EKS uputio dopis Abazoviću: Hitno zaustaviti progon Igora Rmandića

"Molimo vas da garantujete puno pravo na slobodu govora za sve, a posebno za sindikalne predstavnike kao što je Igor Rmandić, predsjednik NSPCG"

9732 pregleda 88 reakcija 12 komentar(a)
Igor Rmandić, predsjednik Nezavisnog sindikata policije Crne Gore, Foto: Slađan Fatić
Igor Rmandić, predsjednik Nezavisnog sindikata policije Crne Gore, Foto: Slađan Fatić

Evropska konfederacija sindikata (EKS) uputila je dopis predsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću povodom anti-sindikalne diskriminacije protiv predsjednika Nezavisnog sindikata policije Crne Gore (NSPCG), Igora Rmandića.

"Naša članica, Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG), obavijestila nas je o nedavnom slučaju anti-sindikalne diskriminacije usmjerene protiv predsjednika Nezavisnog sindikata policije Crne Gore (NSPCG), gospodina Igora Rmandića. EKS je upoznat da važeći propisi u Crnoj Gori zabranjuju diskriminaciju po bilo kom osnovu, uključujući sindikalno djelovanje i udruživanje", piše u dopisu EKS-a.

U dopisu se navodi da su prema saznanjima EKS-a, članovi NSPCG od svog osnivanja bili izloženi anti-sindikalnoj diskriminaciji, pritiscima i zastrašivanju, što je sada preraslo u grubu diskriminaciju prema predsjedniku ovog sindikata.

Poručuju da ih je USSCG obavijestio o nedavnom „nezakonitom“ premještaju Igora Rmandića na udaljeno radno mjesto.

"Gospodin Rmandić nas je takođe pismeno obavijestio da je na njega vršen pritisak od strane visokih zvaničnika vlasti zbog javnih izjava koje je davao u svojstvu sindikalnog lidera", dodaje se.

Iz EKS-a su tražili hitno zaustavljanje svake anti-sindikalne diskriminacije, posebno progona predsjednika i članova Nezavisnog sindikata policije Crne Gore (NSPCG).

"Molimo vas da garantujete puno pravo na slobodu govora za sve, a posebno za sindikalne predstavnike kao što je Igor Rmandić, predsjednik NSPCG", zaključuje se u dopisu EKS-a.

EKS je takođe poslao dopise iste sadržine Delegaciji Evropske Unije u Crnoj Gori, ministru unutrašnjih poslova, kao i vršiocu družnosti direktora Uprave policije.

Bonus video: