Stepenište privatizovano, stanari u strahu

Jedini prolaz od Sibirske ka Ulici palih partizanki, već odavno nije u vlasništvu Opštine Kolašin. Svaka gradnja ugrozila bi zgrade, tvrde stanari, a vlasnici kažu da bi u slučaju gradnje objekta izgradili i pasaž

26463 pregleda 15 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Pitanje vlasništva nad stepeništem u Kolašinu koje odavno nije opštinsko, već privatno vlasništvo, nedavno su intenzivirali stanari obližnjih zgrada, plašeći se da bi im eventualna gradnja na tom mjestu nanijela nemjerljivu štetu.

Stepenište u najužem centru Kolašina, odnosno jedini prolaz od Ulice IV proleterske (Sibirska) ka Ulici palih partizanki, već 16 godina nije u vlasništvu Opštine. Parcela 434/5, koja obuhvata taj dio pješačke infrastrukture, štaviše, u evidenciji Uprave za katastar i državnu imovinu vodi se kao neplodno zemljište.

Prema podacima Uprave, sadašnji vlasnici su Miroslav Rakočević i Dejan Kašćelan, ali su oni 2007. godine kupili parcelu od, sada pokojnog, Kolašinca koji je vrijednu parcelu u centru Kolašina kupio iste te godine od Opštine.

Površinu od 247 kvadrata (stepenište), Opština je prodala po cijeni od 24.700 eura u junu 2007. godine. Dva mjeseca kasnije prodata je za 10.000 eura istom čovjeku susjedna parcela 434/3, čija je povšina 107 metara kvadratnih. Već u septembru, vrijedan javni prostor u jezgru Kolašina je postao vlasništvo Rakočevića i Kašćelana i tako je do danas.

“Na katastarskoj parceli 434/5 upisane su zabilježba spora po tužbi P.br.48/12, koja je zavedena kod Osnovnog suda u Kolašinu.Takođe i založno pravo-hipoteka u korist Opštine Kolašin, radi obezbjeđenja poreskog potraživanja, u iznosu od 413 eura prinudne naplate su korišćenje Dejana Kašćelana”, kazali su “Vijestima” iz Uprave.

Prema njihovim podacima, među “teretima” na toj parceli je i hipoteka u korist Opštine po osnovu poreza u iznosu od 2.537 eura. Na Kašćelanovu polovinu nepokretnosti odnosi se i rješenje rješenja o izvršenju Iv.br.345/2017 od 26.10.2018.godine javnog izvršitelja Darka Rajkovića. Kako tvrde u katastru, od 2007. godine do sada nije bilo nikavih promjena ona parceli 434/5.

Stanari obližnjih zgrada tvrde da bi eventualna namjera aktuelnih vlasnika da grade na toj parceli višestruko nanijela štetu vlasnicima stanova, naročito jedne od zgrada u Ulici IV Proleterske. Novogradnja bi, objašnjavaju, zatvorila sve prozore na bočnom dijelu zgrade. Pored toga, s obzirom na to da je vlasništvo Rakočevića i Kašćelana i dio na kojem su sada tri parking mjesta i prilaz kotlarnici zgrade, vlasnici stanova objašnjavaju da bi i sa te strane bili “zatvoreni”.

“Gradnja na ovoj parceli ne smije biti dozvoljena, prije nego što se nama obezbijedi normalno fuknkicionisanje. Ukoliko bi se gradio objekat na toj parceli, prozori na nekim stanovima bili bi zatvoreni sa dvije strane. Onemogućen bi bio i prilaz za dovoženje drva, jer je to moguće samo iz Ulice palih partizanki”, rekao je “Vijestima” jedan od vlasnika stanova.

Rakočević je “Vijestima” kazao da su na parceli, čiji je suvlasnik, ranijih godina izgrađena tri parking mjesta. Takođe, on tvrdi da se svih 16 godina stepenište i ostali dio parcele koristi kao javni prostor i da suvlasnici nikad nijesu pravili problem. On je javnosti ponudio na uvid svi dokumentaciju, iz koje se, kako kaže, vidi “da je parcela kupljena u skladu sa zakonom od privatnika”, te da Kašćelan i on nijesu trgovali s Opštinom. U slučaju gradnje objekata, prema njegovim riječima, gradio bi se i pasaž, koji bi omogućio vezu između ulica IV Proleterska i Palih partizanki.

Prema podacima Uprave, još jedna parcela, s desne strane, na početku stepeništa u Ulici IV Proleterske je privatno vlasništvo. Površina te parcele je 177 metara kvadratnih.

U vrijeme kada je na vlasti u Kolašinu bila Grupa građana, u koaliciji sa Demokratskom partijom socijalista, prodato je mnogo opštinskog zemljišta. Pored parcela velike površine u sportskoj zoni, koje su prodajom ili trampom završile kao vlasništvo privatnika, Opština je Fondu PIO prodala i jednu od ulica pored sadašnjeg hotela “Šeraton”.

Bonus video: