Rod desetkovan, putevi uništeni, štetu sabiraju

U Bijelom Polju svakodnevno pristižu zahtjevi za procjenu štete, najviše iz seoskih područja. Mještani Ravne rijeke i Ribarevina kažu da ni najstariji mještani ne pamte grad kakav je padao u trajanju od 33 minuta

11566 pregleda 0 komentar(a)
Poplavljene kuće i imanja, Foto: Jadranka Ćetković
Poplavljene kuće i imanja, Foto: Jadranka Ćetković

Opštinskoj komisiji za procjenu štete od elementarnih nepogoda zbog nevremena koje je bjelopoljsku opštinu zahvatilo u subotu popodne, samo iz Ribarevina, Ravne rijeke, Ostrelja i Osoja pristiglo je 30 zahtjeva za procjenu štete, koji se odnose na biljnu proizvodnju, ali i nekoliko uništenih seoskih puteva.

Iz Opštinske komisije su potvdili da je najteže stanje bilo u tom dijelu opštine, dodajući da svakodnevno pristižu zahtjevi iz više drugih seoskih područja.

U nekoliko slučajeva u pomoć mještanima pritekle su i ekipe Službe za zaštitu i spasavanje, “Komunalno Lim” i službe Sekretarijata za saobraćaj.

Mještani Ravne rijeke i Ribarevina u Bijelom Polju ispričali su “Vijestima” da ni najstariji mještani ne pamte grad kakav je padao u trajanju od 33 minuta.

Potpuno su, objašnjavaju, uništeni svi zasadi, voćnjaci, vrtovi...

Padao grad veličine oraha
Padao grad veličine orahafoto: Jadranka Ćetković

Kako je kazao poznati kupinar Gojko Nedović, na granama jabuke u zaseoku Mekote, nije se zadržao nijedan list. Rod kupine je potpuno desetkovan.

“Prije nepogode sam uspio da uberem i prodam 400 kilograma kupine, koja za ovih 11 godina, od kada je gajim, nikada nije rodila kao ove godine, međutim propalo je oko 4,5 tona u punom rodu. Ono malo što je preostalo na granama, po ocjeni predstavnika Savjetodavne službe, nije za otkup i hladnjače, već samo za preradu, džemove i sokove”, kazao je Nedović

Proizvočač jagodičastog voća Igor Petrić je ispričao da su mu u nevremenu u zasadu u Ravnoj rijeci stradala dva malinjaka na površini od 35 ari, na kojima je predviđeni rod bio 7,5 tona.

“Uspjeli smo da prije nepogode uberemo jednu tonu malina. U pitanju je kasna malina polka, koja najviši prinos ima u avgustu i septembru, a bere se do kraja oktobra. Međutim, sve je uništeno. Ranije smo brali dnevno po 200 kilograma, juče nismo ubrali ni 10 kilograma sa cijelog zasada, i to druge i treće klase”, kazao je Petrić.

Stradale tone malina: Igor Petrić
Stradale tone malina: Igor Petrićfoto: Jadranka Ćetković

Petrić podsjeća da je rod ove godine kasnio i da je nepogoda naišla u trenutku kada je prinos bio najveći. Našli smo bili dobru prodaju na primorju, ali sada je sve propalo. Najteže je kada čovjek gleda svoju muku i uništeno voće koje trune obaljeno i pocijepane i polomljene stabljike, što će se negativno odraziti i na naredne godine. Zbog svega smo pisali zahtjeve za pomoć Ministarstvu poljoprede a obraćali smo se i opštinskoj komisiji za procjenu štete”, ispričao je Petrić, koji sa porodicom isključivo živi od proizvodnje jagode i maline.

Štete od nevremena praćenog jakom kišom i gradom veličine oraha pogodile su i centar grada, kao i naselje Nedakusi i druga naselja.

U januaru štete od poplava 1,2 miliona eura

U nevremenu i poplavama u junu ove godine najgore su prošla sela Ivanje, Radulići, Raklja u kojima je procijenjena šteta od 132 hiljade eura.

“Komisiji za procjenu štete od elementarnih nepogoda pristigla su 44 zahtjeva, šest za stambene objekte i ostalo za biljnu proizvodnju”, kazao je Vladimir Femić, predsjednik komisije za elementarne nepogode, dodajući da su spiskovi za zahtjevima nakon kompletiranja proslijeđeni republičkoj komisiji za procjenu šteta od elementarnih nepogoda.

Najgore nevrijeme bjelopoljsku opštinu zadesilo je u januaru, kada je evidentirano 145 slučajeva štete, koja je procijenjena na ukupno 1.227.360 eura.

“Direktna šteta građanina procijenjena na 769.360 eura, kao 460 hiljada eura koje se odnose na infrastrukturu”, kazao je Femić.

Bonus video: