Kasne prijave za besplatan prevoz

Radi se na unapređenju sistema kako bi se pojednostavile procedure, rekli su iz Glavnog grada

5254 pregleda 4 komentar(a)
Pravo na besplatan prevoz može da se koristi tokom 10 mjeseci, Foto: BORIS PEJOVIC
Pravo na besplatan prevoz može da se koristi tokom 10 mjeseci, Foto: BORIS PEJOVIC

Prijave za besplatan prevoz u prigradskom i gradskom linijskom saobraćaju na teritoriji Podgorice neće početi danas, kako je to predviđeno, rekli su “Vijestima” iz Glavnog grada. Ne precizirajući kada će to biti moguće, rekli su da bi prijave mogle početi tokom sljedeće sedmice.

“Sekretarijat za saobraćaj Glavnog grada obavještava zainteresovanu javnost da će za uslugu besplatnog prevoza u prigradskom i gradskom linijskom saobraćaju prijave krenuti u narednih nekoliko dana, a vjerovatno već tokom sljedeće sedmice. Iako je bilo predviđeno ranije, početak je prolongiran iz tehničkih razloga, imajući u vidu da se radi na unapređenju efikasnosti samog sistema, kako bi se pojednostavile procedure, te molimo sugrađane za strpljenje”, rekli su “Vijestima”.

Besplatan prevoz u gradskom i prigradskom saobraćaju predviđen je odlukom koju su na predlog Demokratska partija socijalista (DPS), odbornici usvojili na sjednici Skupštine glavnog grada početkom avgusta.

Početak i kraj podnošenja prijava definisan je tim dokumentom, pa je prema tome, trebalo da počne danas i traje do 25. septembra.

Prema Odluci, pravo na besplatan prevoz imaju svi učenici koji pohađaju osnovne i srednje škole i imaju prebivalište, odnosno odobren stalni boravak, na teritoriji Glavnog grada.

U Odluci se navodi da se “prevozom korisnika... smatra linijski prevoz putnika na svim linijama prevoznika dodijeljenim po javnom pozivu, odnosno rješenjem shodno Odluci o linijskom gradskom i prigradskom prevozu putnika i definisanim ugovorom o povjeravanju obavljanja komunalnih djelatnosti”.

Prema Odluci o besplatnom prevozu, novčana sredstva za tu uslugu obezbjeđivaće se svake godine sa posebne budžetske stavke “Subvencije za korisnike linijskog prevoza putnika”.

Iz Glavnog grada zasad nemaju odgovor o procijenjenom broju đaka koji će dobiti besplatnu kartu za prevoz.

Pravo na besplatan prevoz može da se koristi tokom 10 mjeseci koliko traje školska godina - od 1. septembra do 30. juna.

Bonus video: