Komšijama prekidao vodu i struju

Mještani Gornjih Brezana najavili protest u petak, policija uhapsila D. B.

26161 pregleda 22 reakcija 22 komentar(a)
Foto: Youtube/preentscreen
Foto: Youtube/preentscreen

Mještani sela Gornja Brezna blokiraće u petak, 25. avgusta, magistralni put Nikšić - Plužine u periodu od 11 do 13 časova. Blokada će biti u selu Donja Brezna, a razlog je, kako tvrde, problemi koje im mještanin D. B. (69) godinama stvara, a državne institucije ne reaguju.

Policija je naknadno saopštila da je uhapsila D. B. (69) iz Nikšića zbog sumnje da je pričinio oštećenja na mreži električnog napajanja, kao i na vodovodnoj mreži.

“Prekinuo je vodovodne cijevi i struju tako da je 11 porodica bez vode i bez struje. Vodu je prekinuo po drugi put, a u pitanju je vodovod kojim gazduje Opština Plužine. Iz Plužina su došli i prevezali cijevi i taman što su to uradili, on ih je ponovo prekinuo. Predsjednik Opštine Slobodan Delić razumije našu muku i pokušava da nam pomogne, ali ništa se ne može uraditi dok institucije, prije svega sud i tužilaštvo, ne reaguju”, tvrdi mještanin Balša Blečić.

Kako ističe, u početku su to bili u pitanju rođački odnosi, ali sada svi mještani u brezanskom Lugu imaju problem.

“Tužili smo, podnosili prijave, prijavljivali policiji, ali ništa od toga nije urodilo plodom, niti je on odgovarao za svoje postupke. Njemu je isključena struja jer ima dug preko 4.000 eura i on je iz revolta riješio da 11 porodica ostavi ne samo bez vode, nego sad i bez struje. Iz Cedis-a su došli, prikopčali nam struju, ali on je opet prekinuo i rekao da neće dozvoliti da je ponovo prevežu sve dok njemu ne oproste dug i prikopčaju mu struju. U selu ima bolesnih ljudi, mještani se bave stočarstvom, pojedini i turizmom, i svi smo sad ugroženi zbog njegove samovolje”, ogorčen je Blečić.

Mještani blokadom saobraćajnice žele da skrenu pažnju na njihov problem, nadajući se, kako su kazali, da će nakon toga institucije reagovati jer oni i Opština ne mogu da riješe situaciju.

“Iz CEDIS-a su odustali da nam ponovo prikopčaju struju, što je i razumljivo, jer ne mogu je stalno prikopčavati, a on prekidati. Rekli su da će to uraditi kada sud donese odluku, a na to možemo čekati i mjesec. Kako da toliko vremena budemo bez struje? Moj đed koristi inhalator, bolestan je čovjek i sada moramo koristiti agregat. Ništa mi od institucija ne tražimo bez da nam obezbijede da imamo struju, put, vodu i da normalno priđemo svojim kućama. Valjda je to osnovno pravo svakog čovjeka”, poručio je Blečić.

Iz Opštine Plužine su “Vijestima” kazali da su upoznati s tim slučajem, da su već nekoliko puta popravljali vodovod, kao i da su uradili sve što je u njihovoj moći.

“Efikasnom reakcijom službenici policije su locirali lice i identifikovali D.B. iz Nikšića (69), te došli do sumnje da je on priničinio oštećenja na mreži električnog napajanja, kao i na vodovodnoj mreži. Sa navedenim je upoznat državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću koji je naložio da se D.B. u odnosu na oštećenja na mreži električnog napajanja liši slobode zbog sumnje da je izvršio krivično djelo uništenje i oštećenje javnih uređaja iz na štetu Crnogorskog elektrodistributivnog sistema”, piše u saopštenju policije.

Bonus video: