Ugrađeni klima uređaji u Domu zdravlja "Nova varoš": Sa 18,5 hiljada napokon riješili problem

Dom zdravlja nakon više mjeseci ugradio klima uređaje. Tvrde da su ljekari na raspolaganju pacijentima na starom mjestu

21916 pregleda 17 komentar(a)
Zdravstveni objekat “Nova varoš”, Foto: Boris Pejovic
Zdravstveni objekat “Nova varoš”, Foto: Boris Pejovic

Pojedini pacijenti nijesu zatekli svoje izabrane ljekare u Domu zdravlja “Nova varoš” isključivo zato što su na godišnjim odmorima, a ne zato što problem klima uređaja još nije riješen.

To je “Vijestima” saopšteno juče iz PR službe Doma zdravlja Glavnog grada.

Izabrani doktori za odrasle u ponedjeljak su nastavili sa radom u terminu od sedam do 21 sat.

“Dežurni rad vikendom izabrani doktori za odrasle nastavljaju u zdravstvenom objektu “Nova varoš” u terminu od sedam do 21 čas, dok će izabrani doktori za djecu vikendom pružati usluge našim najmlađim građanima u zdravstvenom objektu “Blok V”.

Takođe Centar za prevenciju (Savjetovališta), Centar za laboratorijsku dijagnostiku (uzorkovanje) i Internistička ambulanta pružaće kao i do sada zdravstvene usluge građanima u zdravstvenom objektu “Nova varoš”, saopšteno tada je iz kabineta direktora Doma zdravlja Glavnog grada.

Klima uređaji u Domu zdravlja “Nova varoš” nijesu radile od juna, a situacija je postala nepodnošljiva tokom prve polovine narednog mjeseca, kada su zabilježene dnevne temperature do 35 stepeni Celzijusa. Zbog problema sa klimatizacijom, žalili su se i zaposleni i pacijenti koji čekaju u čekaonicama, a među kojima je bilo starijih građana, trudnica i pacijenata sa hroničnim oboljenjima. Majstori su više puta dolazili i popravljali uređaje, ali bezuspješno jer je tom objektu bila neophodna zamjena uređaja.

Zbog kvara na centralnom sistemu klimatizacije, timovi izabranih doktora za odrasle i pedijatara od 16. jula izmješteni su po ostalim punktovima u Podgorici. Ljekari i pacijenti upućeni su u zdravstvene objekte u bloku V, Zlatica, Stara varoš, Konik i studentska poliklinika. U menadžmentu ove zdravstvene ustanove tada su tvrdili da je postojeći centralni sistem ugrađen pri rekonstrukciji objekta prije 15 godina, te da u prethodnim mandatima nije servisiran niti propisno održavan.

Izabrani doktori za djecu vratili su se u objekat “Nova varoš” 26. jula jer je zahvaljujući donacijama Evropske unije i Unicefa riješen problem klimatizacije prostorija u kojima rade. EU i Unicef donirali su 11 novih klima uređaja, dok su ljekari za odrasle i dalje radili u drugim zdravstvenim objektima na teritoriji Podgorice.

Dom zdravlja raspisao je početkom avgusta tender za nabavku preostalih klima uređaja, neophodnih za ambulante i prostorije izabranih doktora za odrasle. Tenderom je tražena nabavka, isporuka i ugradnja 27 klima uređaja kapaciteta 12.000 British thermal unit (BTU), jedna od 14.000 BTU i tri klima uređaja kapaciteta 18.000 BTU.

Prema informacijama sa sajta crnogorskih elektronskih javnih nabavki (CEJN), jednostavna nabavka okončana je sredinom mjeseca, kada je potpisan ugovor.

Nabavka klima uređaja koštala je 18.549 sa uračunatim PDV. Prema ugovoru, dobavljač je obavezan da u roku od 48 sati od potpisivanja ugovora isporuči i montira klima uređaje.

Bonus video: