Predstavnici Opštine Bar i ukrajinske zajednice posadili drvo magnolije

Sekretar Sekretarijata za kulturu Srđan Lekić je kazao da su ponosni što je Bar već tradicionalno prepoznat kao mjesto života i sigurna luka

3257 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Opština Bar
Foto: Opština Bar

Predstavnici Opštine Bar, Ambasade Ukrajine u Crnoj Gori i ukrajinskog udruženja Dobro djelo posadili su danas drvo magnolije, kao simbol prijateljstva i znak zahvalnosti ukrajinskog naroda gradu Baru za podršku i pomoć koju pruža raseljenim licima iz te države.

Sekretar Sekretarijata za kulturu Opštine Bar, Srđan Lekić, istakao je da se tim simboličnim činom još jednom potvrđuje prijateljstvo građana Bara, lokalne uprave i svih Ukrajinki i Ukrajinaca koji su upravo u tom gradu pronašli utotičšte i dobili priliku da život nastave u miru.

On je kazao da su ponosni što je Bar već tradicionalno prepoznat kao mjesto života i sigurna luka.

„Sa ovog mjesta još jednom afirmišemo našu namjeru da sa nivoa lokalne uprave podstičemo dijalog, toleranciju i zajedništvo, kao i da istovremeno doprinesemo socijalnoj inkluziji raseljenih lica“, rekao je Lekić.

On je naveo da će, osim toga, biti snažno posvećeni stvaranju uslova za njihovo obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i rad.

Iz Opštine Bar saopštili su da je Bar jedna od crnogorskih opština u kojoj boravi najveći broj raseljenih lica iz Ukrajine.

Član opštinskog tima za povratnike i raseljena lica, Naser Kraja, naveo je da se upravo prepoznajući izazove sa kojima se te osobe susrijeću u momentu posebno teškom za njihovu domovinu, kroz simboliku sađenja drveta potvrđuje činjenica da građani Bara stoje rame uz rame sa njima u zaštiti ljudskih sloboda i univerzalnih tekovina.

Prva sekretarka u Ambasadi Ukrajine u Crnoj Gori, Olha Popova, uputila je čestitke svim Ukrajincima povodom obilježavanja Dana državne zastave.

„Ovom prilikom zahvaljujemo predsjedniku Opštine Bar i rukovodstvu grada na pomoći i podršci koju pružaju raseljenim licima iz Ukrajine, ali i na podršci našoj zemlji u ovim izazovnim vremenima, dok traje borba za našu slobodu, nezavisnost i demokratske vrijednosti", kazala je Popova.

Navodi se da je zahvalnost gradu Baru na gostoprimstvu, osjećaju sigurnosti i podršci ukrajinskim projektima, u ime cijele ukrajinske zajednice, izrazila i koordinatorka ukrajinskog centra u Baru Katarina Šamrai.

Bonus video: