Država milionima finansira udžbenike koji nakon jednogodišnje upotrebe skupljaju prašinu

Šta se dešava sa udžbenicima za koje je iz državne kase, zaključno sa ovom godinom, izdvojeno oko 12 miliona eura?

7650 pregleda 15 komentar(a)
Udžbenici, Foto: Printscreen YouTube/TV Vijesti
Udžbenici, Foto: Printscreen YouTube/TV Vijesti

Svi crnogorski osnovci, njih oko 70.000, i ove godine na početku školske godine dobiće besplatne udžbenike. To je državu koštalo oko četiri miliona eura.

Odluku o dodjeli besplatnih udžbenika donijela je u Skupštini 2021. godine, piše Radio Slobodna Evropa.

Šta se dešava sa udžbenicima za koje je iz državne kase, zaključno sa ovom godinom, izdvojeno oko 12 miliona eura?

Ništa. Završavaju u kontejnerima, ormarima, na tavanima... skupljajući prašinu.

Naime, od učenika se ne očekuje niti traži da udžbenike na kraju školske godine vrate kako bi se ponovo koristili, reciklirali ili na bilo koji način iskoristili.

Jedan od roditelja, Nikola, kazao je za Radio Slobodna Evropa da ih, iako im više ne trebaju, i dalje čuvaju.

"A ne znamo zašto. Bilo nam je žao da ih bacimo. Tako sada na selu, na petar od kuće (tavan) imamo desetine kilograma knjiga u kartonskim kutijama, pokrivenim najlonom", ističe Nikola.

Jedan dio na selu, a drugi u gradu čuva i Marija, čije dvoje djece pohađa osnovnu školu. Kaže da bi trebalo inicirati način da se oni ponovo upotrebljavaju.

Iz Ministarstva prosvjete su potvrdili da učenici zadržavaju udžbenike, ali nisu odgovorili RSE da li smatraju da li je održiv sistem štampanja novih knjiga svake godine.

Za koje se osim višemilionskih troškova troši i ogromna količina papira.

Iz Ministarstva dalje kažu da je podjela besplatnih udžbenika suštinski pomaže roditeljima "i predstavlja svojevrsnu potvrdu da odgovorna Vlada vodi brigu o svojim građanima".

Naveli su i da će nastaviti sa praksom obezbjeđivanja besplatnih udžbenika, jer smatraju da će time "obrazovanje staviti u fokus interesovanja" učenika.

Ranije udžbenike koristilo po nekoliko generacija

Prije ove odluke, u Crnoj Gori su udžbenici uglavnom nasljeđivani iz generacije u generaciju, razmjenjivani i preprodavani na uličnim štandovima.

Nikola kaže da su njegove knjige obično išle nekom mlađem iz komšiluka. Uglavnom ih je poklanjao, nije ih prodavao. Ali mnogi jesu.

Dodjela besplatnih udžbenika je obesmislila dugogodišnju tradiciju organizovanja uličnih štandova na kojima su se pred početak školske godine prodavali polovni udžbenici.

Tako su gradske vlasti u Podgorici godinama, na inicijativu građana, pomagale u organizovanju štandova u glavnom gradu. Praksa se održala i u vrijeme pandemije korona virusa 2020.

Iako se besplatni udžbenici ne dodjeljuju za srednje škole, ulične prodaje ni tih udžbenika nema.

Kako je RSE rečeno u Sekretarijatu za kulturu i sport, niko im se nije obratio sa inicijativom da postave štandove za prodaju polovnih udžbenika za srednjoškolce.

Ponovna upotreba - preteča reciklaže

"Kad sam bio osnovac, stalno su se udžbenici čuvali za mlađe generacije ili se dalo mlađem bratu, sestri, komšijama... Tako da smo mi te udžbenike na neki način reciklirali, ponovo koristili makar dvije, tri generacije", kaže Simeon Zarubica iz podgoričkog preduzeća Čistoća.

On ističe da je upravo ponovna upotreba preteča reciklaže.

Zarubica, koji je rukovodilac odjeljenja za upravljanje otpadom u Čistoći, objašnjava da škole mogu u saradnji sa gradskim preduzećima da dobiju posude za odlaganje papira, koji će kasnije biti recikliran.

Prošle godine to je zatražilo deset škola, a ove godine samo jedna, kazao je on za RSE.

A kolika je korist od reciklaže papira pokazuju podaci sa internet stranice uglednog američkog Masačusets Instituta za tehnologiju da se čak 17 stabala sačuva recikliranjem jedne tone papira.

Takođe se navodi da se proizvodnjom recikliranog bijelog papira, na primjer, stvara 74 odsto manje zagađenja vazduha a 35 odsto manje zagađenja vode.

Crna Gora je ustavom definisana kao ekološka država, koja ima za cilj da primjenjuje najviše standarde i norme iz oblasti zaštite životne sredine.

Besplatni udžbenici uz uslove u Prištini i Skoplju

Ministarstvo prosvjete Kosova dijeli besplatne udžbenike od prvog do devetog razreda osnovne škole. Ova praksa počela je 2008. godine, godine kada je Kosovo proglasilo nezavisnost.

Učenici od šestog razreda imaju obavezu da vraćaju udžbenike.

U Sjevernoj Makedoniji su, na primjer, udžbenici besplatni od 2009. godine za osnovce i srednjoškolce. Učenici, međutim, moraju na kraju školske godine da ih vrate školi, koja zatim raspoređuje učenicima sljedeće generacije.

Makedonsko Ministarstvo obrazovanja svake godine objavljuje cjenovnik koliko se plaća svaki izgubljeni ili oštećeni udžbenik. A ako učenik ne nadoknadi štetu, gubi pravo da dobije nove knjige.

U Srbiji nema besplatnih udžbenika na državnom nivou za sve osnovce, pa odluke o tome donose gradske vlasti. Grad Beograd će tako ove godine prvi put podijeliti besplatne udžbenike učenicima osnovnih i srednjih škola.

U Bosni i Hercegovini ova odluka zavisi od kantonalnih vlasti.

Bonus video: