Dom za stare u Nikšiću dobio medicinsku opremu vrijednu 20 hiljada eura

Prema riječima direktorice Doma za stare, Anđele Lalatović, donacija će umnogome doprinijeti poboljšanju kvaliteta zdravstvene zaštite korisnika Doma

6308 pregleda 56 reakcija 5 komentar(a)
Donirana medicinska oprema, Foto: Svetlana Mandić
Donirana medicinska oprema, Foto: Svetlana Mandić

Zahvaljujući projektu "Podrška dostojanstvenom starenju", koji realizuje NVO "Socijalna pravda", nikšićki Dom starih je od humanitarne organizacije Crkva Isusa Hrista u Crnoj Gori dobio medicinsku opremu u vrijednosti od 20 hiljada eura.

Donacija se sastoji od 20 invalidskih i pet toaletnih kolica, EKG aparata, autoklava, defibrilatora, aparata za terapiju laserom i 12 oksimetara.

Donirana oprema u Domu za stare u Nikšiću
Donirana oprema u Domu za stare u Nikšićufoto: Svetlana Mandić

"Cilj našeg projekta je podrška dostojanstvenom starenju starim licima i zahvaljujući saradnji sa humanitarnom organizacijom Crkva Isusa Hrista uspjeli smo da obezbijedimo ovu vrijednu donaciju. Nastavljamo saradnju sa ovom humanitarnom organizacijom, a u planu su još dva projekta koja namjeravamo da realizujemo do kraja godine. Ukoliko budemo u prilici i dalje ćemo nastaviti da pomažemo Dom za stare Nikšić“, kazala je Marija Mijušković Kastratović, direktorica NVO "Socijalna pravda".

Mijušković Kastratović
Mijušković Kastratovićfoto: Svetlana Mandić

Donaciju su uručili Rut i Majk Martin, predstavnici Crkve Isusa Hrista, koji su kazali da im je veliko zadovoljstvo što mogu da sarađuju sa NVO „Socijalna pravda“ i što su imali priliku da Domu za stare obezbijede pomenutu donaciju.

Istakli su da organizacija koju predstavljaju postoji od 1985. godine i da su do sada širom svijeta donirali oko dvije milijarde eura pomoći, kao i da im nije prvi put da pomažu organizacijama i institucijama u Crnoj Gori.

"Volontiramo i uživamo u poslu kojim se bavimo, jer volimo da pomažemo ljudimo. Na jednom mjestu se zadržavamo oko 18 mjeseci i cilj nam je da olakšamo patnju ljudima ne samo u Crnoj Gori, već svuda u svijetu, pa smo tako pomagali kada su bili požari i poplave u Italiji, Sloveniji, Grčkoj, zemljotres u Turskoj“, kazali su Rut i Majk Martin.

Rut i Majk Martin
Rut i Majk Martinfoto: Svetlana Mandić

Prema riječima direktorice Doma za stare, Anđele Lalatović, donacija će umnogome doprinijeti poboljšanju kvaliteta zdravstvene zaštite korisnika Doma.

Lalatović
Lalatovićfoto: Svetlana Mandić

“Donacija je usmjerena na pravu adresu i pozvala bih sve aktere iz zajednice, kao i međunarodne i druge organizacije, na saradnju kako bi dali doprinos da se na brži i efikasniji način realizuju mnoge programske aktivnosti, a čiji je krajnji cilj ostvarivanje interesa starijih osoba za njihovo puno i aktivno učestvovanje u svim oblastima društvenog života”, kazala je Lalatović i zahvalila se na donaciji.

Donirana oprema u Domu za stare u Nikšiću
Donirana oprema u Domu za stare u Nikšićufoto: Svetlana Mandić

U Domu se nalazi 80 korisnika, a njih 25 su predali dokumenta koja se obrađuju. Na odjeljenju palijativne zaštite, prema riječima Lalatović, trenutno je više od 30 korisnika i donacija će olakšati funkcionisanje u Domu i unaprijediti zdravstvenu zaštitu.

Donacija medicinske opreme u Domu za stare u Nikšiću
Donacija medicinske opreme u Domu za stare u Nikšićufoto: Svetlana Mandić

“Nadamo se da će ljudi dobre volje i dalje pružati nesebičnu podršku u našem svakodnevnom radu”, kazala je direktorica Doma i donatorima uručila zahvalnicu i simbolične poklone.

Bonus video: