Bijelo Polje: Nastavljena nelegalna gradnja objekata na obali rijeke Bistrice

Na obali rijeke Bistrice traju radovi uprkos tome što su nadležne institucije stopirale dalju izgradnju

4205 pregleda 1 komentar(a)
Nastavljena divlja gradnja, Foto: Euromost
Nastavljena divlja gradnja, Foto: Euromost

Nelegalna izgradnja objekata na obali rijeke Bistrice u Bijelom Polju nastavljena je uprkos tome što su nadležne institucije stopirale dalju izgradnju.

To je saopšteno iz nevladine organizacije “Euromost” kojoj su dostavljeni snimci građana, na kojima se vidi da radovi na dva objekta, koja su posljednji put evidentirana da su bila u izgradnji, nastavljeni i pored svih prijava, a radi se o terenu u blizini starog mosta i poznatog izletišta Ušće na Bistrici.

“Imamo razloga da sumnjamo da su pojedinci iz nabrojanih institucija povezani s izvršiocima krivičnih djela nelegalne gradnje, protivpravnog zauzimanja državnog zemljišta, uništavanja obale rijeke Bistrice i drugih rijeka na području Opštine Bijelo Polje, a u prilog tome govori činjenica da su i nakon naših prijava i obraćanja u javnosti, prijava tužilaštvu, policiji i inspekcijama, koji su reagovali, radovi i dalje nastavljeni pored rijeke Bistrice na započetim objektima”, navode iz “Euromosta”.

Dok o svemu, naglašavaju iz te NVO, insitucije ćute, građani su ponovo reagovali i prijavili da su radovi na dva objekta, koja su posljednji put evidentirana da su bila u izgradnji, nastavljeni i pored svih prijava.

“Iako nas je rukovodilac građevinske inspekcije u Bijelom Polju pismeno obavijestio tada da su sve radnje preduzeli, pa ako su preduzeli, kako je moguće da ovi objekti nijesu zapečaćeni i time obaviješteno ODT Bijelo Polje, već im je dozvoljeno da nastave radove. O tome smo danas ponovo obavijestili sve pomenute institucije, pored ostalog i Vrhovno državno tužilaštvo, kao i direktora Uprave policije u Podgorici, da nalože tužilaštvu i policiji u Bijelom Polju, da ispitaju sve navode i dokaze”.

Zbog nelegalne gradnje u Bistrici Osnovno tužilaštvo u Bijelom Polju ranije je formiralo predmet.

Slučaj sa video snimcima građana ranije je prijavila ta NVO”, navodeći da su radovi i ranije bili nastavljeni i nakon što su nadležne službe podnijele prijave protiv prekršioca, kada je na terenu zatečen i radnik preduzeća “Komunalno Lim”.

Postupajući po ranijoj prijavi “Euromosta” iz Sekretarijata za inspekcijske poslove pri bjelopoljskoj lokalnoj upravi ranije je saopšteno da je “vodoprivredni inspektor u mjestu Gubavač izvršio nadzor nad licima B. S. i Z. E. i u skladu s propisima protiv istih nadležnom organu podnio odgovarajuće prijave”.

“Formiran je tim koji čine predstavnici više službi Opštine Bijelo Polje, koji će svakodnevno obilaziti teren oko rijeke Bistrice, što će ubuduće omogućiti blagovremeno i efikasno preduzimanje mjera”, naveli su iz tog sekretarijata.

Bonus video: