Kamp u selu Gornja Brezna okupio rekordnih 107 polaznika

Kamp je organizovan od 21. do 27. avgusta u selu Gornja Brezna, u Pivi, a polaznici su bili smješteni u dvorištu škole

4796 pregleda 95 reakcija 0 komentar(a)
Foto: SRD Javorak
Foto: SRD Javorak

Tradicionalni orijentiring kamp, koji je 14. put organizovalo Sportsko-rekreativno društvo (SRD) "Javorak", okupio je rekordnih 107 polaznika/ca iz Crne Gore, Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Hrvatske i Srbije.

Kamp je organizovan od 21. do 27. avgusta u selu Gornja Brezna, u Pivi, a polaznici su bili smješteni u dvorištu škole. Bila je to prilika da se upoznaju sa planinarskim načinom života, kako da koriste kompas i kartu, da se snađu u prirodi, da ukažu prvu pomoć, ali i da saznaju nešto više o SRD "Javorak", Planinarskom savezu Crne Gore (PSCG)...

Mnogi od polaznika imali su priliku da po prvi put spavaju u šator, ali i da osjete kako se to "živi zajedno" sa prirodom.

Polaznici su bili podijeljeni u tri grupe – najstariju je vodio Matija Vujović, srednju Nikola Rabrenović, dok je Petar Kasom bio zadužen za najmlađe orijentirce. Vođa kampa bio je Dragutin Šlagi Vujović, načelnik Komisije za orijentiring PSCG-a.

kamp Gornja Brezna
foto: SRD Javorak

"Teren u Gornjim Breznima je idealan za sticanje osnovnih znanja o orijentacinom sportu, pa su polaznici veoma uspješno savladali svoje prve korake u upoznavanju sa njim. Svi učesnici su iskazali zadovoljstvo realizacijom kampa, a reprezentacija Crne Gore je dobila još mnogo mladih orijentiraca - takmičara. Kao i svake godine veliku zahvalnost dugujemo našim velikim prijateljima – mještanima sela Gornja Brezna", kazao je Šlagi Vujović, jedan od trojice nikšićkih planinara koji su osvojili Mont Everest.

Tokom kampa polaznici su imali priliku da odgledaju film sa ekspedicije "Javorka" na najviši vrh Turske, Ararat (5137m.n.v), ali i da razgovaraju sa učesnicima ekspedicije, Ivanom Kilibardom, Matijom Vujovićem, Ilijom Mijuškovićem i Vukom Lazovićem.

Iva Verigo, članica "Subre" iz Herceg Novog i licencirani vodič od strane UIAA, polaznicima je održala predavanje na temu "Zmije i fauna Crne Gore", ali i o prvoj pomoći i ponašanju u planini. Prikazan je i film o istorijatu PSCG-a, koji je napravljen povodom 70 godina od njegovog osnivanja.

U subotu je održano III kolo Lige PSCG-a u orijentringu, a učešće su uzeli ne samo polaznici kampa, već i takmičari iz drugih crnogorskih klubova.

U kategoriji do 12 godina najbolji su bili Lucija Adžić i Pavle Milović, dok su Nikolina Miljanić i Đorđije Vukotić pobjednici kategorije od 12 do 18 godina. Anđela Janković i Matija Vujović pobijedili su u kategoriji od 18 do 35 godina, dok su u kategoriji preko 35 godine prvo mjesto osvojili Milena Dukić i Vuk Šestović.

Diplome je uručila predsjednica PSCG-a Tatjana Ivanović, a knjiga najboljima uručio je veteran crnogorskog planinarenja Radivoje Vuković.

Bonus video: