Na Vučju počeo 6. Regionalni ruralni kamp za mlade koji je okupio 30 polaznika iz regiona

Predavači koji će polaznicima prenijeti znanje, ali i bogato iskustvo, su iz Crne Gore, Srbije i Hrvatske - Ivana Žanko voditeljka lokalne akcijske grupe (LAG) "Cetinska krajina", iz Sinja, Darko Saveljić vlasnik farme magaraca u Martinićima, Milan Sekulović iz NVO "Sačuvajmo Sinjajevinu" i Bojan Kovač, menadžer LAG-a "Srce Bačke" iz Kule

2863 pregleda 157 reakcija 1 komentar(a)
Sa kampa na Vučju, Foto: Privatna arhiva
Sa kampa na Vučju, Foto: Privatna arhiva

Regionalni ruralni kamp za mlade, pod nazivom “Postani ruralni animator”, koji se održava u Sportsko-turističkom centru (STC) Vučje, dvadesetak kilometara od Nikšića, okupio je 30 učesnika iz Crne Gore i regiona.

Kamp, koji traje od 27. do 31. avgusta, po šesti put organizuje Mreže za ruralni razvoj, a na izbor ovogodišnje teme uticalo je to što su u svakodnevnoj interakciji s ruralnim stanovništvom, primjetili nedostatak obučenih mladih pojedinaca spremnih da unesu energiju, znanje i vještine u svoju zajednicu i da je podstaknu na proaktivne akcije.

"Cilj nam je da na kampu prenesemo iskustva i znanja na mlade da u svojim lokalnim zajednicama budu dobri animatori, prepoznaju potrebe zajednice i na najbolji mogući način delegiraju gdje treba i pomognu da se najbolje upravlja resursima i svim onim što lokalne zajednice imaju. Želimo da prenesemo znanje iz animacije, da mlade ljude uvedemo u tu priču kako bi to u budućnosti radili bolje od nas“, kazao je na otvaranju kampa Ratko Bataković, predsjednik Mreže za ruralni razvoj Crne Gore.

Predavači koji će polaznicima prenijeti znanje, ali i bogato iskustvo, su iz Crne Gore, Srbije i Hrvatske - Ivana Žanko voditeljka lokalne akcijske grupe (LAG) „Cetinska krajina“, iz Sinja, Darko Saveljić vlasnik farme magaraca u Martinićima, Milan Sekulović iz NVO „Sačuvajmo Sinjajevinu“ i Bojan Kovač, menadžer LAG-a „Srce Bačke“ iz Kule.

Sa kampa na Vučju
Sa kampa na Vučjufoto: Privatna arhiva

Žanko je istakla da se nada da će ispuniti povjerenje organizatora kampa i predstavila LAG „Cetinska krajina“.

"LAG je zamišljen kao organizacija koja sluša potrebe terena i kroz mogućnosti koji se pružaju kroz sredstva Evropske unije pokušavaju udovoljiti tim potrebama. Svjesni činjenice da na mladima sve ostaje, trudimo se da ih maksimalno uključimo kako bi nam pomogli da detektujemo potrebe terena i da onda udovoljimo njihovim potrebama u cilju dugoročnog ostanka u ruralnim područjima“, kazala je Žanko.

Bojan Kovač, koji je ujedno i predsjednik Mreže lokalnih akcionih grupa Srbije, koja obuhvata 13 LAG-ova, kazao je da se trude da kroz razvoj i podršku malim proizvođačima uspore odlazak omladine iz ruralnih sredina.

Prema riječima Darka Saveljića zadnjih godina u Crnoj Gori ima dosta dobrih primjera ruralnog turizma. Podsjetio je da kada je, prije 25 godina, kao ornitolog tvrdio da se treba okrenuti turistima koji će u Crnu Goru doći da posmatraju ptice, da njegove ideje nijesu naišle na odobravanje, a da smo danas svjedoci da na hiljade turista u Crnu Goru dolazi upravo da bi gledalo ptice. Istakao je da je slična situacija bila i kada je odlučio da otvori farmu magaraca.

Milan Sekulović je naglasio da se mladi sve više uključuju u rješavanje problema i da je dobro što je tako, da se njihov glas sve više čuje i da mlade treba poslušati. I Slaviša Jovanović, savjetnik u njemačkoj organizaciji GIZ, stava je da su mladi ti koji treba da pokrenu akcije u lokalnim zajednicama. Prema njegovim riječima mladi su uvijek bili bitni u ruralnim sredinama i uvijek su bili prepoznati kao ciljna grupa sa kojom posebno treba raditi, ali se, unazad deset godina, odnos pozicija u ruralnim sredinama dosta promijenio.

"Generacija u kojoj sam ja djelovao u ruralnoj sredini je bila da smo uvijek mi mladi bili tu negdje, ali nijesmo se puno pitali, dok se sada mladi daleko više pitaju. Nekad su mladi učili od starih, a danas su oni ti koje stare mogu naučiti mnogim stvarima. Način života se promijenio, a mladi su skloniji tome da to savladaju i usvajaju i oni su ti koji treba da to prenesu starijima. Ovakvi treninzi će mladima dati vještine na koji način mogu to da ostvare i pokrenu svoju zajednicu“, smatra Joanović.

Pohvalio je rad Mreže za ruralni razvoj Crne Gore, ali i istakao zadovoljstvo organizacijom kampa na kome će mladi učiti šta znači biti animator u ruralnoj sredini.

"Lider komponenta je veoma bitna. Crnogorska Mreža za ruralni razvoj sa ovim kampom ide korak naprijed u odnosu na druge mreže, fokusirajući se na jednu veoma bitnu ciljnu grupu u ruralnim sredinama, a to su mladi“, kazao je Jovanović.

Sa kampa na Vučju
Sa kampa na Vučjufoto: Privatna arhiva

Anđa Vukčević Zorić, iz Stalne radne grupe za regionalni razvoj (SWG) u Jugoistočnoj Evropi, kazala je da im je strateški cilj da promovišu održiv inovativan ruralni razvoj kroz regionalnu saradnju kako bi se poboljšao život u ruralnim područjima na Zapadnom Balkanu.

"Kroz rad smo prepoznali da su mladi mnogo bitni učesnici u ruralnim područjima. Do kraja godine će izaći studija koja se odnosi na mlade u ruralnim područjima i koja obuhvati cijeli Zapadni Balkan“, kazala je Vukčević Zorić i dodala da se nada da je kamp na Vučju samo jedan u nizu sličnih događaja.

Prema riječima Mitra Baraća, direktora Turističke organizacije (TO) Nikšić, kamp je dobar primjer kako treba raditi, kako stimulisati i usmjeriti mlade da se okrenu selu, a Mreža za ruralni razvoj ulaže maksimum napora da revitalizuje ruralna područja.

"Često volim da kažem da je selo naša najveća šansa i da nam je revitalizacija ruralnih područja od izuzetnog značaja, prije svega opštini Nikšić koja je najveća na teritoriji Crne Gore i koja je dominantno ruralna opština. Svjedoci smo da u posljednje deceniju i po imamo spajanje turizma i poljoprivrede, a mi se trudimo da promovišemo ruralni turizam i to je strateški jedan od najznačajnijih oblika za našu opštinu“, kazao je Barać i dodao da lokalna uprava i TO u kontinuitetu podržavaju događaje poput Regionalnog ruralnog kampa za mlade.

Osim znanja, kamp će polaznicima pružiti priliku da se povežu s istomišljenicima iz regiona, da razmijene ideje i kontakte koji će im biti od koristi u radu s lokalnim ruralnim zajednicama.

Bonus video: