NPCG u ponedjeljak na Trgu Nezavisnosti obilježavaju Međunarodnu noć slijepih miševa

Programom je predviđeno organizovanje kvizova, edukativna radionica za djecu, prezentacije, kao i dodjela nagrada za najbolje dječije crteže

4938 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Međunarodna noć slijepih miševa biće obilježena sjutra na Trgu nezavisnosti u Podgorici, saopštilo je Javno preduzeće Nacionalne parkovi Crne Gore (JPNPCG).

Navodi se da noć ima tematski karakter, pa su pozvali djecu da kreacijama, radovima, maskama uljepšaju taj događaj.

"Biolozi JPNPCG približiće im na zanimljiv način život i karakteristike ove ugrožene životinjske grupe sisara, a posebna pažnja biće posvećena razgovoru o značaju njihove zaštite", kaže se u saopštenju.

Programom je predviđeno organizovanje kvizova, edukativna radionica za djecu, prezentacije, kao i dodjela nagrada za najbolje dječije crteže.

Međunarodna noć slijepih miševa obilježava se u preko 30 evropskih država, počev od 1997. godine, pod okriljem Sporazuma o zaštiti populacija evropskih slijepih miševa.

Cilj je, kako se navodi, da skrene pažnju javnosti na značaj očuvanja zakonom zaštićene ugrožene populacije slijepih miševa.

Slijepi miševi su druga po veličini grupa sisara u svijetu i broje više od 1,3 hiljade vrsta.

Sve vrste slijepih miševa zaštićene su nacionalnim zakonodavstvom.

"Slijepi miševi se nalaze na međunarodnim direktivama, konvencijama i sporazumima kojima se države potpisnice, među kojima je i Crna Gora, obavezuju da ih štite, kao i njihova staništa", kaže se u saopštenju.

Bonus video: