Rekordno nizak vodostaj Morače i Skadarskog jezera

Mjerenja na hidrološkoj stanici Plavnica, pokazala da je vodostaj jezera minus tri centimetra, što je rekordno nizak nivo. Rekordno nizak vodostaj zabilježen i na Morači, na hidrološkoj stanici Podgorica, kod Vezirovog mosta, gdje je zabilježen nivo vode iznosio minus 23 centimetra
641 pregleda 8 komentar(a)
Morača, rijeka Morača, Foto: Zoran Đurić
Morača, rijeka Morača, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 29.08.2017. 06:02h

Rekordno nizak vodostaj zabilježen je juče na Morači, ali i na Skadarskom jezeru.

Mjerenja na hidrološkoj stanici Plavnica, juče su pokazala da je vodostaj jezera minus tri centimetra, što je rekordno nizak nivo.

Do sada je rekordno nizak nivo vode na ovoj lokaciji bio zabilježen 1952. godine, kada je vodostaj iznosio minus dva centimetra.

Rekordno nizak vodostaj zabilježen je juče i na Morači, na hidrološkoj stanici Podgorica, kod Vezirovog mosta, gdje je zabilježen nivo vode iznosio minus 23 centimetra.

Rekord na ovoj lokaciji zabilježen je 2015. godine u iznosio je minus šest centimetara.

Minimalan vodostaj je zabilježen i na stanici Zlatica, a iznosio je deset centimetara.

Kako je pojasnio hidrolog Golub Ćulafić, vodostaj rijeka se mjeri u odnosu na referentnu tačku.

On je istakao da je referentna tačka nivo za koji se smatralo da predstavlja minimum do kojeg voda može da dođe.

"Kada voda dođe ispod kote nula, računamo vodostaj prema negativnoj letvi“, naveo je Ćulafić.

Morača je dijelom presušila na Bioču, a prema riječima Ćulafića, to je očekivana pojava s obzirom na male količine vode.

"Zbog geološkog sastava, velike koncentracije krečnjaka, i niskog vodostaja, rijeka ponire i ponovo se pojavljuje“, kazao je Ćulafić, te dodaje da je zbog sastava zemljišta, poniranje Morače najčešće na dijelu od manastira Duga do Smokovca.

Na Cijevni se ne mjeri nivo vode, a na rijeci Zeti samo u Danilovgradu, a tamo je prema posljednjim podacima 95 centimetara.

Ćulafić dodaje da su, na rekordno niske vodostaje, osim visokih temperatura i suše, uticale i vremenske prilike tokom zime kada nije palo puno snijega, ali i ljudski faktor.

“Nekontrolisana eksploatacija šljunka i sječa šuma oko izvorišta, uz ekstremne vremenske uslove, uzrokuju rekordno niske količine vode u rijekama”, kazao je Ćulafić.

Bonus video: