Više od 111 hiljada gostiju u Baru, turisti se žale na buku i loše plaže

U Baru registrovali više turista nego lani, žalbe se uglavnom odnose na buku i saobraćaj, ali i na neuslovne plaže...

27519 pregleda 56 reakcija 22 komentar(a)
Sezona kraća nego lani: Sutomore, Foto: Shutterstock
Sezona kraća nego lani: Sutomore, Foto: Shutterstock

Žamor na šetalištu, pune bašte kafića i gužva u saobraćaju - pokazatelj su da sezona u Baru i dalje traje.

Iako se, tradicionalno, posljednjeg vikenda u avgustu očekuje pad gostiju zbog početka školske godine, u Baru je ovih dana manja gužva samo na saobraćajnicama.

Ugostitelji kažu da rezervacije imaju i za septembar, ali manjeg obima.

Turisti se žale na gradske plaže koje opisuju kao neuslovne.

Prema podacima Turističke organizacije Bar, na teritoriji opštine trenutno boravi 18.187 gostiju. To je 23 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

PR menadžerka TO Bar Jovana Nenezić kazala je “Vijestima” da je od 1. juna do 25. avgusta prijavljeno 111.870 gostiju.

“Prošla godina za isti vremenski period bilježi 95.325 gostiju. Ostvareni broj noćenja u periodu od 1. juna do 25. avgusta ove godine je 981.647, dok je za isti period 2022. godine ostvareno 836. 588 noćenja. Ova, 2023. godina, bilježi porast od 17 odsto po broju ostvarenih noćenja u odnosu na prethodnu”, rekla je Nenezić.

Gosti u Baru i ove godine pretežno biraju privatni smještaj, pa je i ove sezone, prema podacima TO, samo trećina njih odsjela u hotelima.

Vlasnik jednog privatnog smještaja na Velikom pijesku, u Dobroj Vodi, kaže za “Vijesti” da je njihov objekat trenutno gotovo u potpunosti popunjen.

“Sezona je u rangu s prošlom što se tiče jula i avgusta, dok je usljed vremenskih neprilika bilo manje interesovanje za jun. Gosti u prosjeku ostaju oko sedam dana, što je na nivou prethodnih godina. Gosti iz zapadne Evrope uglavnom ostaju 2-3 dana jer žele da posjete više lokacija u zemlji, za razliku od gostiju iz srednje i istočne Evrope koji odmor preferiraju na jednom mjestu.”

Najveći broj gostiju na Velikom pijesku je iz Poljske, zatim Mađarske, Srbije, Njemačke, BIH...

Gotovo da nema turiste u Baru koji se nije makar jednom zaglavio u saobraćajnoj gužvi između Bara i Sutomora. Ove godine službenici policije svakodnevno su regulisali saobraćaj u Šušanju zbog čega su zastoji bili malo rjeđi.

Sezona u Sutomoru je, kaže jedan od ugostitelja, kraća nego prethodna, zbog čega je i slabija, iako imaju rezervacije za prvu polovinu septembra koje su, čini se, čak i bolje nego ranijih godina.

“Gosti su najviše iz regiona, naši ljudi iz Njemačke, Austrije, Francuske… Ima i Mađara, Poljaka, Ukrajinaca i Rusa, i malo gostiju iz zapadne Evrope i Skandinavije.”

Turisti su saglasni u Sutomoru i Velikom pijesku, najviše se žale na buku koja dolazi iz obližnih barova, kafića i diskoteka na otvorenom.

“Zamjerke se, naravno, tiču muzike tj. ogromne buke do jedan poslije ponoći, i čistoće na šetalištu. Takođe, problem je i to što prodavnice ne rade nedjeljom.”

Na Velikom pijesku problem je i nedostatak parkinga.

“Ali i problem manjeg broja kontejnera za odlaganje smeća, kao i buka koja dolazi iz plažnog bara. U nekoliko navrata i pored apela mještana i izdavalaca smještaja, emitovala se preglasna muzika nakon jedan sat poslije ponoći”, kaže ugostitelj sa Velikog pijeska.

Turisti ocjenjuju da su cijene smještaja malo više nego prošle godine, dok je porast značajniji u ugostiteljskim objektima.

Najviše zamjerki imaju na gradsku i šušanjsku plažu Žukotrlicu koje Jelena iz Mostara ocjenjuje kao neuslovne.

“Plaže su dovoljno velike, ali su prljave. Nisu adekvatno opremljene i kamenje je ogromno, neudobno je za ležanje. Teško se i ulazi u vodu. Rijetko se tu kupamo, iako u Baru ljetujemo već nekoliko godina. Biramo da se kupamo na okolnim plažama, između Bara i Sutomora. Ove godine su gužve u saobraćaju malo manje.”

A ovih dana problem na Žukotrlici nisu samo prljave plaže, nego i morska voda koja je zagađena.

Institut za biologiju mora saopštio je da je voda na plažama Žukotrlica 1 i 2 lošeg kvaliteta i da nije za kupanje, zbog čega su istaknute crvene zastavice.

Ipak, malo ko od gostiju poštuje tu zabranu.

Bonus video: