Ecopatriotizam: Zeti slijedi scenario Gračanice ukoliko se dio njenih voda prevede u Krupac

"Mještani i iz Udruženja su mišljenja da je od veliko značaja čišćenje kejeva Zete, jer u suprotnom će se akumulirati isključivo otpad, čime će se povećati nivo ove rijeke, a samim tim prouzrokovati poplave“, navodi se u saopštenju

7797 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Iz Ecopatriotizma tvrde da su im se obratili mještani sela Zavrh u Nikšiću i članovi Udruženja „Rijeka je život“ zbog prevođenja dijela voda rijeke Zete u akumulacije Krupac i Slano.

„Impelementacija nacrta o prevođenju dijela voda rijeke Zete u akumulacije Krupac i Slano za Crnu Gora znači dobijanje nove crne ekološke tačke, one kojoj prijeti scenario rijeke Gračanice čiji je tok, dug 29 kilometara, devastiran i pretvoren u deponiju. Mještani i iz Udruženja su mišljenja da je od veliko značaja čišćenje kejeva Zete, jer u suprotnom će se akumulirati isključivo otpad, čime će se povećati nivo ove rijeke, a samim tim prouzrokovati poplave“, navodi se u saopštenju za javnost Ecopatriotizma.

Podsjećaju da je Vlada prije nekoliko godina usvojila nacrt Lokalne studije lokacije (LSL) prevođenja dijela voda rijeke Zete u akumulacije Krupac i Slano i da su radovi u toku.

„Prema riječima biologa Vuka Nikolića ovo se dešava uprkos činjenici da je Elektroprivreda prije tridesetak godina pokušala da očisti korito, ali taj pokušaj nije urodio plodom već su izazvali veću katastrofu – pokrenuli su mulj i pijesak, a ona mjesta gdje je Zeta bila toliko duboka sada se mogu prepješačiti. Nikolić naglašava da je bilo kakvo diranje ovog korita loše, a da je, ukoliko su neophodni radovi ove vrste mnogo bolje pročistiti korito nego kanalisati ga ili pregraditi. Postoje mjesta koja se mogu čistiti i produbljivati naslage šljunka, pijeska i gline, ali postoje ona stjenovita koja ne mogu, a koja su većinska, koja će sačuvati biodiverzitet koji se može obnoviti“, ističu iz Ecopatriotizma.

Podsjećaju na primjedbu prof. dr Branka Radojičića iz 2008. godine koji je tada predložio da se odustane od svih projekata prevođenja rijeke Zete u Krupac i naveo razloge zbog čega je to nedozvoljeno uraditi.

„Devet godina nakon te primjedbe, prilikom javne prezentacije projekta u februaru 2017. godine, za koji je Elektroprivreda isticala da će da ima energetsku i ekonomsku opravdanost, predstavnici mještana, stručnjaci prof. dr Mićko Radulović i prof. dr Miodrag Kalađurević istakli su da će projekat dovesti do izraženijeg plavljenja miločanskog i brezovačkog polja. Najkritičniji segment koji kao činjenica sam po sebi osporava nacrt Lokalne studije lokacije jeste sama rijeka Zeta koje je plavna i taj plavni talas dolazi iz estavele gornjepoljski Vir. Biolozi savjetuju da se taj udar vode sakupi umjesto da se akumuliše i pregrađuje, te bi se direktno iz estavele cijevima sakupljala voda i na taj način transportovala i slala u Krupac“, stoji u saopštenju.

Bonus video: