Završena blokada saobraćajnice u Župi nikšićkoj, sastanak sa Kovačevićem u srijedu

"Naši zahtjevi nijesu megalomanski. Iz Župe svakog dana odlazi po milion eura, a ove godine ni cent nije uložen u infrastrukturu našeg kraja i to nesposobnošću opštinskih ili državnih organa."

25737 pregleda 33 reakcija 33 komentar(a)
Detalj sa blokade saobraćajnice, Foto: Svetlana Mandić
Detalj sa blokade saobraćajnice, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 28.08.2023. 13:45h

Župljani su nakon dva sata prekinuli blokadu jer su dobili poziv od predsjednika Opštine Marka Kovačevića za sastanak.

"Dobili smo dopis iz Kovačevićevog kabineta za sastanak u srijedu u 10 časova i kao što smo i obećali, odmah smo obustavili blokadu. O daljim potezima odlučićemo nakon sastanka", kazao je Radulović.

Mještani nikšićke Župe su u selu Miolje polje, ispred mjesne kancelarije, blokirali saobraćajnicu pošto lokalna uprava nije pozitivno odgovorila na njihove zahtjeve, a nije došlo ni do, kako su kazali, očekivanog susreta sa predsjednikom Opštine, Markom Kovačevićem.

Danonoćna blokada, prema riječima predsjednika MZ Župa, Dragoljuba Radulovića, trajala bi sve dok ih predsjednik Opštine, ili Skupštine Opštine, Nemanja Vuković, ne prime na razgovor i dogovore dinamiku izvršavanja obaveza i realizacije projekata.

Oni su 19. avgusta na sat blokirali saobraćaj u mjestu Krstovače i najavili da će sa blokadom saobraćajnice nastaviti ukoliko ih Kovačević ne primi na razgovor i ne pokaže spremnost da zajednički rješavaju nagomilane problem u toj Mjesnoj zajednici (MZ).

Dragoljub Radulović, predsjednik MZ Župa
Dragoljub Radulović, predsjednik MZ Župa foto: Svetlana Mandić

Prema riječima Radulovića, lokalna uprava je dva puta organizovala sastanak sa članovima Savjeta MZ, ali kako se na ni jednom od tih sastanaka Kovačević nije pojavio, odlučili su isti da napuste.

"Naši zahtjevi nijesu megalomanski. Iz Župe svakog dana odlazi po milion eura, a ove godine ni cent nije uložen u infrastrukturu našeg kraja i to nesposobnošću opštinskih ili državnih organa. Nas ne interesuje ko je kriv, ali znamo da smo mi taoci njihove nesposobnosti i loših odluka", kazao je Radulović.

"Mještanima ćemo dozvoliti da dođu do ambulante, apoteke, ali zato neće moći da ide odvoz rude čime će biti ugroženo njihovo poslovanje i 200 ljudi. Očekujemo i da i oni reaguju, ali to nije naš problem. Čim nas Kovačević ili Vuković pozove na sastanak i na papir stavimo dinamiku realizacije obećanog mi prekidamo blokadu i, što se kaže, iz opanaka idemo kod njih", poručio je predsjednik MZ Župa.

Radulović je kazao da ih ne interesuje politika niti svrstavanje na jednu ili drugu stranu, već da ih interesuje samo rješavanje njihovih problema i bolji život u Župi.

"Znamo da će sad septembar i da se pola naših problema ne može sad rješavati niti do kraja godine, ali ajde da sjednemo, stavimo sve na papir, dogovorimo dinamiku radova, ono što se može sad rješavati, a što se može biti budžetirano za narednu godinu. To su realni zahtjevi koji idu iz najbogatije mjesne zajednice kako po bogatstvu, tako i po ljudstvu", rekao je Radulović.

Radulović tvrdi da Opština i Vlada ignorišu njihove zahtjeve, ali i 4.000 žitelja toga kraja. Ponovio je da nijesu ispunjena obećanja o realizaciji projekata u tom kraju, a odnose se na asfaltiranje pet kilometara seoskih puteva, rješavanje pitanja vodosnabdijevanja, nastavak ekonstrukcije glavne saobraćajnice, popravka planinskih puteva...

Bonus video: