Ambasada SAD: Sajber bezbjednost Crne Gore bolja u odnosu na prošlu godinu

Crnogorski građani, međutim, treba da znaju da je su sajber aktivnosti povezane i da često targetiraju nekoliko zemalja istovremeno, objašnjava Skot

6570 pregleda 71 reakcija 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iz američke ambasade u Crnoj Gori poručuju da je naša zemlja po pitanju sajber bezbjednosti u mnogo boljoj poziciji nego prije godinu, kada je bila na udaru velikog sajber napada, prenosi portal RTCG.

Iz ambasade kažu i da je rano govoriti o informacijama koje su dobili o napadima, nakon što su u Podgorici postavili bilborde koji oglašavaju da Stejt department obezbjeđuje nagradu do 10 miliona dolara za informacije koje im mogu pomoći da otkiru hakere.

Stanovnicima Glavnog grada privukao je pažnju nesvakidašnji sadržaj bilborda, koje je u Podgorici, na nekoliko lokacija, postavila ambasada Sjedijenjenih Država.

Primamljiva novčana nagrada, do 10 miliona dolara, za informacije o zlonamjernim sajber aktivnostima, kao izazov za tehnološki sposobne pojedince.

Sadržaj bilborda mnogima nije ostao do kraja jasan, a o čemu se zapravo radi, objasnio je za TVCG ekspert za bezbjednost ambasade SAD u Podgorici Bo Skot.

"Ova kampanja nudi do 10 miliona dolara za aktivnosti koje se odnose na otkrivanje zlonamjernih sajber aktivnosti koje za cilj imaju prvenstveno infarstrukturu Sjedinjenih Država. Rano je još govoriti o informacijama koje dobijamo, jer su bilbordi postavljeni prije sedmicu, i pritom, moramo voditi računa o njihovoj osjetljivosti, i zaštiti identiteta osoba koje nam ih pružaju", kazao je Skot.

Crnogorski građani, međutim, treba da znaju da je su sajber aktivnosti povezane i da često targetiraju nekoliko zemalja istovremeno, objašnjava Skot.

"Crna Gora je naš partner, a svjedoci smo toga da su sajber napadi na Sjedinjene Države u nekim slučajevima usmjereni i na njene saveznike. Dakle, informacije koje dobijemo o bilo kojoj grupi ili pojedincima čije se aktivnosti odnose na Ameriku, mogu biti od koristi i za ostale zemlje", smatra Skot.

Da hakeri ne štede nikoga, uvjerila se i Crna Gora, koja je u avgustu prošle godine bila meta, velikog sajber napada, koji je izazvao totalni informatički kolaps u zemlji.

Skot je upitan kakva je situacija godinu kasnije.

"Crna Gora je što se tiče sajber bezbjednosti, u mnogo je boljoj poziciji nego što je bila prošle godine kada je bila na udaru sajber napada. Američka ambasada i Vlada Crne Gore imaju dugogodišnju saradnju u sektoru bezbjednosti. Naši su eksperti ubrzo nakon napada prošle godine doputovali u Crnu Goru kako bi uočili i otklonili ranjivost sistema", kazao je Skot.

A da bi se haos koji sajber napadi izazovu u bezbjednosno-infromatičkim sistemima preduprijedio, upravo za cilj ima program nagrađivanja Stejt Departmenta. Novac se isplaćuje srazmjerno kvalitetu pruženih informacija, koje moraju biti nove.

Skot ohrabruje stanovnike Crne Gore da, ukoliko dođu u posjed nekog važnog podatka, posjete američku ambasadu, gdje će, kako naglašava, strogo voditi računa o zaštiti njihovog identiteta.

Bonus video: