Afirmacija eko turističkih kapaciteta u nikšićkoj opštini

Projekat, koji će se realizovati u narednih šest mjeseci, koncipiran je tako da ekolozi u saradnji sa institucijama i organizacijama u zajednici doprinesu obogaćivanju eko turističke ponude grada
59 pregleda 0 komentar(a)
Nikšić grad, Foto: Svetlana Mandić
Nikšić grad, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 28.08.2017. 11:50h

U toku je izrada analize nedovoljno eko turistički afirmisanih lokaliteta u opštini Nikšić, koja će poslužiti kao osnova za razvoj buduće eko turističke ponude grada. Analizu radi NVO Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) u sklopu projekta „Promocija i valorizacija nedovoljno iskorišćenih eko turističkih potencijala Nikšića“ koji je finansijski podržan na konkursu SO Nikšić za nevladine organizacije.

„Dokumentom će se kreirati tematske oblasti sa mogućnošću razvoja ponude na vodenim resursima, adrenalinke atraktivnosti, razvoj zapostavljene kulturno istorijske baštine, eko i etno turizam kao i mogućnosti razvoja gastronomskih manifestacija i ponuda“, navodi se u saopštenju DMEN-a.

Kako stoji u saopštenju analiza će predhoditi snimanju dokumentarnog filma i postavljanju informativnih tabli na specifičnim lokalitetima.

Projekat, koji će se realizovati u narednih šest mjeseci, koncipiran je tako da ekolozi u saradnji sa institucijama i organizacijama u zajednici doprinesu obogaćivanju eko turističke ponude grada. Odvijaće se kroz sedam faza koje su međusobno povezane, a ciljna grupa su turisti koji posjećuju Nikšić planski ili u okviru nekih sezonskih manifetsacija.

„Realizacijom projekta očekujemo bolju informisanost javnosti o turističkim potencijalima Nikšića i povećanje kvantiteta i kvaliteta turističke ponude iznalaženjem najprihvatljivijih i racionalnih rješenja za turiste i okolinu. Glavni cilj je stvaranje neophodnih uslova za valorizaciju nedovoljno iskorišćenih turističkih kapaciteta opštine Nikšić kroz održivo funkcionisanje i razvoj“, navodi se u saopštenju.

Nikšić, ističu ekolozi, ima dobre mogućnosti za razvoj turizma ali one nijesu iskorišćene na odgovarajući način, niti dovoljno promovisane široj javnosti, pa im je cilj da pomenutim projektom pomognu da se turistički kapaciteti na pravi način valotizuju.

Bonus video: