Spriječili prvi pokušaj bjekstva iz "Ljubovića", pomoć od policije nisu dobili

Iz Centra "Ljubović" rekli su "Vijestima" da je maloljetni L. H. pokušao da pobjegne i 19. avgusta, zbog čega su tražili od CB asistenciju

60580 pregleda 40 reakcija 37 komentar(a)
Centar za djecu i mlade Ljubović, Foto: Luka Zeković
Centar za djecu i mlade Ljubović, Foto: Luka Zeković

Maloljetni L. H. (2006) koji je osumnjičen za krivično djelo teško ubistvo, prije nego je u utorak veče pobjegao iz Centra „Ljubović”, pokušao je da se iz te ustanove udalji i tri dana ranije, 19. avgusta. Nakon toga, uprava se za pomoć obratila dopisom Centru bezbjednosti Podgorica, ali je podrška izostala.

Obratili su se i Višem sudu, po čijem rješenju je L. H. i smješten u „Ljubović” i informisali ih i da je pitanje koliko će se maloljetnik zadržati kod njih.

To je, pored ostalog, „Vijestima” rekla direktorica Centra za djecu i mlade „Ljubović” Nina Delević.

"Dana 19. 08. oko 18.00 sati maloljetni L. H. je pokušao da se samovoljno udalji na način što je iz svoje sobe odvalio zaštitne roletne, prijetio samovoljnim udaljavanjem, u čemu je spriječen od strane vaspitača i zaštitara, a potom, na naš poziv došli su inspektori CB Podgorica, koji su sa istim obavili razgovor. Nakon asistencije službenika CB-a L. H. je odustao od namjere da se samovoljno udalji”, rekla je ona „Vijestima”.

Nakon toga, kako je kazala, obratili su se dopisom CB Podgorica i tražili da im obezbijede konstantnu (24-časovnu) policijsku asistenciju.

"Nakon dopisa, još jednom nas je posjetio inspektor sa maloljetničke delikvencije koji je obavio razgovor sa korisnikom. Neformalno nam je rečeno da nam se ne može obezbijediti konstantna asistencija policije za obezbjeđivanje tog korisnika zbog nedostatka kadra koji ima Uprava policije. Zvaničan odgovor UP do danas nijesmo dobili”, kazala je Delević „Vijestima”.

Dopisi su, kako je rekla, slati i postupajućem sudiji Marku Blagojeviću, čijim je rješenjem L. H. i smješten „Ljubović”.

"Gdje smo ga upoznali da je mldb. L. H. prethodno smještan u dva navrata u našu ustanovu, te da je u periodu od 13. 10. 2020. godine do 16. 07. 2022. godine imao 12 samovoljnih udaljavanja, te da je stoga diskutabilno koliko će se pomenuti korisnik zadržati u našoj ustanovi”, rekla je Delević.

Delević
Delevićfoto: Luka Zeković

Ponovila je ranije navode da su svjesni da država nema ustanovu u kojoj bi maloljetni izvršioci najtežih krivičnih djela boravili do pravosnažnog okončanja postupka, i da su, u tom smjeru, neophodne izmjene propisa ili otvaranje specijalizovane ustanove za te korisnike.

"Jer bez toga, Zakon o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku je apsolutno neprimjenjiv i predstavlja improvizaciju u kojoj JU Centar ‚Ljubović’ preuzima teret i odgovornost koju ne bi trebalo”, kazala je Delević „Vijestima”.

L. H. je početkom juna uhapšen zbog sumnje da je ubio stariju ženu i njeno beživotno tijelo prekrio drvenim otpadom. On je potom dva mjeseca proveo u pritvoru, u Spužu, a početkom avgusta, rješenjem Višeg suda, prebačen je u Centar “Ljubović”.

Iz te ustanove udaljio se u utorak oko 22.00 časa, a „Vijestima” je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja ranije rečeno da su o tome obaviještene nadležne institucije.

Prema nezvaničnim informacijama, za L. H. je od utorka veče u toku potraga. Iz Uprave policije “Vijestima” nisu odgovorili u vezi sa tim.

Centar “Ljubović” ustanova je dječije i socijalne zaštite, nezavodskog tipa. Korisnici imaju pravo na izlazak iz ustanove, a “Ljubović” nema ni policijsko obezbjeđenje.

Bonus video: