Zloupotreba položaja ili neosnovane optužbe?

Dio nastavnika tvrdi da direktor Pomorske škole “pritiscima i ucjenama pokušava da eliminiše časne i kvalitetne kolege”, on poručuje da radi zakonito

52952 pregleda 70 reakcija 35 komentar(a)
Foto: UCG
Foto: UCG

Gotovo dvije trećine članova Nastavničkog vijeća Srednje pomorske škole u Kotoru traži od nadležnog resora da postupi po nalazu inspekcije i smijeni direktora te ustanove Ratka Petrovića.

Petrović negira da postoji nalaz inspekcije o nezakonitosti njegovog rada. Za “Vijesti” je rekao da bi u suprotnom, on već bio razriješen.

U dopisu koji je Nastavničko vijeće kotorske škole dostavilo “Vijestima”, piše da Petrović opstruira rad te ustanove i da ne poštuje zakone.

“Duži vremenski period, direktor Petrović krši zakon, na šta je ukazao i nalaz prosvjetnog inspektora, tj. predlog ministru za njegovo razrješenje. Školski odbor koji bi o tome trebalo da odlučuje, ne uspijeva da se u potpunosti konstituiše, nema legalno izabrane predstavnike koji treba da ga sačinjavaju, kao ni izabranog predsjednika”, stoji u dopisu.

Nastavnici tvrde da Petrović pokazuje “neograničenu samovolju u kadrovskoj politici škole, kao i da pritiscima i ucjenama pokušava da eliminiše časne i kvalitetne kolege”.

“Vijestima” su kazali da je skorašnja sjednica Nastavničkog vijeća prekinuta, i da Petrović nije dozvolio da se glasa o povjerenju članova Školskog odbora.

“Nastavničko vijeće je nakon izlaska direktora iz zbornice, u punom sastavu nastavilo da zasjeda dva sata nakon čega je 32 nastavnika od 38 prisutnih, potpisalo izjavu da nijesu zadovoljni načinom na koji direktor Ratko Petrović rukovodi školom”, kažu iz Nastavničkog vijeća te škole, a redakciji su dostavili i potpise.

Ističu i da direktor te škole “prijetnjama, manipulacijama i podmićivanjima permanentno maltretira nastavni kadar, i ostale zaposlene u školi, što za posljedicu ima ogromno nezadovoljstvo zaposlenih koji svjedoče raznim vrstama mobinga koje vrši nad njima”.

Direktor Pomorske škole Ratko Petrović kazao je “Vijestima” da nalaz Prosvjetne inspekcije o nezakonitosti njegovog rada ne postoji.

“Da postoji takav nalaz, već bih bio razriješen. Svi nalozi inspekcije bili su u moju korist, a optužbe su bile neosnovane. U slučaju da se utvrde nezakonitosti, ispoštovaću Zakon, a o svemu će biti obaviješten Školski odbor i Ministarstvo prosvjete”, kazao je Petrović.

Komentarišući broj potpisa kojim veći dio Nastavničkog vijeća podržava to da ne bude više na čelu škole, Petrović tvrdi da se vrši “veliki pritisak na nastavnike koji su je potpisali”.

“To radi grupica ljudi, a kolege koje nijesu potpisale peticiju su i danas pod velikim pritiskom”, rekao je on.

U dopisu koji su nastavnici te škole poslali “Vijestima” stoji da Petrović zapošljava nove predavače preko “rodbinskih veza sa upravom te škole”.

Petrović to negira i tvrdi da su svi u toj vaspitno-obrazovnoj ustanovi zaposleni u skladu sa zakonom.

“Nastavnik prema Zakonu može biti angažovan samo na mjesec do objavljivanja konkursa. To su notorne neistine i nastavak hajke koja se od mog postavljenja vodi od grupice ljudi bliske bivšem direktoru škole”, rekao je Petrović.

Opšti zakon o obrazovanju i vaspitanju, u članu 101, predviđa da se nastavnik u javnoj ustanovi zapošljava na osnovu javnog konkursa, koji raspisuje direktor i koji traje 15 dana. Odluku o zapošljavanju nastavnika, prema krovnom obrazovnom zakonu, donosi direktor ustanove, na predlog komisije, u roku od 15 dana od isteka roka za podnošenje prijava. Komisiju imenuje direktor, a u skladu sa statutom ustanove. Vaspitno-obrazovna ustanova raspisuje konkurs za zapošljavanje nastavnika ako ima sistematizovano i odobreno radno mjesto, ako ne postoji mogućnost da sporazumno preuzme nastavnike iz druge javne ustanove... Nastavnik se može zaposliti bez raspisivanja konkursa u periodu od 30 dana u slučaju zamjene privremeno odustnog nastavnika, privremeno povećanog obima poslova ili rada na određenom projektu.

Potpisnici petcije u dopisu su istakli da direktor opstruira legitiman odabir predstavnika Školskog odbora.

Petrović je na te tvrdnje odgovorio da su članovi Školskog odbora “legalno izabrani, u skladu za Zakonom”.

“Predstavnika Nastavničkog vijeća odabrali su članovi tog vijeća i moj uticaj na tu odluku ne može postojati”, rekao je direktor.

Iz Ministarstva prosvjete kazali su “Vijestima” da je taj resor delegirao predstavnike u Školski odbor, dok su aktivnosti odbora u nadležnosti Pomorske škole.

“Prema izmjenama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju koje važi od 1. maja ove godine, u nadležnosti Školskog odbora je izbor i razrješenje direktora pa s obzirom na to, Školski odbor se izjašnjava i o nalazima redovnih i vanrednih inspekcijskih nadzora koji su realizovani u ovoj obrazovno-vaspitnoj ustanovi”, kazali su iz Ministarstva prosvjete.

Iz ovog resora su, takođe, kazali da su tražili pisano izjašnjenje na navode nastavnika, kao i da prate zakonitost sprovođenja određenih disciplinskih postupaka koje je pokrenuo direktor škole.

Bonus video: