Bivši članovi Komisije: Ni Hrvati nisu izmislili toplu vodu, program je kvalitetan

"Kako bi sačinili ovaj predlog programa u datom roku proučili smo programe država iz okruženja. Zbog bliskosti programa, prije svega država bivših republika SFRJ-e, konsultovali smo upravo programe Crne Gore, Hrvatske i Slovenije. Dioba iste dugogodišnje pedagoške tradicije sa tim državama "dala nam je za pravo" da tako postupimo"
103 pregleda 38 komentar(a)
pisanje, pismo, Foto: Shutterstock.com
pisanje, pismo, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 28.08.2017. 19:52h

Kao ljudi koji drže do moralnih načela podnijeli smo neopozive ostavke na članstvo u Komisiji koja je bila angažovana na izradi predmetnog programa za fizičko vaspitanje za osnovnu školu, ne zbog toga što se osjećamo krivim, već ne želimo da se naš lični kredibilitet i rad u ovoj komisiji netačno i senzacionalistički prikazuje u javnosti uz upotrebu pogrdnih epiteta, navodi se u saopštenju predsjednika komisije Aldijane Muratović i članova Danijele Bulatović i Nika Raičkovića.

Iz Ministarstva prosvjete je ranije danas saopšteno da su oni podnijeli neopozive ostavke na članstvo u radnoj grupi za izradu Programa, te da će iznos koji su primili po osnovu angažmana za rad u Komisiji biti vraćen u Budžet.

Bivši predsjednik Ekspertske grupe koji je radio na reformi obrazovanja u Hrvatskoj Boris Jokić poručio je da je “nemoralno i nečasno” to što je Zavod preuzeo njihove kurikulume bez konsultovanja onih koji su radili na tome ili obrazovnih vlasti u Hrvatskoj.

"Prije svega želimo da ukažemo na to da smo imali kratak rok, nešto malo više od mjesec dana da uradimo predlog predmetnog programa za fizičko vaspitanje. Kako bi sačinili ovaj predlog programa u datom roku proučili smo programe država iz okruženja. Zbog bliskosti programa, prije svega država bivših republika SFRJ-e, konsultovali smo upravo programe Crne Gore, Hrvatske i Slovenije. Dioba iste dugogodišnje pedagoške tradicije sa tim državama "dala nam je za pravo" da tako postupimo. Naravno da se može sa visokim procentom tačnosti govoriti o podudatnosti obrazovne dokumentacije uopšteno svih evropskih država. Nakon što smo izvršili analizu ovih tekstova, a polazeći od toga da je Hrvatska članica Evropske unije i da je predlog programa koji je urađen u Hrvatskoj novijeg datuma, te da je najsadržajniji, zaključili smo da bismo trebali da pratimo smjernice iz predloga ovog Programa, na koji su nas i nadležni upućivali (jer ni jedan od ostalih Programa nije rađen po ishodima)", navodi se u saopštenju Muratović, Bulatović i Raičkovića.

Oni tvrde da su netačni navodi da su prepisali Hrvatski kurikulum za Tjelesnu i zdravstvenu kulturu "jer je nastava fizičkog vaspitanja specifična i sastavljena od teorije i prakse..."

"Kada su Hrvati i Slovenci pripremali materijal za svoje Programe koristili su se smjernicama iz zemalja EU (te nisu ni oni, kao ni mi "izmislili toplu vodu"). Terminologija fizičkog vaspitanja je poznata i priznata u državama u okruženju, Evropi i šire, jer se prirodni oblici kretanja, košarka, fudbal, atletika, gimnastika itd. svuda u svijetu jednako tretiraju. Cijenimo da je naš predlog programa kvalitetan i da je prilagođen za primjenu u nastavi fizičkog vaspitanja u Crnoj Gori. Komisija Nacionalnog savjeta za obrazovanje Crne Gore, je bila u prilici da ovaj predlog programa (kao i ostale predloge programa za druge nastavne predmete) pregleda, da da eventualne primjedbe i sugestije prije usvajanja. Napominjemo da od te komisije nijesmo dobili ni primjedbe ni sugestije.

Muratović, Bulatović i Raičković zaključuju da je Program fizičkog vaspitanja kvalitetno urađen i prilagođen za realizaciju u osnovnim školama.

"Smatramo da je ova Komisija odgovorila zadatku koji joj je bio povjeren, te ovim saopštenjem završavamo svako dalje obraćanje javnosti", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: