Zajednički protiv barijera: CAREP ozvaničio završetak projekta posvećenog RE populaciji

Predsjednik Skupštine opštine (SO) Nikšić, Nemanja Vuković, podsjetio je da je 31. jula potpisao odluku o formiranju romskog omladinskog parlamenta

3734 pregleda 0 komentar(a)
Barije (ne)postoje, Foto: Svetlana Mandić
Barije (ne)postoje, Foto: Svetlana Mandić

Predstavom „Barije (ne)postoje“ iz produkcije Forum teatra, koji je koncipiran kao interaktivna platforma za dijalog i razmjenu mišljenja o izazovima sa kojima se suočavaju mladi Romi i Egipćani, nevladina organizacija (NVO) Centar za afirmaciju romsko-egipćanske populacije (CAREP) ozvaničila je završetak projekta “Nek se čuje glas mladih Roma i Egipćana”.

Predstavom su željeli da ukažu na neke od problema sa kojima se mladi iz romsko-egipćanske (RE) zajednice susreću, ali i da podstaknu prisutne na dijalog i razmjenu mišljenja kako da se prevaziđu barijere.

U sklopu projekta, pored pomenute predstave, realizovane su brojne aktivnosti poput radionica i škola o aktivizmu i volonterizmu, volonterske akcije, dok je u okviru kampanje „Razlike nijesu prepreke“ pokrenuta inicijativa za osnivanje prvog romskog parlamenta u Crnoj Gori.

Predsjednik Skupštine opštine (SO) Nikšić, Nemanja Vuković, podsjetio je da je 31. jula potpisao odluku o formiranju romskog omladinskog parlamenta.

Vuković
Vukovićfoto: Svetlana Mandić

„Kao lokalna uprava do sada smo se trudili da izađemo u susret svim potrebama mladih Roma i Egipćana i zajednički radimo na rješenjima i inovacijama kako bi unaprijedili njihov položaj. Na inicijativu CAREP-a potpisao sam odluku o formiranju prvog romskog omladinskog parlamenta u Crnoj Gori i vjerujem da će u septembru ili oktobru biti formiran i da će kolege iz drugih opština i skupština opština slijediti našu praksu, jer vjerujem da je važno da se i kroz institucije čuje glas mladih Roma i Egipćana i da zajedno radimo na njihovoj integraciji u društvu“, poručio je Vuković.

Pohvalio je rad Centra za afirmaciju RE populacije i njegovog predsjednika Nardija Ahmetovića, ističući da „rade prave stvari“, a da će lokalna uprava podržati njihove aktivnosti kako bi zajedno unaprijedili položaj Roma i Egipćana.

Cilj projekta je i bio da mladi iz RE zajednice steknu znanje i vještine kako da se njihov glas što bolje čuje i da budu što aktivniji u zajednici kako bi uticali na pozitivne društvene promjene.

„Mnogo nam znači podrška lokalne samouprave i zaista mi je drago da je ovaj projekat pokrenuo mnogo divnih inicijativa i aktivnosti koje smo realizovali. Forum teatar je umjetnički izraz gdje i publika učestvuje u programu“, kazao je Ahmetović.

Ahmetović
Ahmetovićfoto: Svetlana Mandić

Predstava je organizovana u saradnji sa JU „Zahumlje“, au okviru avgustovskog repertoara Nikšićke kulturne scene.

Projekat „Nek se čuje glas mladih Roma i Egipćana“ se realizovao u okviru Programa OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika - M"BASE, koje sprovodi Centar za građansko obrazovanje, u partnerstvu sa njemačkom fondacijom Friedrich Ebert Stiftung (FES), Centrom za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore i Politikon mreže, a u saranji sa Ministarstvom javne uprave i Ministarstvom evropskih poslova. Projekat je finansirala Evropska unija, a kofinansiralo Ministarstvo javne uprave.

Bonus video: