Vojni invalidi Nikšića smatraju da su diskriminisani od strane Komisije za dodjelu sredstava NVO

"Analizirajući Odluku kome je Komisija dodijelila preko 442 hiljade eura zapazili smo da od 16 NVO kojima su Odlukom dodijeljena sredstva za 2023. godinu, 11 NVO su dodijeljena sredstva i u 2022, tako da je u pitanju tipično favorizovanje pojedinih nevladinih organizacija", kazali su iz Udruženja vojnih invalida

6467 pregleda 4 komentar(a)
Krivokapić i Bajović, Foto: Privatna arhiva
Krivokapić i Bajović, Foto: Privatna arhiva

Nevladina organizacija (NVO) Udruženje vojnih invalida Nikšića tražiće prijem kod predsjednika države i Vlade, Jakova Milatovića i Dritana Abazovića, jer smatraju da su diskriminisani od strane Komisije za dodjelu sredstava NVO. Kako u saopštenju za javnost ističu, njihovi projekti ne nailaze na podršku, dok se, kako tvrde, pojedine NVO favorizuju i iz godine u godinu su „pretplaćene na dodjelu sredstava“. Iako se plaše da bi Udruženje, nakon 76 godina rada, moglo da se ugasi zbog nedostatka sredstava za rad, pokušaće, kako su poručili, da se bore za opstanak.

„Analizirajući Odluku kome je Komisija dodijelila preko 442 hiljade eura zapazili smo da od 16 NVO kojima su Odlukom dodijeljena sredstva za 2023. godinu, 11 NVO su dodijeljena sredstva i u 2022, tako da je u pitanju tipično favorizovanje pojedinih nevladinih organizacija koje su više godina pretplaćene za dodjelu sredstava. I pored pokušaja i marifetluka od strane Komisije da se naš projekat ospori zbog nekompletnosti i nedovoljnog kvaliteta sadržaja nije uspio, ali su uspjeli da nam nedodijele sredstva“, navodi se u saopštenju koje potpisuje predsjednik Udruženja vojnih invalida Nikšića, Slavko Krivokapić.

Oni su na konkurs za finansiranje projekata NVO u oblasti zaštite lica sa invaliditetom, koji je resorno ministarstvo objavilo u maju, aplicirali sa projektom „Za bolji život vojnih invalida Nikšića“. Komisija je tražila od Udruženja vojnih invalida Nikšića, kao i od 46 drugih NVO, da dopune potrebnu dokumentaciju, što su oni i uradili. Prije dva dana su objavljeni rezultati i projekat „Za bolji život vojnih invalida Nikšića“, od 54 koliko ih je dostavljeno nezavisnim procjenjivačima, imao je 58 bodova i bio je rangiran kao 49. Protiv Odluke Komisije nevladine organizacije mogu podnijeti tužbu Upravnom sudu u roku od 20 dana od dana dostavljanja iste.

„Iskreno smo se nadali da će se ustaljena praksa subjektivnog pristupa u vezi višegodišnje dodjele sredstava na osnovu prepoznavanja i favorizovanja organizacija 'na terenu' prekinuti. Vlade se mijenjaju, a odnos prema vojnim invalidima je nepromjenjljiv sa izraženim animozitetom prema ovoj ugroženoj grupi građana Crne Gore koja je i dalje na marginama društva. Da se izrazimo vojničkim izrazom: i dalje ista meta, isto rastojanje“, naveo je Krivokapić.

Kako je istakao, iako im je sugerisano da apliciranjem rade Sizifov posao, jer se, kako navodi, unaprijed zna ko će dobiti sredstva, željeli su da još jednom pokušaju vjerujući da su promjene ipak moguće.

„Odluka Komisije da nam se za kandidovani projekat ne dodijele barem simbolična sredstva, kod vojnih invalida izazvala je ogromno ogorčenje i razočarenje. Iako smo najstarija i jedna od najbrojnijih organizacija osoba sa invaliditetom u Crnoj Gori, koja se finansira kao NVO isključivo od dodijeljenih sredstava ove i slične vrste, ovim činom faktički nam je kao Organizaciji ugrožen opstanak. Na osnovu odnosa države prema nama, vjerovatno slijedi gašenje Udruženja vojnih invalida Nikšića poslije 76 godina rada“, stoji u saopštenju.

„U odbrani opstanka bićemo prinuđeni da se obratimo relevantnim institucijama i međunarodnim socio-humanitarnim organizacijama. Za ostale oblike javnog ispoljavanja nezadovoljstva, naša Organizacija će se odrediti naknadno, u zavisnosti od rezultata obraćanja i kontakata sa relevantnim institucijama Crne Gore“, zaključuje predsjednik Udruženja koje broji 318 članova.

Bonus video: