Mještani na sat blokirali magistralni put Nikšić – Plužine

Od planirane dvosatne blokade su odustali jer su se stvorile kilometarske kolone automobila

6391 pregleda 11 komentar(a)
Blokiran magistralni put Nikšić – Plužine, Foto: Svetlana Mandić
Blokiran magistralni put Nikšić – Plužine, Foto: Svetlana Mandić

Mještani Luga, zaseoka u selu Gornja Brezna, u Pivi, blokirali su na sat saobraćajni put Nikšić – Plužine kako bi nadležnima skrenuli pažnju na problem koji imaju sa mještaninom Dragišom Blečićem.

Od planirane dvosatne blokade su odustali jer su se stvorile kilometarske kolone automobila, pa nijesu željeli da učesnicima u saobraćaju dodatno otežavaju putovanje.

Balša Blečić tvrdi da je 11 domaćinstava iz Gornjih Brezana uskraćeno za elementarne uslove za život – vodu, struju, put, i to, kako je kazao, „samovoljom jednog čovjeka“, jer im je njegov rođak i komšija, prekinuo vodu i struju. Policija je prije dva dana uhapsila Dragišu Blečića zbog sumnje da je pričinio oštećenja na mreži električnog napajanja, kao i na vodovodnoj mreži, ali je ubrzo pušten.

Balša Blečić
Balša Blečićfoto: Svetlana Mandić

„Sa ovim čovjekom naša porodica ima problema više od deset godina, a zadnjih mjeseci ovo nije porodični problem već problem cijelog sela i države. Prekinuo je svojom voljom javni vodovod i žice provodnika električne energije i ostavio 11 domaćinstava bez struje i vode, a time udario na državnu imovinu, za šta smo slučaj prijavili UP Plužine od kojih uvijek ne dobijamo adekvatnu pomoć, što nas dovodi do sumnje da neko iz ove ustanove sarađuje sa ovim čovjekom“, kazao je Balša Blečić.

Prema njegovim riječima, mještani imaju prigovor i na rad tužilaštva jer se „dežurna tužiteljka za prekid vodovoda izjasnila da su u pitanju imovinski odnosi“, iako, kako tvrdi Blečić, vodovod prolazi imovinom kojom raspolaže Opština Plužine, dok istim gazduje plužinsko Komunalno preduzeće.

Balša Blečić je kazao da je Dragiša 20. avgusta ručnom šegom-bonsekom prekinuo provodnike električne energije, da su ih službenici CEDIS-a, uz asistenciju policije, prevezali, ali da ih je njegov rođak ponovo prekinuo.

„Kako su nas obavijestili iz CEDIS-a, čeka se nalog suda da mogu pristupiti rješavanju problema. Zbog ovog događaja trpimo velike materijalne štete, jer su nam svi uređaji u kućama pocrkali, a veće količine hrane se pokvarile. U porodici imamo jednog člana koji prima medicinsku pomoć, tako da svakog jutra i noći palimo agregate kako bi se isti inhalirao. Prije par godina zbog istog čovjeka nijesmo dobili asfaltnu podlogu na dionici od hiljadu metara jer je isti osporio postavljanje asfaltne podloge, a na ovo njegovo djelo institucije nijesu adekvatno reagovale. Ovim putem molimo i pozivamo predsjednika Opštine Plužine da nam izađe u susret i riješi i ovaj problem“, apelovao je Balša Blečić.

On je, u ime 11 porodica, pozvao direktora Uprave policije, ministra unutrašnjih poslova, vrhovnog državnog tužioca, predsjednika Vrhovnog suda, kao i ostale institucije, da im što prije izađu u susret i riješe njihove probleme, kao i da ispitaju rad svojih službenika.

„U saznanju smo da Dragiša Blečić ima prijateljske odnose sa jednim od državnih tužilaca Osnovnog tužilaštva u Nikšiću, pa sumnjamo da isti podučava Dragišu kako da nas dovodi u probleme i ugrožava naša prava na osnove uslove za život, a da time ne pređe granice krivičnog zakona. Zbog toga pozivamo Željka Pejovića i Lepu Medenicu da preispitaju naše sumnje“, kazao je Balša Blečić.

Drugi Blečić, Ilija, tvrdi da je protiv rođaka podnio 28 prijava, ali da nikada nije mogao da dobije službenu zabilješku.

Ilija Blečić
Ilija Blečićfoto: Svetlana Mandić

„Ne znam zašto to radi, zašto probija vodu i struju, a nema ništa svoje u posjedu. Praktično nema zemlje. Ima imanje od pokojne tetke moje i njegove. Živim kao u 18. vijeku – niti imam vodu niti struju, ne mogu kuću da pokrijem jer je lomi. Imam 28 prijava kod MUP-a, a nikad nijesam mogao da dobijem službenu zabilješku. Tražio sam preko advokata i oni dostave samo da su izlazili na lice mjesta. Policija i tužilaštvo ne rade kako treba. Ako se nešto desi jedini su oni odgovorni. I sud, jer sumnjam da je korumpiran”, kategoričan je Ilija Blečić.

Ukoliko se nadležni ne zainteresuju za rješavanje problema, mještani su najavili nove blokade, kao i protest ispred Osnovnog tužilaštva u Nikšiću i nadležnih ministarstava.

Dragiša Blečić je kazao novinarima da iz zdravstvenih razloga nije u mogućnosti da da izjavu, ali je obećao da će narednih dana, uz potrebnu dokumentaciju, kako je kazao, pokazati da njegove komšije i rođaci nijesu u pravu.

Bonus video: