za Vizant, Zdenku Kovačiček, Dada Topića i bend Monah.

Bonus video: