Maloljetni delinkventi jači od države: Možda ga nađu da opet pobjegne

Nadležni se prepucavaju oko toga ko je kriv što je maloljetnik osumnjičen za ubistvo smješten u ustanovu otvorenog tipa, iz koje je pobjegao. Institucija u kojoj bi trebalo da borave djeca u sukobu sa zakonom i dalje postoji samo na papiru. Sedamnaestogodišnjaku nije prvi put da bježi od zakona - iz policijskih prostorija utekao je nakon što je bio saslušavan zbog ranijeg krivičnog djela

51630 pregleda 109 reakcija 16 komentar(a)
Centar “Ljubović” tražio asistenciju policije, ali je nije dobio, Foto: Luka Zekovic
Centar “Ljubović” tražio asistenciju policije, ali je nije dobio, Foto: Luka Zekovic

Ako bjegunac iz “Ljubovića” bude uhvaćen, on može biti samo vraćen u istu ustanovu, to je “Vijestima” kazalo više sagovornika u vezi sa slučajem maloljetnog L. H., koji se u utorak veče samovoljno udaljio iz Centra za djecu i mlade u Podgorici.

Čak i da na slobodi počini novo krivično djelo, osumnjičenom za teško ubistvo može biti izrečen pritvor u trajanju od najduže 60 dana, nakon čega bi ponovo završio u toj ustanovi otvorenog tipa.

Prema spisima suda u koje su “Vijesti” imale uvid, L. H. je i ranije bježao i to iz pritvorskih prostorija u Podgorici.

Advokat Veselin Radulović kazao je za “Vijesti” da se, ako se to i desi, od suda ne može očekivati da bilo koji krivični postupak okonča u nekom kratkom roku koji bi rezultirao pravosnažnom presudom, pa da se to lice, ako postoje uslovi, uputi na kaznu izdržavanja maloljetničkog zatvora...

“Ako bude pronađen, a ne bude izvršio neko krivično djelo, mora biti vraćen na isto mjesto, i to otvara pitanja - da li su dovoljno zaštićeni zaposleni u toj ustanovi, mislim da nisu, da li su dobro zaštićeni štićenici, apsolutno nisu. Mora se naći neko rješenje u što kraćem roku, da se obezbijedi primjena zakona onako kako je definisano samim tekstom”, kazao je Radulović.

Radulović
Radulovićfoto: Privatna arhiva

Zakon o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku predviđa dvije institucionalne mjere koje u Crnoj Gori ne mogu biti izvršene - upućivanje u ustanovu zavodskog tipa i upućivanje u specijalizovanu ustanovu, ali te ustanove još ne postoje u Crnoj Gori.

“Nemamo vaspitnu ustanovu zavodskog tipa i onda nakon što istekne 60 dana, koliko se prema Zakonu najduže i može izreći pritvor maloljetnom licu za bilo koje krivično djelo, sud ne može da više odredi pritvor, i ta se lica, kao u konkretnom slučaju, upućuju u ‘Ljubović’, jer u suštini ne postoji druga ustanova”, kazao je Radulović i dodao da “Ljubović” nema kapacitete i uslove u bilo kojem smislu da obezbijedi adekvatan tretman osoba poput L. H., ali “ni da obezbijedi, prije svega, sigurnost i bezbjednost osoblja i drugih štićenika”.

“Koji su ugroženi dolaskom takvog lica, osobe koja je osumnjičena za izvršenje teškog krivičnog djela. Svi su znali šta će da se desi, da će veoma brzo on da se udalji i da napusti prostorije ‘Ljubovića’. I onda imamo situaciju i da se takvo lice koje je opasno, kreće slobodno Podgoricom ili gdje god da se nalazi. Postoji ozbiljna opasnost da izvrši i ponovi neko krivično djelo”, rekao je Radulović i dodao da “država mora obezbijediti ustanovu u koju bi se smještala lica okrivljena za izvršenje najtežih krivičnih djela za maloljetnike”.

Spriječili prvi pokušaj bjekstva, pomoć od policije nisu dobili

L. H. (2006) je uhapšen početkom juna zbog sumnje da je ubio stariju ženu i njeno beživotno tijelo prekrio drvenim otpadom. On je potom dva mjeseca proveo u pritvoru, u Spužu, a početkom avgusta, rješenjem Višeg suda, određena mu je mjera privremenog smještaja i prebačen je u Centar “Ljubović”. Privremena mjera može trajati do okončanja postupka.

Direktorica “Ljubovića” Nina Delević rekla je juče “Vijestima” da je L. H. prije nego je u utorak veče pobjegao iz Centra, pokušao da se iz te ustanove udalji i tri dana ranije, 19. avgusta. Nakon toga, uprava se za pomoć obratila dopisom Centru bezbjednosti (CB) Podgorica, ali je podrška izostala.

“Dana 19. 08. oko 18.00 sati maloljetni L. H. je pokušao da se samovoljno udalji na način što je iz svoje sobe odvalio zaštitne roletne, prijetio samovoljnim udaljavanjem, u čemu je spriječen od strane vaspitača i zaštitara, a potom, na naš poziv došli su inspektori CB Podgorica, koji su sa istim obavili razgovor. Nakon asistencije službenika CB-a, L. H. je odustao od namjere da se samovoljno udalji”, rekla je ona.

Delević
Delevićfoto: Luka Zeković

Nakon toga, kako je kazala, obratili su se dopisom CB Podgorica i tražili da im obezbijede konstantnu (24-časovnu) policijsku asistenciju.

“Nakon dopisa, još jednom nas je posjetio inspektor sa maloljetničke delinkvencije koji je obavio razgovor sa korisnikom. Neformalno nam je rečeno da nam se ne može obezbijediti konstantna asistencija policije za obezbjeđivanje tog korisnika zbog nedostatka kadra koji ima Uprava policije. Zvaničan odgovor UP do danas nismo dobili”, kazala je Delević “Vijestima”.

Ima li odgovornih jer je bježao iz pritvora

Zvaničan odgovor nije dobila ni redakcija. “Vijesti” su već u utorak veče, po nezvaničnim saznanjima da se L. H. udaljio iz “Ljubovića”, uputile pitanja Upravi policije, da li su informisani o tom događaju. Upit je ponovljen u srijedu prijepodne, uz dopunu da li im se uprava “Ljubovića” ranije obraćala za pomoć za obezbjeđenje.

Iz policije su juče nezvanično rekli da tragaju za L. H., što su “Vijesti” ranije objavile. Kazali su nezvanično i da policija nema obavezu da čuva “Ljubović”, ukoliko ne traže asistenciju, i da su nedavno, po pozivu iz “Ljubovića”, otišli u tu ustanovu jer im je prijavljeno da L. H. prijeti zaposlenima.

Utvrđeno je, kazali su nezvanično, da nije prijetio da će ih ugroziti, već da će pobjeći, što tada nije učinio. U nezvaničnom odgovoru, rekli su i da je maloljetnik smješten u “Ljubović” odlukom Suda, a ne njihovom.

“Vijesti” su Upravi policije uputile i pitanja u vezi sa odgovornošću njihovih službenika u odnosu na navode da je L. H. prije kritičnog događaja - ubistva, “lišen slobode i da je pobjegao iz pritvorskih prostorija u Podgorici”, ali nisu odgovorili da li je pokrenut postupak unutar Uprave policije i da li je neko sankcionisan zbog toga.

Uprava “Ljubovića”, osim policiji, nakon što je L. H. pokušao da se iz ustanove udalji 19. avgusta, obratili su se i Višem sudu, po čijem rješenju je maloljetnik i smješten kod njih:

“Gdje smo ga upoznali da je mldb. L. H. prethodno smještan u dva navrata u našu ustanovu, te da je u periodu od 13. 10. 2020. godine do 16. 07. 2022. godine imao 12 samovoljnih udaljavanja, te da je stoga diskutabilno koliko će se pomenuti korisnik zadržati u našoj ustanovi”.

Sudski ukor nije spriječio novo krivično djelo

Maloljetni L. H. u “Ljubović” je, prije smještanja zbog sumnje na ubistvo, u tu ustanovu smještan rješenjem Centra za socijalni rad Podgorica, potom rješenjem Višeg suda, do pravosnažnog okončanja postupka zbog krivičnog djela teška krađa u pokušaju, za koje djelo je donijeta pravosnažna sudska odluka i izrečena je vaspitna mjera upozorenja i usmjeravanja “sudski ukor”.

Advokat Veselin Radulović kaže da se pokazalo da izrečena mjera nije dala nikakvog efekta i da je to novi problem što se tiče kaznene politike sudova i tretiranja maloljetnih počinilaca krivičnih djela.

“Tim problemom, pravosuđe, konkretno i sud, moraju se pozabaviti i ovaj slučaj je to pokazao. Svi su znali šta će da se desi, da je L. H. i ranije vršio krivična djela, da je bio smještan u ustanovu, da se udaljavao samovoljno, tada se desilo najgore što je moglo, izvršio je najteže od krivičnih djela, opet je napustio ustanovu. Pitanje je šta može da uradi ako bude duže boravio na slobodi, on će izvršiti neko krivično djelo. Imamo puno problema što se tiče te ličnosti, radi se o maloljetniku koji je zapušten u svakom smislu, socijalnom, obrazovnom i vaspitnom... O tim pitanjima država mora ozbiljno da brine i da obezbijedi, prije svega, bezbjednost ljudi koji brinu ili mogu stupiti u kontakt sa tim korisnikom”, poručio je on.

Bonus video: