Na novom groblju u Nikšiću još 485 mjesta

U Nikšiću će biti grobnica do 2026. godine, a onda slijedi proširivanje ili traženje nove lokacije

9528 pregleda 11 komentar(a)
Novo groblje Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Novo groblje Nikšić, Foto: Svetlana Mandić

Na novom groblju pod Trebjesom, u Nikšiću, kako sada stvari stoje, slobodnih grobnica biće do 2026. godine, a onda slijedi proširivanje groblja ili traženje nove lokacije.

To je za “Vijesti” kazao direktor nikšićkog Komunalnog preduzeća Mileta Milatović.

“Glavnim projektom je na novom groblju projektovano 3.236 grobnih mjesta. Analiza postojećeg stanja, koja je urađena 27. jula tekuće godine, pokazala je da običnih grobnica ima 285, jednoulaznih 2.101 i dvoulaznih 365, što je ukupno 2.751 grobnica. Na raspolaganju ostaje još 485 grobnih mjesta”, kazao je Milatović.

Trenutno je u izgradnji sedam dvoulaznih i osam jednoulaznih grobnica, a Milatović očekuje da će opštinska Agencija za projektovanje uraditi preprojektovanje prostora, pa bi se na taj način dobilo još nekih 100 do 150 grobnih mjesta.

Mileta Milatović
Mileta Milatovićfoto: Svetlana Mandić

“Preprojektovanje je moguće iz praktičnih razloga da se smanje ti međuprostori oko postojećih grobnica. Na godišnjem nivou prodamo oko 110 jednoulaznih i dvadesetak dvoulaznih grobnica, što nam ostavlja prostor do kraja 2026. kada će se popuniti prostor po programu glavnog projekta. Najavljuje se proširenje groblja na prostoru iza pruge, ali o tome će zadnju riječ dati opštinske službe koje su za to nadležne”, kazao je direktor Komunalnog preduzeća.

To preduzeće gazduje sa tri groblja u Nikšiću - novim grobljem, starim grobljem iza gradske kapele koje je praktično konzervirano i nema slobodnog prostora, i groblje iza Sabornog hrama koje raspolaže sa malo slobodnih grobnih mjesta prema sportskim terenima.

“Vjerovatno će, prema nekim savremenim trendovima, u neko dogledno vrijeme i u Nikšiću zaživjeti krematorijum”, smatra Milatović.

Prema njegovim riječima groblje se održava, ali ružnu sliku stvaraju psi lutalice, koji su dugogodišnji problem grada, a koji se sreću i na novom groblju.

Bonus video: